Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Περπατώντας στην πόλη / Το μνημείο των εργατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Το μνημείο των εργατών

Του Άγγελου Μανταδάκη

Πλατεία του Εργάτη την ονόμασαν πριν από μερικά χρόνια. Και είναι προς τιμή των τότε δημοτικών αρχών και όσων άλλων έβαλαν το χέρι τους για να διαμορφωθεί αυτή η μικρή πλατεία στην άκρη της πόλης μας, στα Κάτω Πετράλωνα, ώστε να σηματοδοτεί για πάντα αυτά που διακήρυξε ο πρωτοπόρος αγωνιστής των εργατικών δικαιωμάτων Σταύρος Καλλέργης. Στο μνημείο θα διαβάσουμε επιγραφές όπως «Έκαστος διά πάντες, άπαντες δι’ έκαστον» και «Η φτώχεια δεν θα λείψει αν δεν λείψει αυτό που τη δημιουργεί, το κεφάλαιο».

Αυτά ήταν τα συνθήματα της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς που έγινε στην Αθήνα και της οποίας ηγήθηκε ο Σταύρος Καλλέργης. Ήταν τα συνθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργάτες πέρα από πατρίδα και έθνος. Αυτό που ένωσε την εργατική τάξη σε ένα κοινό απελευθερωτικό κοινωνικό όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Πλατεία του Εργάτη με το μνημείο του Καλλέργη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Αθήνας στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. Η εγκατάλειψή του όμως από τις αρμόδιες αρχές είναι προκλητική. «Είναι ντροπή για μια τέτοια πλατεία να είναι τόσο άθλια» μας λέει μια εργάτρια του δήμου που κατοικεί στην περιοχή. Πράγματι, είναι ντροπή το μνημείο του εργάτη να είναι γεμάτο μπογιές και άσχετα συνθήματα. Όπως και η πλατεία ολόκληρη ακάθαρτη, γεμάτη σκουπίδια και με σπασμένα μάρμαρα. Δεν αρκεί για τη δημοτική αρχή να τιμά το εργατικό κίνημα και τον Καλλέργη απλά με την ονοματοδοσία, αλλά χρειάζεται να το επιβεβαιώνει με την καθημερινή της πράξη με τον σεβασμό στον χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL