Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ο Ντανιέλ Μπαρεμπόιμ εναντίον του εθνικισμού και του απομονωτισμού στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ντανιέλ Μπαρεμπόιμ εναντίον του εθνικισμού και του απομονωτισμού στην Ευρώπη

Ο διακεκριμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, με τον φλογερό λόγο του μετά το κοντσέρτο στο οποίο διηύθυνε τη Staaskapelle του Βερολίνου, εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με την αλλαγή πολιτικού κλίματος σε όλη την Ευρώπη

Ο διακεκριμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Ντανιέλ Μπαρεμπόιμ εναντιώνεται στον εθνικισμό και στις “τάσεις απομονωτισμού” με ομιλία του σε συναυλία του στο Royal Albert Hall. Με τον φλογερό λόγο του μετά το κοντσέρτο στο οποίο διηύθυνε τη Staaskapelle του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή, εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με την αλλαγή πολιτικού κλίματος σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό το κοντσέρτο, μάλιστα, επέλεξε καθαρά αγγλικές συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης συμφωνίας του Elgar και του “Deep Time” του σερ Harrison Birtwistle που έκανε αυτή τη βραδιά τη βρετανική του πρεμιέρα.

Από τους πλέον καταξιωμένους μουσικούς της εποχής μας, ο Αργεντινοϊσραηλινός πιανίστας και μαέστρος είναι γνωστός επίσης για τη συνεργασία του με τη West–Eastern Divan Orchestra, την ορχήστρα που ίδρυσε με έδρα τη Σεβίλλη, η οποία αποτελείται από νεαρούς Άραβες και Ισραηλινούς μουσικούς, αλλά και για την κριτική που ασκεί για την ισραηλινή κατοχή σε εδάφη της Παλαιστίνης. Είναι επίσης φίλος επί μακρόν με τον αείμνηστο Παλαιστίνιο διανοητή Έντουαρντ Σαΐν. Μερικές από τις συνομιλίες τους μάλιστα γύρω από τη σχέση πολιτικής και κουλτούρας καταγράφηκαν στο περίφημο βιβλίο "Παραλληλίες και παραδοξότητες" (εκδ. Νεφέλη), το "συμπυκνωμένο απόσταγμα ενός αδιάκοπου διαλόγου ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά δημιουργικά πνεύματα", όπως το χαρακτήρισε ο Πίτερ Μπρουκ. Καλλιτέχνης διανοούμενος, που δεν κλείνει τα μάτια στα στραβά της εποχής μας, ο Μπαρεμπόιμ σ' αυτή την ομιλία του που αναμετέδωσε η εκπομπή Proms του BBC, κάλεσε την Ευρώπη σε ενότητα.

Ο 74χρονος μαέστρος, παντρεμένος με τη Βρετανίδα τσελίστρια Jacqueline Du Pre, τόνισε ότι η αγάπη του για το Ηνωμένο Βασίλειο τον έκανε να αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει δημόσια. "Όταν κοιτάω τον κόσμο, με τόσες απομονωτικές τάσεις, ανησυχώ πολύ. Και ξέρω ότι δεν είμαι μόνος. Παντρεύτηκα σε αυτή τη χώρα και ζούσα εδώ για πολλά χρόνια και μου έδειξε τόση αγάπη όσο ζούσα εδώ. Αυτό το είδος της καλοσύνης μου έδωσε την ώθηση, αν θέλετε, ώστε να πω όσα ήθελα να πω" τόνισε.

To θέμα για τον Μπαρεμπόιμ δεν αφορά "τις πολιτικές αυτής της χώρας και κάθε χώρας. Το κύριο πρόβλημα της εποχής μας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή εκπαίδευση. Το ότι δεν υπάρχει αρκετή εκπαίδευση για μουσική, αυτό το ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό, όμως τώρα δεν υπάρχει αρκετή εκπαίδευση για το ποιοι είμαστε, τι είναι ένας άνθρωπος και πώς είναι να συνδέεται με άλλους ανθρώπους".

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα για τον τρόπο που η μουσική και οι μουσικοί ποτέ δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα την ίδια τη συναυλία που λίγη ώρα πριν διηύθυνε, το γεγονός δηλαδή ότι ένας Αργεντινοϊσραηλινός διηύθυνε μια γερμανική ορχήστρα η οποία έπαιξε αγγλική μουσική, επισημαίνοντας ότι ένα παρόμοιο πνεύμα θα έπρεπε να αγκαλιαστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Γι' αυτό η μουσική είναι τόσο σημαντική", είπε. "Και αυτές οι απομονωτικές τάσεις και ο εθνικισμός με τη στενή του έννοια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια πραγματική και μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση της νέας γενιάς".

"Οι νέες γενιές πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα, και η Γερμανία, και η Γαλλία, και η Δανία έχουν όλες κάτι κοινό, που ονομάζεται ευρωπαϊκός πολιτισμός. Όχι μόνο το ευρώ. Πολιτισμός. Αυτό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό πράγμα. Και επίσης, σε αυτή την πολιτιστική κοινότητα που ονομάζεται Ευρώπη υπάρχει ένας τόπος για διάφορους πολιτισμούς, για διαφορετικές κουλτούρες, για έναν διαφορετικό τρόπο να κοιτάς τα πράγματα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκπαίδευση".

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. «Ο φανατισμός που υπάρχει στον κόσμο με θρησκευτικό υπόβαθρο μπορεί επίσης να καταπολεμηθεί μόνο με την εκπαίδευση" είπε απευθυνόμενος άμεσα στο πλήθος. "Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με τα όπλα. Τα πραγματικά κακά του κόσμου μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με έναν ανθρωπισμό που μας κρατάει όλους μαζί. Συμπεριλαμβανομένου εσένα".

Επιμέλεια: Λουκάς Σκουρολιάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL