Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Υπάρχει λόγος / Προφητεία για την άχρηστη ζωή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Προφητεία για την άχρηστη ζωή

Του Κώστα Καναβούρη

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κορμιά. Κορμιά γυμνά, ανάμεσά τους διακρίνω κορμιά παιδιών. Κορμιά πεταμένα. Νεκρά. Όλη η φρίκη της πεταμένης γυμνής ζωής. Με την πελώρια φρίκη της κυριολεξίας. Τη φωτογραφία, διαβάζω, τράβηξε ο Ισπανός φωτορεπόρτερ Santi Palacio, που βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας με την οργάνωση Open Arm. Μαύρα κορμιά, μαύρης ζωής σε μια κίτρινη φουσκωτή βάρκα.

Η ΕΙΔΗΣΗ: Στα ανοιχτά της Λιβυκής πόλης Σαμπράθα, η Open Arm εντόπισε τα πτώματα 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους παιδιά και μια έγκυος γυναίκα.

Η ΜΝΗΜΗ: Η φωτογραφία παραπέμπει ευθέως στις σορούς από πεταμένα κορμιά στο Άουσβιτς και μας λέει ότι οι φούρνοι καπνίζουν ακόμα. Ότι η συζήτηση - πρόδρομος της ναζιστικής θηριωδίας που ξεκίνησαν (1920) ο νομικός Καρλ Μπίντινγκ και ο ψυχίατρος Άλφρεντ Χόχε, με τίτλο «Η διά νόμου εξόντωση (σ.σ.: μια που τόσος λόγος γίνεται περί νομιμότητας και δικαιοσύνης) της άχρηστης ζωής», συνεχίζεται αποτελεσματικά. Έγραφαν τότε: «Θα έρθει η μέρα που θα γίνει αποδεκτή η άποψη, πως η εξόντωση ανθρώπων πνευματικώς νεκρών δεν συνιστά έγκλημα, δεν συνιστά ενέργεια ανήθικη, δεν συνιστά μια ενστικτώδη, κτηνώδη πράξη, αλλά μια πράξη επιτρεπτή, όσο και επωφελή». Η μέρα αυτή ήρθε προ πολλού και είναι νύχτα. Μεγάλη. Και κατασκότεινη.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το κείμενο αυτό δεν είναι δικό μου. Το έγραψαν οι αιμοσταγείς φασίστες του 1% που συγκεντρώνει το 99% του πλούτου επί της γης. Και το έγραψε ο νόμιμος στρατός της εξουσίας τους με τα τρομερά του όπλα σε διάταξη μάχης. Η γη αιμορραγεί: για τη «διά νόμου εξόντωση της άχρηστης ζωής».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ούτε αυτή είναι δική μου. Είναι απόσπασμα από το ποίημα του μέγιστου ποιητή Πιερ Πάολο Παζολίνι με τίτλο «Προφητεία». Το αφιερώνει «Στον Ζαν - Πολ Σαρτρ που μου διηγήθηκε την ιστορία του Αλή με τα γαλάζια μάτια». («Ποίηση σε σχήμα Τριαντάφυλλου», Πρόλογος Στέφανος Ροζάνης, μετάφραση Ανδρέας Ριζιώτης, εκδ. «Τυπωθήτω», 2004):

«Αχ, για πόσο ακόμη, εργάτη του Μιλάνου,/ θα αγωνίζεσαι μόνο για το μισθό;/ Δεν το βλέπεις πως ετούτοι εδώ θα σε λατρέψουν;/ Σχεδόν σαν ένα αφεντικό./ Θα σου ’φέρναν απάνω,/ από την αρχαία τους περιοχή,/ φρούτα και ζώα, τα σκοτεινά τους/ φετίχ, να τα καταθέσουν/ με περηφάνια τελετουργική/ στις καμαρούλες σου του 1900,/ ανάμεσα στο ψυγείο και την τηλεόραση,/ γοητευμένοι από τη θεότητα σου, Εσύ, των επιτροπών Διοίκησης,/ εσύ, της Συνομοσπονδίας των εργατών, θεότητα σύμμαχος,/ στον θαυμαστό ήλιο του Βορρά./ Στη Γη τους με τις/ φυλές τις διαφορετικές, η σελήνη καλλιεργεί/ μιαν εξοχή που εσύ/ μάτια τους προμήθεψες./ Στη Γη τους με τα Κατοικίδια/ Ζώα, η σελήνη είναι η δασκάλα των ψυχών που εσύ/ ‘έχεις μάταια εκσυγχρονίσει. Ά, μα ο γιος γνωρίζει:/ η χάρη της γνώσης/ είναι ένας άνεμος που αλλάζει κατεύθυνση, στον ουρανό./ Ίσως τώρα φυσάει από την Αφρική/ κι εσύ αφουγκράζεσαι αυτό που από τη χάρη ο γιος γνωρίζει./ (Αν δεν χαμογελάει είναι η γιατί η ελπίδα γι΄ αυτόν/ δεν ήταν το φως, παρά η λογική./ Και το φως του αισθήματος/ της Αφρικής, που αναπάντεχα/ σκουπίζει την Καλαβρία, ας είναι/ ένα σημάδι χωρίς νόημα, που αξίζει/ για το μέλλον!). Να:/ εσύ Θα πάψεις να αγωνίζεσαι/ για το μισθό και θα οπλίσεις το χέρι των Καλαβρέζων./

Ο Αλή με τα Γαλάζια Μάτια,/ ένας από τους τόσους γιους των γιων,/ θα κατεβεί από το Αλγέρι, πάνω σε καράβια/ με πανιά ή κουπιά. Θα είναι/ μαζί του χιλιάδες άνθρωποι/ μικρόσωμοι και με τα μάτια/ των φτωχών σκύλων των πατεράδων/ πάνω στις βάρκες τις φτιαγμένες στα Βασίλεια της Πείνας./ Θα φέρουν μαζί τους τα μωρά,/ το ψωμί και το τυρί, στα λαδόχαρτα της Δευτέρας του Πάσχα./ Θα φέρουν τις γιαγιάδες και τα γαϊδούρια,/ πάνω στις τριήρεις τις κλεμμένες στα αποικιακά λιμάνια./ Θα ξεμπαρκάρουν στον Κρότωνα, στο Πάλμι,/ κατά εκατομμύρια, ντυμένοι με ασιατικά/ κουρέλια και με αμερικανικά πουκάμισα./ Μεμιάς οι Καλαβρέζοι θα πουν/ όπως αλήτες σε αλήτες:/ «Να οι παλιοί αδερφοί,/ με τους γιους και με το ψωμί και το τυρί!»./ Από τον Κρότωνα και το Πάλμι θ’ ανεβούν/ στη Νεάπολη, κι από κει στη Βαρκελώνη,/ στη Θεσσαλονίκη και στη Μασσαλία,/ στις Πολιτείες της Διαφθοράς./ Ψυχές και άγγελοι, ποντίκια και ψείρες,/ με σπέρμα της Αρχαίας Ιστορίας,/ θα πετάξουν μπροστά στους νέγρους./ Αυτοί πάντα ταπεινοί/ αυτοί πάντα αδύναμοι/ αυτοί πάντα φοβισμένοι/ αυτοί πάντα κατώτεροι/ αυτοί πάντα ένοχοι/ αυτοί πάντα υπήκοοι/ αυτοί πάντα μικροί,/ αυτοί, που δε θέλησαν ποτέ να γνωρίσουν,/ αυτοί που είχαν μάτια μόνο για να παρακαλούν,/ αυτοί που έζησαν σα ληστές,/ στο βάθος της θάλασσας, αυτοί που έζησαν σαν τρελοί/ στη μέση τ’ ουρανού,/ αυτοί που φτιάξανε/ νόμους έξω από το νόμο,/ αυτοί που προσαρμόστηκαν/ σ’ έναν κόσμο κάτω από τον κόσμο/ αυτοί που πίστεψαν/ σ’ έναν θεό δούλο του θεού,/ αυτοί που τραγούδησαν/ στις σφαγές των βασιλιάδων,/ αυτοί που χόρεψαν/ στους πολέμους των αστών,/ αυτοί που προσευχήθηκαν/ στους εργατικούς αγώνες.../ ...καταθέτοντας την τιμιότητα/ των χωριάτικων θρησκειών,/ ξεχνώντας την τιμή
του υποκόσμου,/ προδίνοντας την ειλικρίνεια/ των βαρβαρικών λαών/ πίσω από τους δικούς τους Αλή με τα Γαλάζια/ Μάτια - θα βγουν κάτω από τη γη για να ληστέψουν -/ θ’ ανέβουν από το βάθος της θάλασσας για να σκοτώσουν -/ θα κατεβούν από τα ύψη του ουρανού/ για ν’ αρπάξουν - και για να μάθουν στους συντρόφους/ εργάτες τη χαρά της ζωής -/ για να μάθουν στους αστούς/ τη χαρά της ελευθερίας -/ για να μάθουν τους χριστιανούς/ τη χαρά του θανάτου/ -θα καταστρέψουν τη Ρώμη/ και πάνω στα ερείπιά της/ θα καταθέσουν το σπόρο/ της Αρχαίας Ιστορίας./ Ύστερα με τον Πάπα και με το κάθε άγιο μυστήριο/ θα πάνε σαν τους τσιγγάνους/ τον ανήφορο προς τη Δύση και το Βορρά/ με τις κόκκινες σημαίες/ του Τρότσκι να κυματίζουν...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL