Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Λ. Κονιόρδου προς δημιουργούς: Θα αποδοθούν δικαιοσύνη και ευθύνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου προς δημιουργούς: Θα αποδοθούν δικαιοσύνη και ευθύνες

Με βασικό κορμό την ενημέρωση εκ μέρους της προσωρινής επιτρόπου Μαρίας Βλάχου για την κατάσταση στην ΑΕΠΙ, πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στο υπουργείο Πολιτισμού η συνάντηση της υπουργού Λυδίας Κονιορδου με τους εκπροσώπους των τριών σωματείων δημιουργών Ασμα 450+, Το Μέτρον και ΣΩΜΣΕ. Η προσωρινή επίτροπος ενημέρωσε ότι οι εισπράξεις των δικαιωμάτων κατά την παρουσία της στην εταιρεία είναι αυξημένες και αφορούν τη διανομή του επόμενου εξαμήνου, του Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, "οι συντονισμένες ενέργειες της επιτρόπου υποχρέωσαν τη διοίκηση της ΑΕΠΙ να ανακοινώσει, λίγο πριν από τη συνάντηση, την πρόθεσή της για μερική εκταμίευση της διανομής του Ιουνίου. Η διανομή του Ιουνίου θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, αλλά, όπως φαίνεται, μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχουν εισπραχθεί λείπουν από το ταμείο". Η επίτροπος εξέθεσε συνολικά τα στοιχεία της εταιρείας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγων των υποχρεώσεών της σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, προμηθευτές και δικαιούχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο "μέχρι να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της εταιρείας, η ανάληψη της πλήρους διοίκησης της εταιρείας από την προσωρινή επίτροπο, που παρουσιάζεται ως πανάκεια, μόνο σε νομικά προβλήματα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ανάληψη ευθυνών για διαχειριστικά ζητήματα του παρελθόντος και στις εξ αυτών τρέχουσες επιπλοκές". Η υπουργός από την πλευρά της ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για το θέμα το υπουργείο και τόνισε ότι επιδίωξή της είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα μέσα στον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά την έκθεση της προσωρινής επιτρόπου προς την υπουργό, "δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ανεπηρέαστη και ασφαλής επεξεργασία των ευρημάτων". "Δικαιοσύνη ή ευθύνες θα αποδοθούν" σημειώνει το υπουργείο.

Στην αντεπίθεση η ΑΕΠΙ

Η ΑΕΠΙ στη χθεσινή ανακοίνωση προς τα μέλη της περνάει στην αντεπίθεση ενημερώνοντας ότι προβεί σε μερική διανομή δύο δόσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, την οποία συσχετίζει με τη διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "οι διανομές δικαιωμάτων α' εξαμήνου 2017 έχουν ολοκληρωθεί από τις 26.6.2017 και έχουν γνωστοποιηθεί τα σχετικά δεδομένα στις 27.6.2017 στην αρμόδια προσωρινή επίτροπο προς τελική έγκριση" και ότι "η επίτροπος αναλαμβάνει την ομαλή είσπραξη και διανομή προς δικαιούχους και υποκαθιστά τη διοίκηση. Η ίδια όμως έκρινε ότι οι διανομές εκφεύγουν της αρμοδιότητάς της". Αναφέρει μάλιστα ότι προχωράει "άμεσα" στην έναρξη πιστώσεων των λογαριασμών των μελών της, όπου τα "συνολικά διανεμόμενα ποσά ισούνται με 13.015.875,82 ευρώ". Από αυτά "το καθαρό ποσό που αφορά τους Έλληνες δημιουργούς ισούται με 5.555.279,32 ευρώ. Τα υπόλοιπα ποσά αφορούν: εκδότες μουσικής, ξένους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, παρακρατήσεις και φόρους. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί άμεσα σύμφωνα με το πρόγραμμα πληρωμών που θα σας γνωστοποιήσει αύριο (σ.σ.: σήμερα) το Τμήμα Μελών της ΑΕΠΙ".

Αναφέρει ότι "η κατάτμηση σε δύο μερη της διανομής του α' εξαμηνου του 2017" αποφασίστηκε από τη διοίκηση "ως μια κίνηση απαραίτητη ελέω των δεσμευμένων λογαριασμών μας" και ότι "περαιτέρω η διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου προχωρά και οι συμπληρωματικές πληρωμές του Σεπτεμβρίου θα είναι, θεωρούμε, πολύ ενισχυμένες".

Αναφέρει επίσης ότι "από το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την εξασφάλιση των δικών του μελλοντικών και ενδεχομένων απαιτήσεων ποσόν από τους λογαριασμούς μας, σημερινού ύψους 4.131.766,45 ευρώ, για την αποδέσμευση του οποίου έγιναν οι δέουσες διαδικασίες, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση για το εάν και για το πότε το εν λόγω ποσόν θα αποδεσμευτεί. Καταβάλλουμε πάσα προσπάθεια να αποδεσμευτεί το ποσό αυτό άμεσα ευελπιστώντας ότι η ΦΑΕ θα υλοποιήσει το αίτημά μας" και διαβεβαιώνει ότι "το τυχόν υπόλοιπο ποσό των δικαιωμάτων θα καταβληθεί στη συμπληρωματική πληρωμή της εν λόγω διανομής Ιουνίου 2017, που θα λάβει χώρα έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017".

Επίσης κάνει λόγο για "πολλαπλές και αήθεις επιθέσεις από διάφορα συμφέροντα", τα οποία φυσικά δεν κατονομάζει. Ταυτόχρονα ωστόσο καταγγέλλει και τον νομοθέτη ότι συμπεριέλαβε "επιβλαβείς" για τα συμφέροντα της εταιρείας ρυθμίσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίες "αποδιοργάνωσαν την αγορά πνευματικών δικαιωμάτων και έδωσαν τη δικαιολογία και το άλλοθι στους υπόχρεους χρήστες του ρεπερτορίου σας να μην καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά".

Βεβαίως η διοίκηση της ΑΕΠΙ στην ενημέρωσή της προς τους δημιουργούς - μέλη της αποφεύγει να αναφέρει πότε εισπράχθηκαν αυτά τα ποσά. Τα ποσά που εμφανίζει προς διανομή αφορούν εισπράξεις από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017, τα οποία θα έπρεπε να διανεμηθούν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ή αφορούν και ποσά που έχουν εισπραχθεί με πρωτοβουλία της επιτρόπου από την 1η Μαΐου του 2017 και αφορούν την επόμενη διανομή του Δεκεμβρίου 2017; Σ' αυτή την περίπτωση νομιμοποιείται η διοίκηση να χρησιμοποιεί ποσά άλλης διανομής; Από την άλλη επιχειρεί να εκθέσει την επίτροπο ισχυριζόμενη ότι "η ίδια έκρινε ότι οι διανομές εκφεύγουν της αρμοδιότητάς της". Όμως η προσωρινή επίτροπος στην προχθεσινή ενημέρωση που έκανε με επιστολή της προς τα τρία σωματεία των δημιουργών, την οποία σημειωτέον η ΑΕΠΙ δεν κοινοποίησε στα μέλη της, καλεί την διοίκηση της εταιρείας "να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους - μέλη της και να καλύψει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το υφιστάμενο οικονομικό έλλειμμα, διότι με δική της εν γένει οικονομική διαχείριση οδήγησε στο αποτέλεσμα να μην δύναται να αποδώσει στο σύνολό τους τα εισπραχθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους - μέλη της".

Επίσης αναφέρεται και στη ΦΑΕ Αθηνών, η οποία ως γνωστόν έχει δεσμεύσει λογαριασμούς της ΑΕΠΙ για πρόστιμα επί παραβάσει της διοίκησής της. Κατ' αυτόν τον τρόπο καταλογίζει στη ΦΑΕ Αθηνών ότι εμποδίζει τη διαδικασία της διανομής προς τους δημιουργούς.

Δηλαδή, κατά τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, η οποία ελέγχεται ως γνωστόν για έξι κακουργηματικές πράξεις από τη Δικαιοσύνη, υπεύθυνοι είναι ο νομοθέτης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, οι χρήστες, το Ελληνικό Δημόσιο, η προσωρινή επίτροπος και η κυβέρνηση που τη διόρισε, αλλά όχι η ίδια, για το γεγονός ότι οι δημιουργοί θα λάβουν σε δόσεις, όπως ισχυρίζεται, μέχρι τον Σεπτέμβριο τη διανομή του προηγούμενου Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL