Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

Δημήτρης Χατζής

Δημήτρης Χατζής

Με επίκεντρο τον σπουδαίο συγγραφέα Δημήτρη Χατζή ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στους "Αυτοεξόριστους Έλληνες Διανοούμενους" που οργανώνουν, πάνω σε μια ιδέα της Κλειώς Μακρή, οι εκδόσεις Γαβριηλίδη, στον χώρο τους Poems ‘n’ Crimes (Αγ. Ειρήνης 17). Μιλούν η Κλειώ Μακρή, που έζησε κοντά στον Χατζή στα χρόνια της αυτοεξορίας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και η καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσια Γιακωβάκη.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Έναρξη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σήμερα και αύριο, με την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου. Στις 9 μ.μ.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ξεκινάει, σήμερα και αύριο, με μια ανατρεπτική εκδοχή της τραγωδίας του Ευρυπίδη «Μήδεια» από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, στην οποία όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς. Στις 9 μ.μ.. Αύριο θα υπάρξει και δεύτερη παράσταση, τα μεσάνυχτα.

Η παράσταση «Οι κόρες», του Γιάννη Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant, παρουσιάζεται το Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 9 μ.μ.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας γιορτάζει τα είκοσι χρόνια της με μια μεγάλη συναυλία, στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, βιρτουόζου του σαντουριού Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Encardia, Ασπασία Στρατηγού, Θοδωρής Κοτονιάς, Λεωνίδας Μπαλάφας, Μαρίνα Σάττι και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Fones. Στις 9 μ.μ.

Η Μπιάφρα στην Documenta

Ο καλλιτέχνης της Documenta 14, Olu Oguibe, από τη Νιγηρία, παιδί της Μπιάφρας και ο ίδιος, συγκεντρώνει στην Αθήνα επιζώντες από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα του, που έμελλε να οδηγήσει σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές του 20ού αιώνα, όπου μέσα σε 30 μήνες χάθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια ζωές. Μαρτυρίες και αφηγήσεις, υπό τον τίτλο "Μπιάφρα, 50 χρόνια μετά. Τα παιδιά της Μπιάφρας: Συνάθροιση επιζώντων" θα κατακλύσουν το Πάρκο Ελευθερίας, σήμερα από τις 5 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα και αύριο από τις 6 μ.μ. έως τις 11 το βράδυ.
Μαύρη Οδύσσεια

Ο Ελληνογκανέζος ράπερ Νέγρο του Μοριά, μετά το Κάσελ, παρουσιάζει τη συναυλία "Μαύρη Οδύσσεια", στην Πλατεία Κανάρη, στην Κυψέλη. Είσοδος ελεύθερη. Στις 9 μ.μ.

 

Appalachian Cobra Worshipers

Το κουαρτέτο Appalachian Cobra Worshipers, επί της ουσίας alter ego των Illegal Operation, με όχημα ;;; εξερευνά το ιδίωμα που αποκαλείται Americana. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, στις 9 μ.μ.

Τραγούδι μετά συμφωνικής ορχήστρας στον Κήπο

Η δράση «Ζήσε τον Κήπο Αλλιώς» κορυφώνεται και ολοκληρώνεται ταυτόχρονα με τη συναυλία της Καλλιόπης Βέττα, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και τη σύμπραξη του κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη, που έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Καρπαθάκη. Στο σημείο Αστέρι του Εθνικού Κήπου, στις 7 μ.μ.

«3 Λαλούν Και Δύο Χορεύουν»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου η... πολυσυλλεκτική συναυλία με τους Λευτέρη Ελευθερίου, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, Βανέσα Αδαμοπούλου, Νεφέλη Παπαδερού, Γιάννη Χατζηγεωργίου, Τατιάνα Καλαντζή και Sleeping Band. Στο δημοτικό Αίθριο Θέατρο, Κηφισίας 219, στις 9 μ.μ.

Η κρητική μουσική σήμερα

Συναυλία στην οποία θα παρουσιαστεί ο δίσκος του Κάρολου Κουκλάκη και της Ειρήνης Δερέμπεη «Όπου κι αν είσαι γεια σου», ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γιώργου Ξυλούρη, και επιχειρεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην κρητική μουσική παράδοση. Στην Στοά Του Βιβλίου, με ελεύθερη είσοδο, στις 8.30 μ.μ.

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας

Έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο. Στις 6 μ.μ.

Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες

Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και η εικαστικός Αναστασία Δούκα μετατρέπουν το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά σε ένα ιδιότυπο δρώμενο, με πρωταγωνιστές τους διδασκομένους και διδάσκοντές του, σε μια προσπάθεια να επανακαθορίσουν το σχολείο ως χώρο που προάγει και τη συνύπαρξη διαφορετικών προσωπικοτήτων και πραγματικοτήτων. Στη Δημοτική Αγορά Πειραιά, Δημοσθένους 9 στις 10 π. μ.

Τα πουλιά της ψυχής μου

Το βιβλίο του Κωστή Μουδάτσου “Τα πουλιά της ψυχής μου” (εκδόσεις Ταξιδευτής) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe. Μιλούν και διαβάζουν οι Διαμαντής Κρασανάκης, επ. διευθυντής υπ. Πολιτισμού, Μανώλης Θραψανιώτης, βουλευτής Λασιθίου, και Μάρκος Σκόρδος, μέλος Δ.Σ. του Συνδικάτου Φαρμάκου.

Ερασιτεχνικό θέατρο

Το θεατρικό εργαστήριο του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, «Εν δράσει», παρουσιάζει μια παράσταση του θεατρικού έργου του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα», στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέντη Μίκης Θεοδωράκης, με ελεύθερη είσοδο. Στις 9 μ.μ.

Δελφικές Εορτές Και Αρχαίο Δράμα

Έναρξη της συνάντησης νέων δημιουργών με θέμα Δελφικές Εορτές και Αρχαίο Δράμα, στο Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στις 7.30 μ.μ. Στις 8 μ.μ. θα εγκαινιαστεί ομαδική έκθεση του Θ' Εργαστηρίου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Θα ακολουθήσει έργο - βίντεο του εικαστικού Φίλιππου Τσιτσόπουλου και, στις 9.30 μ.μ., ο Τάκης Χρυσικάκος θα παρουσιάσει στο θέατρο «Φρύνιχος» μια θεατρική μεταφορά του «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, σε δική του προσαρμογή, σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια.

Όταν ο Μότσαρτ χορεύει breakdance!

Ήρθε και στην Ελλάδα η διεθνώς φημισμένη παράσταση «Breakin’ Mozart», με breakdance χορογραφίες σε μουσική... Μότσαρτ! Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ.

Περισσότερη ανάγνωση

Η εκστρατεία ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με παιδιά ηλικίας έξι έως δέκα ετών να διδάσκονται από την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Σόνια Λαζάριδου τα ονόματα των χρωμάτων στα αγγλικά και να προσπαθούν στη συνέχεια να τα ταιριάξουν με τα αντίστοιχα συναισθήματα. Στο κτήριο της ΔΒΘ (Εθνικής Αμύνης 27), στις 11 π.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL