Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Ένα προσφυγόπουλο μιλά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Ένα προσφυγόπουλο μιλά

Το προσφυγικό μάς έχει σημαδέψει. Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναγκάζονται, εκ των πραγμάτων, να το αντιμετωπίσουν μέσα στις προφανείς αντιφάσεις τους και συνενοχές τους για τη διεθνή πρόκληση και την επέκτασή του. Γι΄ αυτό και δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τις κάθε λογής καλλιτεχνικές δημιουργίες και δράσεις που αγγίζουν συχνά τα όρια της γραφικότητας και τα ξεπερνούν μερικές φορές μέσα στη χυδαία εκμετάλλευσή του ως πόλο έλξης των θεατών τους. Η έκθεση που προβάλλεται στην γκαλερί Σκουφά με τα έργα του εικαστικού Αχιλλέα Ραζή υπό τον τίτλο «Μελάκ, μόνος - Οι εικόνες από το βιβλίο» πλησιάζει με την απαραίτητη απόσταση και ευαισθησία -και τον απαραίτητο σεβασμό, θα προσέθετα, για τα πλέον ευαίσθητα θύματά του, τα ασυνόδευτα παιδιά το φλέγον ζήτημα.

Πρόκειται για έργα που φτιάχτηκαν με ακουαρέλες, γκουάς, χρωματιστά μολύβια, παστέλ ή και κολάζ, αποκλειστικά για το ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη, των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Ο Ραζής αφηγείται την ιστορία του μικρού Μελάκ με έναν αφαιρετικό λυρισμό που τον αφήνουν με τις φόρμες και τα χρώματά του να συνομιλήσει με τα αφαιρετικά λυρικά κείμενα της συγγραφέως του. Δομεί τοπία εφιαλτικά μέσα στην εξπρεσιονιστική αποδιοργάνωση από τον πόλεμο των γεωμετρικά σχηματισμένων στοιχείων του προσωπικού του χώρου. Τα βάφει με αποχρώσεις του γκρίζου ανάμεσα στις μαύρες, ανισοσκελείς κηλίδες των παραθύρων των κτηρίων και των γαλάζιων κουρτινών, που εκτίθενται υπερρεαλιστικά από το πουθενά, και δείχνουν την ερήμωσή τους. Τα βυθίζει μέσα στις αποχρώσεις της φωτιάς, που σβήνει τα ίχνη τους, μέσα σε ανορθόδοξες προοπτικές από τις οποίες αναδύονται, όπως στα κόμικς, τα παιδιά που τρέχουν, για να διαφύγουν. Πλάθει φιγούρες απρόσωπες μέσα σε αδρά περιγράμματα, σαν σκιές της τραυματισμένης ζωής τους, που υπερβαίνουν το ατομικό μέσα από το συλλογικό των κινήσεων και των χειρονομιών τους. Χαιρετούν μεμονωμένες τον μακρινό κυανό ορίζοντα της θάλασσας και τ' ουρανού, κουλουριάζονται μέσα στα τσαλακωμένα από το φόβο ρούχα τους, στριμώχνονται σαν χρωματιστές, φωβιστικές, πλακάτες κηλίδες της ελπίδας για ένα νέο αύριο μέσα σε μικρές βάρκες και φορτηγά, συσπειρώνονται σαν ένα ντανταϊστικό κολάζ από κομματιασμένα πρόσωπα γύρω από τα ανοιχτά χέρια της γιαγιάς που τους υποδέχεται και τους διηγείται ένα παραμύθι. Επιτρέπουν έτσι στον θεατή τους να καθρεφτιστεί στο διαχρονικό πρόσωπο της προσφυγιάς.

Αχιλλέας Ραζής, «Μελάκ, μόνος - Οι εικόνες απ’ το βιβλίο» γκαλερί Σκουφά 4, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου - 1 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτ. / Τετ. / Σάβ. 10.00 - 15.30, Τρ. / Πεμ. / Παρ. 10.00 - 15.30 & 17.30 - 21.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL