Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Η αντζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντζέντα της εβδομάδας

Ο Λεωνίδας Καβάκος στο ΚΠΙΣΝ

Ένας από τους πιο περιζήτητους βιρτουόζους βιολονίστες της εποχής μας, ο Λεωνίδας Καβάκος, πρόσφατα βραβευμένος με το Leonie Sonning Music Prize ως "Καλύτερος μουσικός του κόσμου", εμφανίζεται απόψε από κοινού με τον Enrico Pace, Ιταλό πιανίστα, συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Janáček, Schubert, Debussy και Beethoven για βιολί και πιάνο. Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Έναρξη για τα φετινά Επιδαύρια

Το «Επτά επί Θήβας», η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ξεχώρισε και συγκίνησε κερδίζοντας κοινό και κριτικούς το περασμένο καλοκαίρι, ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια την Παρασκευή στις 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1η Ιουλίου. Η πολιτική τραγωδία του Αισχύλου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Στις 9 μ.μ.

Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου εγκαινιάζεται με μια πρωτότυπη Μήδεια, με τρεις άνδρες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη και Μιχάλη Σαράντη. Το Σάββατο 1 Ιουλίου, θα υπάρξουν δυο παραστάσεις, μία στις 9 μ.μ. και μία τα μεσάνυχτα. Και οι δυο θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους. Στις 9 μ.μ.

«Δημοκρατία στην Αμερική» από τον Ρομέο Καστελούτσι

Η «Δημοκρατία στην Αμερική», η νέα παραγωγή του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών και παραπέμπει στο ομότιτλο θεωρητικό σύγγραμμα του Γάλλου διπλωμάτη Αλεξίς ντε Τοκβίλ. Από Παρασκευή 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 9 μ.μ.

Βόλτα στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό

Μια ωραία βόλτα και ξενάγηση στις ιστορικές γειτονιές του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί με σημείο συνάντησης την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη διασταύρωση των οδών Ασωμάτων και Πειραιώς.

Η ξενάγηση θα περιλαμβάνει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της γειτονιάς μαζί με τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την περιοχή. Ξεναγός είναι ο αρχιτέκτονας - μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σταύρος Τσάβαλος.

Την ωραία βόλτα συντονίζει η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Μεταξουργείου - Κεραμεικού.

Ο Κωνσταντίνος Μίχος στη Ναυπηγοεπισκευαστική

Οι θυσίες για να πλεύσουν τα πλοία: αυτό είναι το θέμα της τραγωδίας του Ευριπίδη, την οποία διασκευάζει ο Κωνσταντίνος Μίχος κάνοντας να συναντηθούν δεκάδες επαγγελματίες ηθοποιοί και ερασιτέχνες, κάτοικοι, εργαζόμενοι και σπουδαστές του Πειραιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πειραιά, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, σπουδαστές της ερασιτεχνικής σχολής στο Πέραμα «Χοροέκφραση» Μαρίας Πολίτη μαζί με τους γονείς τους κ.ά. Στις 7 μ.μ.

Στο Φουγάρο

Η Φωτεινή Βελεσιώτου εμφανίζεται στο Αίθριο του Φουγάρου στο Ναύπλιο, στις 9 μ.μ.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας φιλοξενεί μια συναυλία αφιερωμένη στη μεγάλη ερμηνεύτρια της τζαζ Nancy Wilson, με την πιανίστρια, performer και vocalist Χριστίνα Συριοπούλου που πλαισιώνεται από τρεις μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής, τον Γιώργο Κοντραφούρη στα πλήκτρα, τον Ντίνο Μάνο στο μπάσο και τον Βασίλη Ποδαρά στα drums. Στις 9 μ.μ.

Στη Χαλκίδα

Στο σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας, το Κόκκινο Σπίτι, στην παραλία της πόλης, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης των σπουδαστών της σχολής φωτογραφίας Focus, με τίτλο Τόποι και Μύθοι. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του bio-Mechanical Festival και θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε απόγευμα από τις 6 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.

Στον χώρο θα γίνεται προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του θεάτρου Χαλκίδας “Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων”. Στις 7.30 μ.μ.

Τιμή στον Βασίλη Βαφέα

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας τιμάται από τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μεγάλοι Έλληνες δημιουργοί συναντούν το κοινό τους». Στο cine Άλιμος (Λεωφόρος Ποσειδώνος 43), όπου θα γίνει και προβολή της ταινίας «Ρεπό». Στις 9 μ.μ.

Το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου

Το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Στα Κυκλαδονήσια η αίσθηση στο φως στιχουργεί» (Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και Εκδόσεις Gutenberg) παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Χαιρετίζουν οι Εμμανουήλ Μαρμαράς και Αντώνης Χωριανόπουλος και μιλούν για το βιβλίο οι Στέφανος Ψαρράς και Τασία Δεουδέ. Ποιήματα θα διαβάσουν οι Αμαλία Αρσένη, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Στέφανος Ληναίος, Κερασία Σαμαρά και Έλλη Φωτίου. Στις 7 μ.μ.

Η Χριστίνα Μαξούρη σε 20+1 τραγούδια

Η Χριστίνα Μαξούρη σμίγει με την ορχήστρα του Μιχάλη Παπαπέτρου σε 20+1 τραγούδια στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, όπου η αρχοντιά του ρεμπέτικου της Μεταπολεμικής περιόδου συναντά τον συναισθηματισμό της μπαρόκ μουσικής του 17ου αιώνα. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός συμμετέχει η Λένα Κιτσοπούλου. Στις 9.30 μ.μ.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στον Λατινοαμερικανό συνθέτη Joaquín Orellana Mejía είναι αφιερωμένη η συναυλία που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια η σύνθεση “Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο”. Το έργο στο πλαίσιο της documenta14, ερμηνεύουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία «Μικρών Μουσικών» Ωδείου Αθηνών. Στη μουσική διεύθυνση, ο Julio César Santos Campos.

Πολιτικό μνημόσυνο

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Μαίρης Μπίκια - Αρώνη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αϊ Στράτη, Αγίων Ασωμάτων 31, στις 7.30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 29

Μια συζήτηση πάνω στις αρχές του Ζενέτου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του Τάκη Χ. Ζενέτου, διοργανώνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συζήτηση για τις βασικές αρχές της έρευνας του σπουδαίου αρχιτέκτονα που θα επικεντρωθεί στην πόλη και την κατοικία του μέλλοντος, καθώς και στην επαναξιολόγηση της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας. Ομιλητές οι Πάνος Δραγώνας, Λυδία Καλλιπολίτη, Μανόλης Μαρμαράς, Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Στις 7μ.μ.
Ο αρχαίος πύργος του Αγίου Πέτρου της Άνδρου
Εκδήλωση με θέμα «Ο αρχαίος πύργος του Αγίου Πέτρου της Άνδρου» πραγματοποιείται από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου, στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5). Χαιρετίζουν οι δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, Εμμανουήλ Μαρμαράς, Ρομπέρτα Κωνσταντινίδου, Κώστας Καραδήμας και Θεοδόσης Σουσούδης. Εισηγητές: Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ευάγγελος Καζολιάς, Γιώργος Δαρδανός. Θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με τους Γιώργο Γαβαλά, Λυδία Παλαιοκρασσά. Στις 7μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
«Μη μου γράφεις γράμματα»

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια μελέτης και δημιουργίας και παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μουσική παράσταση - σπαρακτικό μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια για τον ξεριζωμό, από λαούς της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Encardia, Θοδωρής Κοτονιάς και Λεωνίδας Μπαλάφας, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρίνα Σάττι. Στις 9 μ.μ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει μουσική εκδήλωση για την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυσή του. Τραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά. Συμμετέχουν: Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του ΕΚΠΑ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL