Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μεταξουργείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξουργείο

Η πλατεία του Μεταξουργείου είναι ίσως από τις παλιότερες στην Ιστορία της Αθήνας πλατείες, με χαρακτηριστικά σημεία που αποτέλεσαν διαχρονικά και τα γνωρίσματά της.

Κάποιος, που δεν έγινε γνωστό το όνομά του, τον 19ο αιώνα τοποθέτησε στο κέντρο της το γλυπτό με τη μικρή δεξαμενή και το συντριβάνι, που έγινε και το σήμα κατατεθέν της πλατείας.

Πολύ κοντά στο γλυπτό με το συντριβάνι είναι τοποθετημένα τα παγκάκια, ελάχιστα τον αριθμό, για τους κουρασμένους διαβάτες όπως και τους παραδοσιακούς θαμώνες της. Κάποτε ήταν μια πραγματική πλατεία, δύο φορές μεγαλύτερη σε έκταση από τη σημερινή. Η διαπλάτυνση της οδού Αχιλλέως, που ήταν ένας μικρός στενός δρόμος, με σκοπό να επικοινωνήσει η Αθήνα με την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, οδήγησε σε σμίκρυνση της πλατείας Μεταξουργείου και της έδωσε τη σημερινή της μορφή. Θύμα της αλλαγής, το παραδοσιακό καφενείο του Μοριά, που βρισκόταν στη διασταύρωση Λένορμαν και Αχιλλέως. Όσοι από εμάς γνώρισαν παππού θα θυμούνται ότι στο Μοριά γινόταν η συνάθροιση των παππούδων του Μεταξουργείου για πρέφα ή τάβλι.

Στην άλλη πλευρά, προς την Οδυσσέως, υπήρχε το γαλακτοπωλείο του Δροσογιάννη. Ο άνθρωπος αυτός έσωσε πολύ κόσμο κατά την κατοχή διανέμοντας το γάλα που έπαιρνε από το εργοστάσιο του Ρουφ σε αρρώστους και παιδιά. Η καλλιτεχνική ζωή ήταν πλούσια στην περιοχή με το Σινέ του Λαού και τα θέατρα Περοκέ, Βέμπο και Σαμαρτζή. Στο υπόγειο του Περοκέ λειτούργησε για αρκετά χρόνια η περιβόητη για την εποχή εκείνη Χαβάη. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο μπαρ με τραβεστί στην Αθήνα, που έκλεισε μετά από μια δολοφονία.

Το Μεταξουργείο ήταν το ορμητήριο των οπαδών των υποψηφίων δημάρχων. Ξεκινούσαν από την πλατεία με ξύλα και συνθήματα και συναντούσαν τους αντιπάλους για τα... παρελκόμενα. Το 1958, από ένα καφενείο της πλατείας μίλησε ο ηγέτης της Αριστεράς Ηλίας Ηλιού σε περισσότερα από χίλια άτομα, τη χρονιά που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Το 1965, με τα Ιουλιανά, μια ομάδα προβοκατόρων τοποθέτησε ένα παροπλισμένο όχημα ακριβώς στη μέση της Αχιλλέως και έβαλε φωτιά. Όλα τα πρακτορεία ειδήσεων εκείνο το βράδυ μετέδιδαν την εικόνα της φωτιάς θέλοντας να τονίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Από αυτούς που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ήταν και ο τότε αρχηγός της ΕΡΕ Κανελλόπουλος, που επισκέφτηκε το Μεταξουργείο για πρώτη φορά στη ζωή του.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας για τον Πολιτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL