Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Αφιέρωμα στον Μίκη

Η ομάδα μουσικής του Πολιτιστικού Στεκιού του Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση παρουσιάζει απόψε, Κυριακή, ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Δρόμοι Παλιοί», στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο και στο πλαίσιο του εορτασμού της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Η ομάδα θα ερμηνεύσει τραγούδια του συνθέτη και θα παρουσιάσει αυτοβιογραφικά κείμενά του. Πανεπιστημίου 12, στις 8.30 μ.μ.

5ο Tinos World Music Festival

Μια μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ στην Τήνο, την Πέμπτη 1η Ιουνίου, πραγματοποιείται μια προφεστιβαλική συναυλία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης με τη συμμετοχή του Enver Izmaylov, του κουαρτέτου του Αντώνη Απέργη και των Γκαλστιάν Βαχάν και Λευτέρη Χαβουτσά. Στο 5ο Tinos World Music Festival τιμάται φέτος η κιθάρα. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 2-4 Ιουνίου, στη Χώρα της Τήνου. Στις 9 μ.μ.

«Ανδρέας Εμπειρίκος»

«Ανδρέας Εμπειρίκος» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στον δημοφιλή λογοτέχνη και πραγματοποιείται στην Αλκυονίδα, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Έλληνες δημιουργοί εμπνευσμένοι από την Οκτωβριανή Επανάσταση", που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Άγρα και η New Star. Θα μιλήσουν οι Λεωνίδας Εμπειρίκος, Σταύρος Πετσόπουλος και Βελισσάριος Κοσσυβάκης. Θα ακολουθήσει η προβολή των ταινιών “Εποχές και συγγραφείς - Ανδρέας Εμπειρίκος» του Τάσου Ψαρρά και "Η ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου" του Κώστα Σφήκα. Στις 8 μ.μ. Ιουλιανού 42, είσοδος ελεύθερη.

"Ιοκάστη" στο Άττις

Το έργο του Γιάννη Κοντραφούρη “Ιοκάστη”, που ο συγγραφέας έγραψε στο νοσοκομείο λίγο πριν πεθάνει επιθυμώντας να το σκηνοθετήσει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, παρουσιάζεται στο Θέατρο Άττις, στο πλαίσιο της Documenta 14, με τη Σοφία Χιλ στην ερμηνεία και τον σκηνοθέτη στην αφήγηση. Λεωνίδου 17, Μεταξουργείο, στις 7 μ.μ.

Παιδικό Βιβλίο

Το παιδικό βιβλίο “Η αγελάδα βουνό και άλλες ιστορίες” της Σταματούλας Τσιαντή (εκδ. Παπαδόπουλος), παρουσιάζεται στην αίθουσα “Λίτσα Φωκίδη” του Δημαρχείου Πανοράματος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θα παραβρεθούν ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Γιαννούδη. Στις 11 π.μ.

Στο Green Park

Αρχεία τεκμηρίωσης από ακτιβιστικές δράσεις στον τομέα του Πολιτισμού που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και αλλού φιλοξενεί η έκθεση “Closing Times” στο Green Park στις 6 μ.μ. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα “Where are we now: Struggling autonomies in closing times”, με τον Ζακ Ρανσιέρ. Συμμετέχουν οι Θάνος Ανδρίτσος, Κωστής Βελώνης, Άκης Γαβριηλίδης, Δέσποινα Ζευκιλή, Ευαγγελία Λεδάκη, Εύη Προύσαλη, Σταύρος Σταυρίδης.

Βράβευση Σταμπολίδη

Το βραβείο εξαιρετικής πανεπιστημιακής διδασκαλίας “Στέλιου Πηχωρίδη” απονέμεται στον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα “Παντελής Πρεβελάκης” στο Ωδείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τελευταία Κυριακή του μήνα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει μια διαφορετική ανάγνωση της "Οδύσσειας", με συνοδεία αρχαίας λύρας. Σήμερα, στις 11 π.μ., θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ι και κ.

Στον Πολυχώρο “Δαγκλής”, Στρ. Δαγκλή 16, στην Πεύκη, προβάλλεται η ταινία “Ο ταχυδρόμος” του Μάικλ Ράντφορντ, στις 8 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη.

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Συζήτηση με θεματική "Κοινωνίες της γνώσης και ψηφιακή τεχνολογία" πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων “Γνωσιακός καπιταλισμός: Τι συνεπάγεται η αλλαγή παραδείγματος στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης;”. Ομιλητές θα είναι οι Γεράσιμος Κουζέλης και Μανώλης Πατηνιώτης. Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, στις 7μ.μ.

“Γλυπτικός Λόγος”

Στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών πραγματοποιείται η έκτη εκδήλωση της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος», έκθεση σύγχρονης γλυπτικής. 'Ως τον Ιούλιο θα εκτεθεί το έργο του Κυριάκου Ρόκου «Με το χαμόγελο στο μάτι». Στις 6 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή

Διήμερο αφιέρωμα σήμερα και αύριο στον Λευτέρη Βογιατζή πραγματοποιείται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων με συμμετοχή πανεπιστημιακών και ανθρώπων του θεάτρου. Από τις 11 π.μ.

Παιδική παράσταση

Η Θεατρική Ομάδα Χιλιοδέντρι παρουσιάζει τη «Φάρμα του Διαδικτύου» στο Θέατρο Πέτρας, Τέρμα Λεωφόρου 25ης Μαρτίου και Σουλίου, στις 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Λυμπουρή “Επιβάτες φορτηγών” (εκδ. Πάπυρος) παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Γεωργής.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος

Το έργο του Διονυσίου Σολωμού "Η Γυναίκα της Ζάκυθος", από την πρόσφατη ομότιτλη έκδοση του ΜΙΕΤ, παρουσιάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης από την Κατερίνα Τικτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, η οποία και έγραψε τα Επιλεγόμενα της έκδοσης. Θα ακολουθήσει ανάγνωση του κειμένου από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ναζίρη, Έφη Σταμούλη και Νίκο Ράμμο (επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου). Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη, στις 8.00 μ.μ.

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, εγκαινιάζεται, στις 9 μ.μ., η έκθεση “Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής - χαρακτικής” με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου Μεσολογγίου.

Βασίλης Ρακόπουλος

Παλιότερες και νέες συνθέσεις του που προσεγγίζουν με σύγχρονη ματιά τα ρυθμικά και μελωδικά ιδιώματα των Κυκλάδων και της Μεσογείου παρουσιάζει ο Βασίλης Ρακόπουλος, απόψε και αύριο, στην αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Τίτλος της μουσικής παράστασης “Aegean Jazz”. Συμμετέχουν οι μουσικοί Χάρης Λαμπράκης, Ντίνος Μάνος, Μάξιμος Δράκος και Βασίλης Ποδάρας. Θουκυδίδου 13, Πλάκα, στις 8.30 μ.μ.

“Κοράλλια και ύφαλοι”

Η ταινία θόλου «Κοράλλια και ύφαλοι» ξεκινά να προβάλλεται κατόπιν επιθυμίας πολλών θεατών στον θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Από σήμερα, ταξιδεύει μεγάλους και μικρούς σε κοραλλιογενείς υφάλους που ελάχιστες κάμερες έχουν καταγράψει έως σήμερα και στα υπέροχα νερά που τους περιβάλλουν. Πρόκειται για εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς από τον βυθό στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ερμηνεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», έργα των Χρήστου Χατζή, Καρλ Ράινεκε και Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα: Χρήστος Χατζής: «The Isle Full of Noises», Καρλ Ράινεκε: «Κονσέρτο για φλάουτο, έργο 283», Π.Ι. Τσαϊκόφσκι: «2η Συμφωνία, έργο 17». Συμπράττουν ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ και ο δημοφιλής Ιταλός φλαουτίστας Mario Caroli. Σολίστ: Mario Caroli (φλάουτο). Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ. Στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL