Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
"H Art Athina γυρίζει σελίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"H Art Athina γυρίζει σελίδα"

“Ο παλιότερος εικαστικός θεσμός, σαν ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, γυρίζει σελίδα” ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την 22η Art-Athina 2017 η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης,ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη θέσπιση, από τον επόμενο χρόνο, βραβείου για νέους καλλιτέχνες σε συνεργασία με το Μουσείο Κοπελούζου.

Στη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do, με ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Κουνέλη και τον Δημήτρη Μυταρά, που έφυγαν την ίδια μέρα από τη ζωή, αναφέρθηκε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου σημειώνοντας: “Εξελίσσουμε τον θεσμό με νέα πεδία”.

“Για επαναπροσδιορισμό της φουάρ που σε στενή συνεργασία με τις γκαλερί, τροφοδοτεί και συνδημιουργεί τις παράλληλες δράσεις” έκανε λόγο η καλλιτεχνική σύμβουλος της 22ης Art Athina Ξένια Καλπακτσόγλου.

Η φετινή δομή της Art Athina

Η δομή της διοργάνωσης που συνοψίζει την εγχώρια εικαστική παραγωγή περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα καλλιτεχνών από 43 γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού με συμμετοχή από πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Μύκονος κ.ά.

Στην ενότητα Highlight συμμετέχουν 13 νέες γκαλερί από το εξωτερικό, οι περισσότερες με έδρα το Λος Άντζελες, αλλά και πόλεις όπως η Ζυρίχη, η Κωνσταντινούπολη, η Κοπεγχάγη, το Παρίσι, η Μελβούρνη, το Ντουμπάι, η Βουδαπέστη, η Νέα Υόρκη, η Βιέννη, το Όσλο. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε γκαλερί του Λος Άντζελες που διέθετε ποικίλα έργα καλλιτεχνών, δημιουργημένα σε χαρτί Α4, κόστους 30 ευρώ το ένα!

Στην ενότητα Feature, η επιμελήτρια Μίριαμ Μπεν Σαλάχ επιλέγει για δύο γκαλερί από τη Ζυρίχη και το Ντουμπάι τη θεματική “Alternatives”, που επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Σε χώρο προβολής βίντεο, ο ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης Αλεξάντερ Μπουρένκοβ επιλέγει προβολές με θεματική που σχετίζεται με την τεχνολογία και την ανησυχία εξαιτίας της “ψηφιακής παλίρροιας”.

Το ντιζάιν στο περίπτερο του ΔΕΣΤΕ

Το περίπτερο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει την έκδοση 1968, χρονιά καθοριστική για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, σε συνεργασία με το περιοδικό “Toiletpaper” των Μαουρίτσιο Κατελάν και Πιερπάολο Φεράρι. Οι επισκέπτες παίρνουν μια ιδέα από έπιπλα της περιόδου, τη διαδικασία δημιουργίας της έκδοσης και τις τρέχουσες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ.

Η αναδρομή στην ιστορία της Art Athina

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάζεται μια “αποσπασματική ιστορία της Art Athina μέσα από διάφορα φίλτρα”, όπως μας λέει η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι, “ένα κομμάτι ταυτότητας με πολλά πρόσωπα, που φιλοξενεί από την ελληνική σημαία του Βλάση Κανιάρη στην πρώτη διοργάνωση, έως το έργο της Εύας Στεφανή ‘Εθνικός Ύμνος’ που είχε πέσει θύμα λογοκρισίας το 2007. Μια αναδρομή που προσπαθεί να δει ποιοι είμαστε και τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί και μαζί οι αίθουσες τέχνης. Η αναδρομή, βασισμένη σε περιορισμένο αριθμό πηγών, ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένου αρχείου” καταλήγει η κ. Νόττι.

Η διοργάνωση είναι ανοιχτή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, με είσοδο 8 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL