Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Θεϊκοί διάλογοι... στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεϊκοί διάλογοι... στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έργα του Cy Τwombly, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία, παρουσιάζονται από σήμερα έως και τις 3 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Ο ελληνικός κόσμος έπαιξε τεράστιο ρόλο για τον Cy Twombly. Aνάμεσα στους ήρωές του βρίσκουμε αρχαίους θεούς, τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και τον Αχιλλέα. Για έναν επιμελητή, η δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του Cy Twombly στην Αθήνα δίπλα σε έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης είναι μια συναρπαστική πρόκληση!» δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επιμελητής της έκθεσης, που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, Jonas Storsve.

Για “έναν σύγχρονο καλλιτέχνη που με εννοιολογικό και μινιμαλιστικό καλλιτεχνικό κώδικα μετουσιώνει την αρχαιότητα στο τέλος του 20ού αιώνα" μίλησε ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης.

Η έκθεση «Θεϊκοί διάλογοι: Cy Twombly και ελληνική αρχαιότητα» συνδυάζει 12 έργα της αρχαιότητας με 27 έργα του σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το περίφημο αγγείο François, γνωστό και ως Κρατήρας του Εργότιμου και του Κλειτία, που για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Ιταλίας, από το αρχαιολογικό μουσείο της Φλωρεντίας. Πρόκειται για έναν μεγάλο αττικό ελικωτό κρατήρα, μελανόμορφου ρυθμού ύψους 66 εκ. που χρονολογείται περί το 570 π.Χ., κατασκευάστηκε στην Αττική και ανακαλύφθηκε το 1844-1845 στο εσωτερικό ενός τάφου στην ετρουσκική πόλη Chiusi. Στην επιφάνειά του απεικονίζονται περισσότερες από 270 μορφές που ταυτίζονται με επιγραφές, καθώς και ποικίλα μυθολογικά επεισόδια, ορισμένα από τα οποία αποδίδονται για πρώτη φορά στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται από 1η Ιουνίου, κάθε Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL