Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017-2018 / Η Τεχνόπολη, επίκεντρο του πολιτισμού στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017-2018 / Η Τεχνόπολη, επίκεντρο του πολιτισμού στην Αθήνα

Ανακοινώθηκε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης στο Παρατηρητήριο της Τεχνόπολης (με την όντως μαγευτική θέα σε όλη την Αθήνα, όπως διαπιστώσαμε, καθώς βρεθήκαμε εκεί για πρώτη φορά!) το πρόγραμμα του πολυχώρου που διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων για την περίοδο Μάιος 2017 - Απρίλιος 2018. Στην εισήγηση της η πρόεδρος της Τεχνόπολης Πόπη Διαμαντάκου στάθηκε κυρίως στην ιστορία του χώρου, υπογραμμίζοντας ότι, όπως η ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου σηματοδότησε τη μετατροπή της Αθήνας σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, έτσι και η επαναλειτουργία του ως πολυχώρου πολιτισμού σηματοδοτεί το πέρασμα της πρωτεύουσας στον 21ο αιώνα, μια εντελώς διαφορετική εποχή, με τις δικές της προκλήσεις.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωστής Μπιτζάνης, ο οποίος μίλησε συνοπτικά για το πρόγραμμά της το επόμενο ένα έτος. Αυτό αποτελείται από τη συνέχεια των επιτυχημένων δράσεών της όπως οι συναυλίες, το Innovathens, οι Κυριακές στην Τεχνόπολη με εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια κ.λπ., με αιχμή την έκθεση η οποία θα διαδεχθεί το «Gr80s» -που σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης- στις αρχές του '18. Θέμα της αυτή τη φορά θα είναι η ελληνική βιομηχανική εφευρετικότητα, δηλαδή πρωτοποριακές βιομηχανίες της χώρας μας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου τη δεκαετία του '70. Φέτος το καλοκαίρι θα δόσουν συναυλίες μεταξύ άλλων οι Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα Πάνος Μουζουράκης και η Ιταλίδα EP.

Ο Κ. Μπιτζάνης δεν έκρυψε την εύλογη ικανοποίησή του για το ότι ειδικές έρευνες έχουν αναδείξει την Τεχνόπολη δημοφιλέστερο προορισμό των νέων στην Αθήνα. Αυτό, κατά την εκτίμησή του, οφείλεται στο ότι η Τεχνόπολη δεν προσφέρει μόνο πολιτισμό, αλλά μια συνολική πρόταση ζωής στο άστυ, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη διατροφή, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία καθώς και την εξοικείωση μαζί της.

Αναφέρθηκε ακόμα στο οικονομικό μοντέλο της Τεχνόπολης, που διαφοροποιείται τόσο από το κρατικό, το οποίο βασίζεται στις επιδοτήσεις, όσο και από αυτό που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Υποστήριξε πως το μοντέλο της Τεχνόπολης είναι αυτοδιαχειριστικό και βασίζεται στην αυτοχρηματοδότηση και έφερε ως παράδειγμα την έκθεση «Gr80s», που, χάρη στη συνεισφορά των περισσοτέρων εκθεμάτων από τους ίδιους τους Αθηναίους και τη μεγάλη προσέλευση, με μια πολύ χαμηλή τιμή εισιτηρίου όχι μόνο δεν επιβάρυνε καθόλου τον προϋπολογισμό της Τεχνόπολης, αλλά αντίθετα απέφερε όχι ευκαταφρόνητα έσοδα. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι αποστολή της Τεχνόπολης είναι να φέρει τους κατοίκους της Αθήνας που για λόγους οικονομικούς, απόστασης ή οποιουσδήποτε άλλους δεν έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό σε επαφή μαζί του.

Τέλος, ο διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση -η σύμπραξη της οποίας με την Τεχνόπολη δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο Athens Jazz Festival με το οποίο ξεκίνησε- Χρήστος Καρράς εξέφρασε τη χαρά του για την συνεργασία των δύο φορέων και προφανώς ευχήθηκε να συνεχιστεί και να επεκταθεί. Κάτι που άλλωστε ήδη συμβαίνει, καθώς μια από τις όντως πολυαναμενόμενες συναυλίες της θερινής σεζόν, αυτή του σπουδαίου Αμερικανού jazz μουσικού Kamasi Washington στις 4 Ιουλίου, η οποία είναι φυσικά διοργάνωση της Στέγης, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL