Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Δημήτρης Μαραγκόπουλος: / Δημήτρης Μαραγκόπουλος: "Ένα μεγάλο μαγικό παιχνίδι ήχων και εικόνων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Μαραγκόπουλος: / Δημήτρης Μαραγκόπουλος: "Ένα μεγάλο μαγικό παιχνίδι ήχων και εικόνων"

Πρωτόγνωρες και εντυπωσιακές εμπειρίες μέσα από την τελευταία λέξη “της τέχνης και της τεχνολογίας”, θα ζήσουν όσοι μικροί και μεγάλοι επισκεφθούν αύριο και μεθαύριο το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί “μια μεγάλη πλατφόρμα που καλύπτει πολύ καινούργιες εκδηλώσεις με αιχμή τον ήχο και την εικόνα, μέσω ενός τρόπου καλλιτεχνικού και με εκπαιδευτική προσέγγιση”, όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του Κύκλου Γέφυρες, που το διοργανώνει κ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Ενθουσιασμένος με τη διοργάνωση ο κ. Μαραγκόπουλος μιλάει για “ένα πολύ μαγικό και μεγάλο παιχνίδι ήχων και εικόνων που θα αναπτυχθούν για πρώτη φορά σε καινούργιους χώρους του Μεγάρου, όπου έως στιγμής δεν είχαν ανοιχθεί στο κοινό, παραμένοντας αναξιοποίητοι. Πρόκειται για καλλιτεχνικές δράσεις, μικρά έργα τέχνης, αλλά και για ποικίλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται όχι μόνο σε ειδικούς της βιομηχανίας του θεάματος, αλλά και σε παιδιά” εξηγεί. “Ο συνδυασμός τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης έχει αρχίσει να αναπτύσσει και να πολλαπλασιάζει έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο” σημειώνει.

3-D υποδοχή...

Μεταξύ των εκπλήξεων, τους επισκέπτες θα υποδέχονται ολογράμματα δηλαδή κινούμενες προβολές 3-D, σε όλη την κεντρική είσοδο και στις σκάλες του νέου κτηρίου. Μαγικές «σφαίρες» θα φωτίζονται με οπτικές ίνες και θα αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, λαμβάνοντας διαδικτυακά και δορυφορικά μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο!

Για “μικρά παιχνίδια που έχουν νέα εφαρμογή και πολυεπίπεδες παραστάσεις έως τρισδιάστατες προβολές που θα εντυπωσιάσουν” μιλάει ο κ. Μαραγκόπουλος, κάνοντας λόγο ακόμα και για μια “ειδική διάταξη ηχείων στον χώρο όπου θα ακούμε όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος”.

Διαδραστικές εγκαταστάσεις

Οι θεατές ακροατές μπορούν ακόμη να ανέβουν σε ένα πολύ διαφορετικό ποδήλατο και να φορέσουν τα ειδικά ακουστικά του, τα οποία θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, ήχους από ποδηλάτες που είναι συνδεδεμένοι οn line και βρίσκονται, την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της πόλης! Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ειδικά εργαστήρια, ομιλίες και masterclasses.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και video art, τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές, ηχητικά περιβάλλοντα, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια, εκθέσεις κόμικς και φωτογραφίας.

Eija - Liisa Ahtila

Τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης είναι η διεθνούς φήμης video artist, Eija - Liisa Ahtila, το έργο της οποίας θα εισαγάγει το κοινό στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από μια κλασική κινηματογραφική μηχανή προβολής 35 μιλιμέτρ! Θα προβάλλονται επίσης δημιουργίες των φημισμένων καλλιτεχνών Barry Purves και Theodore Ushev, καθώς και καταξιωμένων δημιουργών αλλά και νέων δημιουργών του χώρου.

Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) θα παρουσιάσει έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πολυκαναλικό σύστημα ηχητικής διάχυσης. Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι οι Volkmar Klien και Τhomas Gorbach αλλά και οι animators Barry Purves και Theodore Ushev που θα μιλήσουν για τις τεχνικές τους σε σχέση με την τεχνολογία αλλά και την πολιτική.

“Ένα γοητευτικό διήμερο όπου θα περάσουν όλοι καλά” χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ ο κ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος και υπόσχεται πως είναι κάτι που θα συνεχισθεί σε συνεργασία με “θεσμούς της περιφέρειας που πρωτοπορούν στην έρευνα”. Το πρώτο αυτό φεστιβάλ είναι μια συμπαραγωγή του ΜΜΑ με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL