Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Λ. Κονιόρδου: / Λ. Κονιόρδου: Εντός του μήνα οι ανάδοχοι του ηλεκτρονικού εισιτηρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: / Λ. Κονιόρδου: Εντός του μήνα οι ανάδοχοι του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Βήματα γίνονται για να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, εντός του μήνα θα αναδειχθούν οι ανάδοχοι του έργου. Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ).

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο προϋποθέτει την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, το ERP (Enterprise Resource Planning), ως ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο όλου του χρηματοοικονομικού λογιστικού πακέτου με την εφαρμογή κατάλληλου λογιστικού. Υπάρχουν δύο χορηγοί, ένας για το e-ticketing (που είχε ισχύσει για την Ακρόπολη και τους γύρω χώρους όπου ισχύει το ενιαίο εισιτήριο) και ένας για το ERP (που αφορά τη λειτουργία του λογιστηρίου του ΤΑΠ). "Οι διαγωνισμοί βρίσκονται στο καταληκτήριο στάδιο και οι ανάδοχοι που θα αναδειχθούν μέσα στον μήνα θα ανακοινωθούν από τους δύο χορηγούς ταυτόχρονα" υπογράμμισε η Λ. Κονιόρδου.

500.000 περισσότερα δωρεάν εισιτήρια

Ο Ν. Ξυδάκης έθεσε το θέμα των δωρεάν εισιτηρίων επισημαίνοντας ότι το 2016 "έχουμε υπερακοντισμό, 27% αύξηση, στους 'free riders', στα δωρεάν εισιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, υπάρχει μια μηχανή που παράγει λαθροεπισκέπτες, δηλαδή μπαίνουν τουρίστες, οργανωμένα γκρουπ χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο και, δεύτερον, ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος κατά την είσοδο των επισκεπτών, των τουριστών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους". "Κάποιοι καταληστεύουν συστηματικά τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, χρησιμοποιώντας δωρεάν εισιτήρια για μεγάλα τουριστικά γκρουπ" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το 2016 τα δωρεάν εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 500.000.

"Είναι γνωστή η παθογένεια στα εισιτήρια ή στα μη εισιτήρια τα οποία πολλές φορές λειτουργούν στους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι χρόνια η παθογένεια" συμφώνησε η Λ. Κονιόρδου και επεσήμανε ότι "ένας μεγάλος αριθμός ελευθέρων εισόδων είναι συμφωνημένος. Αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα το οποίο επανεξετάζουμε, διότι πιστεύουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει υπερβολική χρήση της ελεύθερης εισόδου".

Νέος οργανισμός στον ΤΑΠ

Ο Ν. Ξυδάκης κατήγγειλε τον "γερασμένο και σάπιο" οργανισμό του ΤΑΠ. "Επί πάρα πολλές δεκαετίες συντηρείται σε μια κατάσταση οργάνωσης, νοοτροπίας της δεκαετίας του '70, όταν και ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Είναι ένα πτώμα που συντηρείται σε πτωματώδη κατάσταση για να το απομυζούν κάποιοι επιτήδειοι" τόνισε και σημείωσε ότι από τα 55 εκατομμύρια εισπράξεις του 2015, το 2016 πήγαμε στα 85 εκατομμύρια μόνο με την αύξηση των εισιτηρίων.

Η υπουργός ανέφερε ότι έχει παραλάβει έναν νέο οργανισμό για τον ΤΑΠ, αλλά "εντοπίσαμε θέματα τα οποία χρειάζονται επεξεργασία. Είμαστε σε φάση της επεξεργασίας και της κατάθεσης του οργανισμού". Ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν ο εμπλουτισμός με λογιστές, με κατασκευαστές εκμαγείων με δυνατότητα τοποθέτησης πωλητών στα πωλητήρια. Υπενθύμισε ότι το 2016 υπήρξε άρνηση των αρχαιοφυλάκων να λειτουργούν τα πωλητήρια, με αποτέλεσμα κάποια πωλητήρια να υπολειτουργούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL