Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

«Μπεν Γκουριόν, επίλογος»

Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου

Με ταινία έναρξης το «Μπεν Γκουριόν, επίλογος» του Γιαρίβ Μόζερ εγκαινιάζεται απόψε στην Ταινιοθήκη η 5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου, όπου θα παρευρεθεί η παραγωγός της ταινίας που θα συζητήσει με το κοινό.

Στη “Σφίγγα”

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο στη «Λάμπα θυέλλης», στη «Σφίγγα» (Ζωοδόχου Πηγής και Κιάφας 13). Στη συνέχεια η Αργυρώ Καπαρού και ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύουν μουσικές επιλογές της Λίνας Νικολακοπούλου. Είσοδος 10 ευρώ. Στις 8 μ.μ.

Rimini Protokoll για τα ασυνόδευτα παιδιά

Οι Rimini Protokoll παρουσιάζουν μια νέα οπτικοακουστική περφόρμανς με θέμα την περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών και σημείο αναφοράς τον Τζον Κέιτζ. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 6 μ.μ., στις 8 μ.μ. και στις 10 μ.μ. Έως και την Κυριακή 7 Μαΐου.

Στο λιμάνι

O Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης και εικαστικός Μπρετ Μπέιλι στήνει μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση που παραπέμπει σε μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης. Στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη Ε2 (Πέτρινη Αποθήκη). Από τις 6 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Έως και τις 10 Μαΐου.

Στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Ζακ Μπουσάρ θα μιλήσει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό». 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς, στις 7.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Βιβλίο Νίκου Σηφουνάκη

Το βιβλίο του Νίκου Σηφουνάκη “Ίμβρος - Τένεδος. Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του ελληνισμού” (εκδόσεις Λιβάνη) παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο Pallas Athena (Αθηνάς 65, Πλατεία Κοτζιά). Θα προλογίσουν ο Πάρις Ασανάκης και ο Χρήστος Κάλφας. Θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Στις 12.30 το μεσημέρι.

“Η Ελλάδα φλέγεται”

Το βιβλίο του Βασίλη Ι. Τζανακάρη “Η Ελλάδα φλέγεται. Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών” (εκδόσεις Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσει ο υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου και ο δημοσιογράφος Φοίβος Οικονομίδης. Στις 8 μ.μ.

“Ομήρου Οδύσσεια”

Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά “Ομήρου Οδύσσεια” (εκδόσεις Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στο Επιμελητήριο Λασιθίου. Θα μιλήσουν οι Ανθή Ρουμπελάκη και Βαρβάρα Ρούσσου. Στις 7 μ.μ.

“Η συχνότητα του θανάτου”

Το μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου “Η συχνότητα του θανάτου” (εκδόσεις Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στο Public Χανίων (Χατζημιχάλη Γιάνναρη 40-42). Στις 7 μ.μ.

"Offshore"

Το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη “Offshore” (εκδ. Γαβριηλίδης) παρουσιάζεται στο Φουγάρο (Ασκληπιού 98, Ναύπλιο). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Ανθός Γιάννη Στάμο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Στις 7.30 μ.μ.


“Απρόβλεπτες συναντήσεις”

Ο Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο των “Απρόβλεπτων Συναντήσεων” για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πολιτικού συστήματος στον Ιανό (Σταδίου 24). Είσοδος ελεύθερη. Στις 8.30 μ.μ.

Έργα για πιάνο

Η πιανίστρια Έλσα Φήταμ παρουσιάζει έργα για πιάνο Ελλήνων και ξένων συνθετών, των Henry Cowell, Maurice Ravel, Ιωσήφ Παπαδάτου, Ελένης Σκάρκου και Βαγγέλη Συμσίρη, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Είσοδος ελεύθερη. Στις 8.30 μ.μ.

“Ο ζητιάνος” του Καρκαβίτσα

Το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα “Ο ζητιάνος”, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με την ομάδα Anima, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός. Είσοδος 15 ευρώ. Στις 7 μ.μ.

Φίλιππος Νάκας

Ο Νίκος Νικόπουλος στο φλάουτο και η Λητώ Θώμου στο πιάνο παρουσιάζουν “Αριστουργηματικά έργα ξεχασμένων συνθετών” στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41). Είσοδος 10 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

«Στη συντροφιά των σχέσεων»

Ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος και η Αγγελική Αρβανιτοπούλου μιλούν με θέμα «Στη συντροφιά των σχέσεων» και συζητούν για την επιστήμη και την τέχνη. Στη συνέχεια θα απαγγείλουν ποιήματα η Δέσποινα Μπλαστροπούλου και ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος. Θα πλαισιώσουν μουσικά οι Μάρθα Μεναχέμ και Γιάννης Τσαγκάδας, στην “Αλκυονίδα” (Ιουλιανού 42). Είσοδος 5 ευρώ. Στις 7 μ.μ.

"Η συλλογή των 49 στο σφυρί"

Το βιβλίο του Τόμας Πίντσον "Η συλλογή των 49 στο σφυρί" (εκδ. Gutenberg) παρουσιάζεται στον "Μωβ σκίουρο" (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 3). Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Δημηρούλης, Γιώργος Κυριαζής, Γιώργος Μαραγκός, Γιώργος Μπαμπασάκης. Πλαισιώνει μουσικά ο Δημήτρης Βασιλάκης. Στις 7.30 μ.μ.

«Τετάρτες στο Μουσείο - Αρχαιολογικές διαλέξεις»

Συνεχίζεται ο κύκλος των επιστημονικών διαλέξεων «Τετάρτες στο Μουσείο - Αρχαιολογικές διαλέξεις» με τον Σάρον Στόκερ και τον Τζακ Ντέιβις, με θέμα “The Pylian Lord of the Rings”, στην αίθουσα M. Ανδρόνικος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στις 7 μ.μ.

Στο “Τρίπορτο”

Ποιητική αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί στο “Τρίπορτο” (Αρτεμισίου 48 και Παραμυθίας), όπου θα παρουσιαστούν ποιήματα της Ελένης Πρωτονοτάριου και μικροδιηγήματα του Θεοχάρη Παπαδόπουλου. Στις 9 μ.μ.

“Περσεφόνη”

Πρεμιέρα του έργου του Γιάννη Ρίτσου “Περσεφόνη”, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πουσίνη, στο Θέατρο Παραμυθίας - Αλμπέρτα Τσοπανάκη (Παραμυθίας 27 και Μυκάλης). Στις 9.15 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL