Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

“Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος”

Με το ρεσιτάλ πιάνου «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος!» στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., ο Φρέντερικ Ρζέφσκι (φωτό), ένας από τους σπουδαιότερους στρατευμένους Αμερικανούς δημιουργούς της εποχής μας, αποδίδει φόρο τιμής, μέσα από τη μουσική του, στον αγώνα του λαού της Χιλής ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο “Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος”, ένα σύνολο 36 παραλλαγών του Ρζέφσκι πάνω στη μελωδία του γνωστού Χιλιανού λαϊκού τραγουδιού «¡El pueblo unido, jamás será vencido!», που θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ, καθώς και δύο κομμάτια του Κορνίλιου Κάρντιου, πολιτικοποιημένου συνθέτη και κορυφαίου εκπροσώπου της βρετανικής αβανγκάρντ, τις “Παραλλαγές Ταίλμαν” και το έργο “Τραγουδάμε για το μέλλον”, κομμάτια που ο γνωστός σολίστ του πιάνου και συνθέτης θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος της βραδιάς. Το ρεσιτάλ αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Documenta 14.

Η “Οπερέττα” του Γκομπρόβιτς στο Εθνικό

Μια παράσταση με αφορμή την «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, στο Εθνικό Θέατρο, το Σάββατο 29 Απριλίου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Ο κόμης Αρισταίος σχεδιάζει να αποπλανήσει την όμορφη Αλμπερτίνα. Η επιτυχία του σχεδίου του είναι η αρχή μιας αλληλουχίας απροσδόκητων και εξωφρενικών γεγονότων, όπου συνυπάρχουν η μόδα με την επανάσταση και αντιμάχονται η διαφθορά του ενδύματος με την αθωότητα της γύμνιας. Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέττα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προτείνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας. Στο Θέατρο Rex, στις 9 μ.μ.

Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου

Η 5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου πραγματοποιείται από την Τετάρτη 3 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ταινία έναρξης το «Μπεν Γκουριόν, επίλογος» του Γιαρίβ Μόζερ, που, βασισμένη σε μια εξάωρη κινηματογραφημένη συνέντευξη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτή του Κράτους του Ισραήλ και επί 14 χρόνια πρωθυπουργού της χώρας. Στην προβολή θα παρευρεθεί η παραγωγός της ταινίας Γιαέλ Πέρλοβ, η οποία θα συζητήσει με το κοινό.

Το αφιέρωμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει την ποικιλομορφία του σύγχρονου ισραηλινού κινηματογράφου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και μια νέα γενιά αραβόφωνων κινηματογραφιστών που τα τελευταία χρόνια έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 14 ταινίες πρόσφατης παραγωγής.

“Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα”

Το βιβλίο του Σ. Σακελλαρόπουλου “Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα” (εκδόσεις Τόπος), μια ιστορική έρευνα της δίκης του Μπελογιάννη, παρουσιάζεται, σε διοργάνωση του Συλλόγου Διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης Γ. Κορδάτος, στο Cafe Remezzo, στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας, ο Δημήτρης Καλτσώνης και ο Μάνος Αρώνης. Συντονίζει η Αντωνία Φουράκη - Ανδρέου. Στις 6 μ.μ.

Ο Αλ Ντι Μέολα στο Παλλάς

Ο Αλ Ντι Μέολα εμφανίζεται, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο Θέατρο Παλλάς, σε μουσική διεύθυνση Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Το παρόν θα δώσει το μουσικό συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα. Στις 8.30 μ.μ.

Στην Οιχαλία τιμούν την Κάλλας

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Οιχαλίας, τόπου καταγωγής της Μαρίας Κάλλας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από τον θάνατό της και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Μαρία Κάλλας» πραγματοποιείται προβολή της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Η δική μας Μαρία Κάλλας». Στις 8 μ.μ.

Η Μαριέττα Φαφούτη στο ΚΠΙΣΝ

Η Μαριέττα Φαφούτη, μαζί με το οκταμελές συγκρότημά της, είναι καλεσμένη του ΚΠΙΣΝ, στη γιορτή της Πρωτομαγιάς, με ένα μεγάλο ανοιξιάτικο πάρτι που αρχίζει στις 9 μ.μ. και έχει ελεύθερη είσοδο.

Fast Forward στην πόλη

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Classical Acropol (Πειραιώς 1, Ομόνοια), η επιμελητική ομάδα των Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes και Jason Waite μεταφέρει το σκοτεινό είδωλο της Φουκουσίμα.

Επίσης από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα η πλατεία Ομονοίας μεταμορφώνεται από τον Γερμανό εικαστικό Gregor Schneider σε πολεμικό καταφύγιο και ουδέτερη ζώνη.

Με σημεία εκκίνησης το Janeiro Café Σταδίου και Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς) και το Πλωτό Μουσείο "Hellas Liberty" στην Πύλη Ε2 της Ακτής Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιείται μια site-specific παράσταση όπου το κοινό θα ανακαλύψει εκ νέου τον Πειραιά και την ιστορία του μέσα από smartphones και νέους πολιτισμικούς χάρτες. Από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

“Επιστροφή στο Μπουντεγιόβιτσε”

Ένα βωβό δράμα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής παρουσιάζουν οι Art Vouveau στο Θέατρο Olvio, βασισμένο στο θεατρικό έργο «Η παρεξήγηση», του Αλμπέρ Καμί. Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7 στον Βοτανικό, στις 9.30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3

Οι Rimini Protokoll στη Στέγη

Οι Rimini Protokoll η ομάδα «θεάτρου της πραγματικότητας» παρουσιάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μια νέα οπτικοακουστική περφόρμανς, που έχει θέμα την περιπέτεια των ασυνόδευτων παιδιών - μεταναστών και σημείο αναφοράς τον John Cage. Στις 6 μ.μ., στις 8 μ.μ. και στις 10 μ.μ.

Στο Λιμάνι

O Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης και εικαστικός Brett Bailey εμπνέεται από τον μύθο του Μινώταυρου και στήνει μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση που παραπέμπει σε μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης. Στο Λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη Ε2 (Πέτρινη Αποθήκη). Από τις 6 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ.

Στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Jacques Bouchard θα μιλήσει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό». 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Είσοδος ελεύθερη, στις 7.30 μ.μ.

Βιβλία

Τα βιβλία του Τσιμάρα Τζανάτου “Δεσποινίς Δυστυχία” (εκδόσεις Σοκόλη) και “Εκκρεμότητα” (εκδόσεις Ηρόδοτος) παρουσιάζονται στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», Ακαδημίας 32, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Σαμπατακάκης, Χρύσα Σπηλιώτη και Άσπα Τομπούλη. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Ρούλα Πατεράκη, Χρύσα Καψούλη, Βίκυ Κυριακουλάκου και ο Γιάννης Μαυριτσάκης.

“Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά”

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με την κομπανία «Συμπεθεριό» οργανώνει ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Νέου Ηρακλείου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος), στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Μέσα από τη δομή μιας μουσικής παράστασης με κείμενα, αφήγηση, βίντεο και πολύ τραγούδι, ανιχνεύεται όλη η διαδρομή του τραγουδιού από τις απαρχές έως και τη φθορά του.

Ημερίδα

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ διοργανώνει, με αφορμή την επέτειο των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη, ημερίδα για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα «Αριστοτέλης ο οικουμενικός, διαχρονικός και πανεπιστήμων φιλόσοφος». Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης κλείνει με τη Φρανσουάζ Ντιέπ, μία από τις παλιότερες αφηγήτριες της Γαλλίας, στο «Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 και Σαρρή, στου Ψυρρή, στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL