Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αυστηρή σύσταση του ΥΠΠΟ στον Άνθιμο για τη Ροτόντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρή σύσταση του ΥΠΠΟ στον Άνθιμο για τη Ροτόντα

«Διαχειριστής και φύλακας του μνημείου της Ροτόντας είναι κατ’ αποκλειστικότητα η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ)» διαμηνύει ξεκάθαρα προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο το ΥΠΠΟ και τον καλεί να σεβαστεί τις αποφάσεις που αφορούν τον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου.

Το ΥΠΠΟ, αντιδρώντας στην εμφανώς επιθετική κίνηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να μεταφέρει, προχθές, το παλαιό Εγκαίνιον για μόνιμη τοποθέτηση στον χώρο του μνημείου, έχοντας στόχο την ντε φάκτο μετατροπή του χαρακτήρα της Ροτόντας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι το παλαιό Εγκαίνιον (σ.σ.: ένα κομμάτι αιματοβαμμένου υφάσματος που βρέθηκε σε ανασκαφή στον χώρο της Ροτόντας το 1953, κάτω από την κτιστή Αγία Τράπεζα) φυλάσσεται στον Άγιο Δημήτρη.

Όπως εξηγεί το ΥΠΠΟ, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έδωσε έγκριση για προσωρινή μεταφορά του με προϋπόθεση «την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στον χώρο της έως τώρα φύλαξής του».

Διαχρονικό πολιτιστικό μνημείο

Το ΥΠΠΟ υπενθυμίζει ότι η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και πως πρόκειται ένα «πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό μνημείο, όπου διασταυρώθηκαν ο ρωμαϊκός, o βυζαντινός και ο οθωμανικός πολιτισμός», όπως και ότι παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν στον χαρακτήρα του μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση. «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν τον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητάει από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ αναφέρεται και ότι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ’ έτος.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μνημείου δεν υπάρχει κανένα λατρευτικό σκεύος αυτή τη στιγμή, ούτε και το «παλαιό Εγκαίνιον» είναι τοποθετημένο επί της Αγίας Τράπεζας. Το πού ακριβώς βρίσκεται προφανώς το γνωρίζει ο κ. Άνθιμος... Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, πατώντας στη σολομώντεια λύση που έδωσε στον «ιερό πόλεμο» του 1990 από τη θέση του ΥΠΠΟ ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη χρήση του μνημείου, δήλωσε κατά τη λειτουργία της Κυριακής ότι η τοπική Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της πάνω στη Ροτόντα. Η κίνησή του να μεταφέρει το Εγκαίνιον από τον Άγιο Δημήτρη, όπου φυλασσόταν, κάθε άλλο παρά εν κρυπτώ έγινε, αφού τη διαφήμιζε με αφίσες με τις οποίες καλούσε τους πιστούς να παρευρεθούν στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση. Μιλώντας στους πιστούς έκανε λόγο για «ανοικτή διένεξη» με την Πολιτεία στο θέμα της Ροτόντας και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του διότι η πρωτοβουλία του αυτή δεν μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα.

"Εμείς για σήμερα θέλαμε να κάνουμε μια λειτουργία διαφορετική σε αυτό το εκπληκτικό μνημείο, είχαμε κανονίσει να γίνουν κι άλλα πράγματα και να υπάρξει και ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν μας το επέτρεψαν. Άλλοι θέλουν ένα τόσο εκπληκτικό μνημείο να έχει χαρακτήρα κοσμικό και να χρησιμοποιείται από άθεους. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, αφού, αν καταμετρήσουμε τον βίο αυτής της εκκλησίας, θα καταλήξουμε στο ότι είναι εκκλησία» τόνισε. «Έχουμε καταλήξει στο να χρησιμοποιείται το μνημείο εξ ημισείας από το Δημόσιο και την Εκκλησία, ωστόσο, αν ήμασταν οργανωμένοι, το κτήριο αυτό θα είχε αποδοθεί στην Εκκλησία, με τον όρο να συντηρείται και με έξοδα της Εκκλησίας. Θα δούμε πώς θα λυθεί η διένεξη, ελπίζουμε να λυθεί το ζήτημα και να χαρακτηριστεί ως θρησκευτικό κτήριο. Η Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της πάνω σε αυτό το έργο» είπε ο κ. Άνθιμος μη «μασώντας» τα λόγια του και μη κρύβοντας τις διαθέσεις του.

Σφοδρές αντιδράσεις

Η κίνηση αυτή του μητροπολίτη ξεσήκωσε, όπως είναι φυσικό, πλήθος αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «παραξικοπηματική πράξη» την ενέργεια του κ. Άνθιμου, που είχε «σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό» και επισημαίνει ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, «ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας». Η κοινότητα "Φίλοι της Ροτόντας" με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η τοποθέτηση του παλαιού Εγκαινίου του ναού μονίμως στη Ροτόντα «αντίκειται τόσο στον αρχαιολογικό νόμο, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στις υπουργικές αποφάσεις για τη χρήση της Ροτόντας, οι οποίες επιτρέπουν μεν τη διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών τον χρόνο, αλλά απαγορεύουν οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή ή εγκατάσταση εξοπλισμού και διασφαλίζουν την παράλληλη κοσμική πολιτιστική χρήση του μνημείου.

Γ. Μπουτάρης: Ούτε εκδηλώσεις ούτε θείες λειτουργίες

Τα «τερτίπια» του μητροπολίτη απασχόλησαν και το δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για «ετσιθελική» κατάληψη της Ροτόντας από τον μητροπολίτη και πρότεινε να φύγουν όλα τα ιερά σύμβολα από το μνημείο και να σταματήσουν να πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις εντός του. Κατέθεσε μάλιστα και σχετική πρόταση ψηφίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρικτές του μητροπολίτη Άνθιμου ήταν οι χρυσαυγίτες δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ν.Δ. προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την επιθετική κίνηση του μητροπολίτη και να πείσουν ότι η τοποθέτηση του παλαιού Εγκαινίου δεν απειλεί τον χαρακτήρα του μνημείου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL