Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

ΑΣΚΙ: Νέες προσεγγίσεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο, σήμερα και αύριο, με τίτλο «Πενήντα χρόνια μετά. Νέες προσεγγίσεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών» πραγματοποιούν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα θέματα «Το δικτατορικό καθεστώς σε διεθνές περιβάλλον», οι «Ελληνοαμερικανικές σχέσεις», οι «Έλληνες στο εξωτερικό στον αστερισμό της Αντίστασης», «Η στιγμή της μετάβασης».

Συμμετέχουν ιστορικοί, ερευνητές, πολιτικοί επιστήμονες, εικαστικοί. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν η Χριστίνα Αγριαντώνη, καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Πολυμέρης Βόγλης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, διευθυντής ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη.

Φεστιβάλ “Borderline” της Στέγης

Ξεκινά την Τετάρτη του Πάσχα το μουσικό φεστιβάλ Borderline της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107), με τον Πάνο Αλεξιάδη και τους Charlemagne Palestine στη μικρή σκηνή (είσοδος 7 ευρώ, στις 9 μ.μ.). Τη σκυτάλη παίρνουν την Πέμπτη οι Fis & Rob Thorne, οι Tapes, Turbo Teeth, οι Russell Haswell και οι Mark Ernestus Ndagga Rhythm Force στον “Παπαστράτο” (Γραβιάς 25) με είσοδο 10 ευρώ, στις 8 μ.μ. Την Παρασκευή θα ερμηνεύσει η Davide Tidoni, με το φεστιβάλ να πραγματοποιείται σε κρυφό προορισμό, με ραντεβού στην κεντρική είσοδο της Στέγης στις 6.45 μ.μ., ενώ την ίδια ημέρα στη μικρή σκηνή της Στέγης ερμηνεύουν οι International Nothing (9 μ.μ.), οι Kiko C. Esseiva (10 μ.μ.) και οι Masayoshi Fujita & Jan Jelinek (11 μ.μ.) με είσοδο 5 ευρώ. Την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ ερμηνεύει ο Αkio Suzuki στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (5 μ.μ.), οι Marginal Consort στη Διπλάρειο Σχολή (8 μ.μ. είσοδος 10 ευρώ), η Nidia Minaj (11 μ.μ.) και η Beatrice Dillon (12.30 το βράδυ) στο Tesla Bar@BIOS.

“Η Γερμανία ψηφίζει - Αλλάζει η πολιτική της;”

Συζήτηση για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τίτλο “Η Γερμανία ψηφίζει - Αλλάζει η πολιτική της;” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη του Πάσχα. Θα συνομιλήσουν η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ Dagmar Enkelmann, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Axel Troost, ο διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich Ebbert στην Ελλάδα Χρήστος Κατσιούλης και η αρχισυντάκτρια της “Αυγής” της Κυριακής Κάκη Μπαλή, στο “The Box” (Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη). Στις 7 μ.μ. Ταυτόχρονη μετάφραση σε ελληνικά και γερμανικά.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17/4

Στα “Κείμενα” της ΕΡΤ2

Η ταινία “Η σκιά του Σαμίσο, Κεφάλαιο 1: Αλάσκα και Αλεούτιες Νήσοι”, σε σκηνοθεσία Ulrike Ottinger, προβάλλεται στα “Κείμενα” της ΕΡΤ2, στο πλαίσιο του προγράμματος ταινιών της Documenta 14. Στις 11 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19/4

«Το ουζερί»

Το βιβλίο του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη «Το ουζερί» (εκδόσεις Νησίδες) παρουσιάζεται στο ουζερί “Δίαυλος” στη Μυτιλήνη. Χαιρετίζουν ο Γιώργος Ζορμπάς, πρόεδρος του Παγγεραγώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου, και ο Ηλίας Κουτσούκος, πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν οι Γεωργία Φράγκου, Γιώργος Φωτεινός, Γιώργος Λαγουμίδης, Κώστας Αρτακιανός, Τάκης Συρέλλης, Ηρακλής Πιτσιλαδής. Συντονίζει η Ανθή Παζιάνου. Στις 7.30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 20/4

«Ένας χρησμός για τους Δελφούς»

Το βιβλίο του Αμερικανού ποιητή Τζερόμ Ρόδενμπεργκ «Ένας χρησμός για τους Δελφούς» (εκδόσεις Τυπωθήτω) παρουσιάζεται με αφορμή τη δίγλωσση έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Παρουσιάζουν οι Λιάνα Σακελλίου, Δημοσθένης Αγραφιώτης. Ποιήματα διαβάζουν οι μεταφραστές του βιβλίου Μάρω Παπαδημητρίου και Ιωσήφ Βεντούρας. Την εκδήλωση συμπληρώνει δρώμενο με τον Γάλλο ποιητή Serge Pey και την Ιταλίδα ποιήτρια Chiara Mulas. Στις 7.30 μ.μ.

«7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των Μνημονίων»

Ξεκινά το φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των Μνημονίων», με την παράσταση “Το μεγάλο κρεβάτι” (στις 7 μ.μ.) και την παράσταση “Όσοι κοιμούνται” (στις 9.30 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/4

Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων

Ξεκινά το 1ο Ετήσιο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων με θέματα τη μουσική βιβλιοθηκονομία και την επιστήμη της πληροφόρησης, την αρχειακή έρευνα στη μουσική, τις εκπαιδευτικές εφαρμογές στη μουσική μέσω της τεχνολογίας, τη μουσική πληροφόρηση, τις ψηφιακές βάσεις και αποθετήρια, την οργάνωση μουσικών βιβλιοθηκών, στην Αίθουσα Διδασκαλίας και τον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής. Θα μιλήσουν ο Φίλιππος Τσιμπόγλου και ο Νίκος Τσούχλος. Σήμερα και αύριο, από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

«Στις Γειτονιές του Κόσμου»

Η Καλλιόπη Βέττα και ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν παρουσιάζουν το μουσικό πρόγραμμα «Στις Γειτονιές του Κόσμου», στη σκηνή του Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς), σήμερα και αύριο. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 10.30 μ.μ.

“Ψυχώ”

Οι Silent Move με τον Χάρη Λαμπράκη και τον Στέφανο Ψαραδάκη παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή της ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ “Ψυχώ”, καθώς αφαιρούν τον ήχο της ταινίας και προσθέτουν τη δική τους μουσικοηχητική πρόταση, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α). Είσοδος 6 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/4

Για τον Διονύσιο Σολωμό

Εκδήλωση αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό με τίτλο “Διονύσιος Σολωμός. 160 χρόνια από τον θάνατό του”, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσει η συγγραφέας Μαρία Δεληβοριά, ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος και ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας. Διαβάζει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς. Στις 7.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL