Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

4ο Φεστιβάλ Αφήγησης

Ξεκινά το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα... μια πόλη παραμύθια», με αφηγήσεις από Έλληνες και ξένους αφηγητές σε μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, ιερούς ναούς, πολιτιστικά στέκια, νεότερα μνημεία, μορφωτικά ινστιτούτα και σχολεία. Προβάλλονται ντοκιμαντέρ και πραγματοποιούνται εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.


«Ο Πέτρος και ο Λύκος»

H Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος», του Προκόφιεφ, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στις 5.30 μ.μ. και στις 7 μ.μ. Είσοδος 5 και 10 ευρώ.

KinderDocs

Τα ντοκιμαντέρ “Sounds for Mazin, Ingrid Kamerling, 2012, Ολλανδία” και “Ciera’s Song, Andre Hormann, 2016, Γερμανία” προβάλλονται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου). Με ελληνικούς υπότιτλους. Ακολουθεί συζήτηση με θέμα την ακοή και τη μουσική. Στη συνέχεια η Τέρη Βακιρτζόγλου δημιουργεί ένα μουσικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού για μικρούς και μεγάλους. Διοργάνωση από την ομάδα KinderDocs. Είσοδος 3 ευρώ. Στις 12.30 το μεσημέρι.


“Tomorrow’s Storeys”

Συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, εικαστικοί, σκηνοθέτες, φωτογράφοι και αρχιτέκτονες συναντιούνται στην εκδήλωση “Tomorrow’s Storeys” και διαμορφώνουν από κοινού αφηγήσεις για τη μελλοντική ζωή των κατοίκων της Αθήνας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, στη Διπλάρειο Σχολή (πλ. Θεάτρου 3). Είσοδος ελεύθερη. Στις 7 μ.μ.

«Αυθεντικό ηπειρώτικο πανηγύρι»

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης εμφανίζονται στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς), σε ένα «Αυθεντικό ηπειρώτικο πανηγύρι» με ήχους και τραγούδια από τη Θράκη ώς την Κρήτη και από την Ήπειρο ώς τη Μικρά Ασία. Είσοδος από 15 ευρώ. Στις 9.30 μ.μ.

Ρώσοι και Έλληνες λογοτέχνες

Οι λογοτέχνες Ζαχάρ Πριλέπιν, Σεργκέι Σαργκουνόβ και ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Αλεξάντερ Σκλιάρ συναντούν Έλληνες συναδέλφους τους και συζητούν για την "Τέχνη και την πολιτική: Ο ρόλος και η στάση της διανόησης απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου". Συντονίζει η συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη, συμμετέχει ο γελοιογράφος και συγγραφέας Στάθης (Σταυρόπουλος). Στη συνέχεια η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Αλεξάντερ Σκλιάρ ερμηνεύουν ρωσικά, ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Στο πιάνο τους συνοδεύουν οι μουσικοί Γιάννης Μπελώνης και Αλεξάντερ Μπελονόσοβ. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Στις 7 μ.μ.

Διήμερο Βυρωνισμού και Φιλελληνισμού

Διήμερο Βυρωνισμού και Φιλελληνισμού στη Ρόδο, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Χαιρετίζει ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ενώ κεντρική ομιλία για τα απελευθερωτικά και τα αντιρατσιστικά μηνύματα στο έργο του Λόρδου Βύρωνα θα κάνει ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Προμαχώνας, ενώ της δεύτερης ημέρας, υπό τον τίτλο “Κύκλος Ελλήνων Ποιητών”, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Στις 8 μ.μ.

"Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν"

Το βιβλίο του Λάκη Προγκίδη "Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν" παρουσιάζεται στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5). Ο συγγραφέας συνομιλεί με τους Γιάννη Κιουρτσάκη και Δημήτρη Νόλλα. Στις 6 μ.μ.

Κ.Π. Καβάφης

Το βιβλίο “Τα ποιήματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα” του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη παρουσιάζεται στην “Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία” (Πανεπιστημίου 22). Θα μιλήσουν οι Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Ανδρειωμένος, Μαρία Χούκλη και Δημήτρης Δημηρούλης. Στις 7 μ.μ.

“Ανεκπλήρωτες επιθυμίες”

Το βιβλίο της Τζένη Κολλάρου Καλλέργη “Ανεκπλήρωτες επιθυμίες” (εκδόσεις Ωκεανός) παρουσιάζεται στο Μερόπειον Ίδρυμα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45). Χαιρετίζουν οι Ιωάννης Μαρωνίτης, Κώστας Πυλαρινός, Νίκος Μαρκάτος. Μιλούν ο Κώστας Μπαλάφας και ο Χριστοφόρος Χαραλαμπάκης. Συντονίζει ο Νίκος Αγγελίδης. Αποσπάσματα διαβάζουν οι Όλγα Πολίτου και Τέλης Ζώτος. Στις 7 μ.μ.

Documenta14 και “Kείμενα”

Το ντοκιμαντέρ «Ηλίας Πετρόπουλος: Ένας κόσμος υπόγειος», σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη, προβάλλεται στην ΕΡΤ2, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Documenta14, μέσα από την εκπομπή “Κείμενα” Στις 11 μ.μ.

«Εκπαιδεύοντας τον Άλλο»

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εκπαιδεύοντας τον Άλλο» πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο πλαίσιο της δράσης “Home New Home”, ενός προγράμματος δημιουργίας ντοκιμαντέρ από πολίτες σε πέντε χώρες και έξι πόλεις: Αθήνα, Μυτιλήνη, Σμύρνη, Αμάν, Τύρο και Ραμάλα. Σήμερα και αύριο, Ομήρου 14-16. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης. Στις 4 μ.μ.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Παλαιά Βουλή,με την εκδήλωση “Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα”, βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρη. Χαιρετίζουν οι Ευφροσύνη Σταυράκη, Δημήτρης Καλοκύρης και Διονύσης Τσακνής. Θα συντονίσει ο Γιάννης Τζανετάκος. Πλαισιώνει μουσικά το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Αnima. Στις 7.30 μ.μ.

Στο Μέγαρο Μουσικής

Ο πιανίστας Ούβε Μάτσκε εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής ερμηνεύοντας δημοφιλείς ρομαντικές συνθέσεις για πιάνο: τις Τέσσερις Impromptus και τη Φαντασία του Οδοιπόρου του Σούμπερτ, καθώς και το Σκέρτσο και τις Φαντασίες του Μπραμς, στο πλαίσιο του αφιερώματος του κύκλου “Πιανόραμα” για τα 220 χρόνια από τη γέννηση του Σούμπερτ και τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Μπραμς. Στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Είσοδος 10 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

“Εντουάρντο Γκαλεάνο ‘Οι μέρες αφηγούνται’”

Καλεσμένος στη βραδιά ανάγνωσης “Εντουάρντο Γκαλεάνο ‘Οι μέρες αφηγούνται’” είναι ο πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Αφηγείται κείμενα που επιθυμεί από τις 30 ημέρες του Σεπτεμβρίου μέσα από το βιβλίο - ημερολόγιο «Μέρες αφηγούνται» και στη συνέχεια συζητάει γι’ αυτά με τον Ηρακλή Λογοθέτη και με το κοινό. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Είσοδος 5 ευρώ. Ώρα άφιξης κοινού 7.30 μ.μ.

Μέμος Μακρής

Εγκαινιάζεται η έκθεση του γλύπτη Μέμου Μακρή “Από την Αθήνα στο Παρίσι (1934-1950)” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110), στις 8 μ.μ. Αποτελείται από σειρά σχεδίων του από τη Σχολή Καλών Τεχνών και κυρίως από την περίοδο της Κατοχής.

Διήμερο αφιερωμένο στην τζαζ

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην τζαζ μουσική με τίτλο “Η Μέσα Θάλασσα” παρουσιάζουν απόψε ο Γιώργος Λιμάκης με τους Sancho 003 και τους “Κάτω από το δέντρο”, και αύριο ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο Χάρης Λαμπράκης Quartet και ο Haig Yazdjian. Στο Kremlino (Καραΐσκου 119, Πειραιάς). Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μ.μ., ώρα έναρξης 10 μ.μ.

“Η γοργόνα με το παπιγιόν”

Το βιβλίο των Αναστασία Βαφέα και Αναστασία Χουντουμάδη “Η γοργόνα με το παπιγιόν” (εκδ. Αλεξάνδρεια) παρουσιάζεται στο Polis art Cafe (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσει ο Γιάννης Παντής, ο Γιώργος Μόσχος και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Συντονίζει ο Κώστας Λιβιεράτος. Διαβάζουν οι Μανώλης Γιούργος, Ευγενία Μαλαχία και Καλλιόπη Οικονομοπούλου. Στις 8 μ.μ.

Στην Κωνσταντινούπολη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος μιλά με θέμα «Το Κωνσταντινουπολίτικο Θέατρο», στο Σχολείο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την ομιλία ακολουθεί συναυλία με το συγκρότημα του Μάνου Κουτσαγγελίδη που θα ερμηνεύσει πολίτικα τραγούδια. Θα παρευρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στις 5.30 μ.μ.

«Η μελαγχολία της αντίστασης»

Το βιβλίο του László Krasznahorkai «Η μελαγχολία της αντίστασης» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στον κινηματογράφο “Αλκυονίς new star art cinema” (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτώριας, μετρό Βικτώρια). Στη συνέχεια προβάλλεται η ταινία του Béla Tarr «Αρμονίες του Βερχμάιστερ», η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο. Θα μιλήσει ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης και ο συγγραφέας Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης.Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Στις 8 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ

Η Γιώτα Νέγκα εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου παρουσιάζοντας “Τα τραγούδια που λες”. Οδός Φραντζή 14, στον Νέο Κόσμο, στις 10 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL