Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Ατζέντα Τρίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Τρίτης

Arditti Quartet

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Οι Arditti Quartet έρχονται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107) και παρουσιάζουν δύο νέα έργα για κουαρτέτο εγχόρδων ισάριθμων σύγχρονων δημιουργών, του Harrison Birtwistle και της Jennifer Walshe. Η συνθέτρια Jennifer Walshe συμμετέχει στα φωνητικά του έργου της. Είσοδος από 7 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης διαβάζει Γκαλεάνο

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ζωγράφος και αν. καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, είναι ο σημερινός καλεσμένος στην εκδήλωση “Εντουάρντο Γκαλεάνο. Οι μέρες αφηγούνται”, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μαζί με την ΕΡΤ. Κάθε καλεσμένος αφηγείται έναν μήνα από το βιβλίο - ημερολόγιο του Εντουάρντο Γκαλεάνο και ο Δημήτρης Σεβαστάκης διαβάζει κείμενα από τον μήνα Αύγουστο. Στη συνέχεια συνομιλεί με τον συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Ηρακλή Λογοθέτη. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Είσοδος 5 ευρώ. Στις 7.30 μ.μ.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Αναζητώντας την κορινθιακή ταυτότητα: Μια έκθεση με 'νέο πρόσωπο' στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου». Την παρουσίαση θα ανοίξει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας δρ Κωνσταντίνος Κίσσας. Θα μιλήσουν ο αρχαιολόγος Σωκράτης Κουρσούμης, η αρχαιολόγος και μουσειολόγος Αμαλία Τσιτούρη, η αρχαιολόγος και μουσειολόγος Θάλεια Σπυριδάκι και ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Θωμάς Τσουκαλάς. Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136). Στις 7 μ.μ.

Αφιέρωμα στο προπολεμικό και μεταπολεμικό ρεμπέτικο

Ημέρα αφιερωμένη στο προπολεμικό και μεταπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι όπου θα παρευρεθούν και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και μελετητές, όπως ο Πάνος Σαββόπουλος, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, ο Δημήτρης Καρβούνης και η Σοφία Εμφιετζή. Από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. πραγματοποιείται διάλεξη με θέμα «Ερμηνεία ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού», ενώ στις 8.30 μ.μ. πραγματοποιείται συναυλία με τίτλο “Αφιέρωμα στο προπολεμικό και μεταπολεμικό ρεμπέτικο”. Παράλληλα, λειτουργεί και η έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων των Πέτρου Ζώτου, Γεώργιου Μίχου και Δημήτριου Στογιάννου. Στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου (Αβέρωφ 16, Καβάλα). Είσοδος ελεύθερη.

Για τη Marianne Moore

Βραδιά αφιερωμένη στη Marianne Moore διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στο καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμά τους σε Αμερικανό ποιητή - μετά την Emily Dickinson, τον William Carlos Williams, την Elizabeth Bishop και τον Robert Duncan. Στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Είσοδος ελεύθερη. Στις 7.30 μ.μ.

Στο Σπίτι της Κύπρου

Η Alter Move Orchestra, μια δεκαπενταμελής ορχήστρα αποτελούμενη από κιθάρα, βιολοντσέλο, άλτο φλογέρα, τρομπόνι, ακορντεόν και κρουστά, παρουσιάζει υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Μαγουλά ένα πρόγραμμα με λυρικές συνθέσεις του Γιώργου Μαγουλά́ μαζί με διασκευές των Metallica, Yiann Tiersen, Ramin Djawadi, Dimitri Sostakovich, Erik Satie, J.S. Bach και επιλεγμένα παραδοσιακά. Στο Σπίτι της Κύπρου ( Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Είσοδος ελεύθερη. Στις 8 μ.μ.

“Θαλασσινά Παλάτια”

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Βαγγέλης Κορακάκης παρουσιάζουν τη συναυλία “Θαλασσινά Παλάτια”. Τα “Θαλασσινά Παλάτια” είναι τραγούδια γραμμένα από τον Βαγγέλη Κορακάκη τα οποία ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια από τον δίσκο, προσωπικές τους επιτυχίες αλλά και τραγούδια μεγάλων συνθετών. Τους συνοδεύει η Ασπασία Στρατηγού. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 34, Πειραιάς). Είσοδος από 15 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

“Βυσσινόκηπος” του Άντον Τσέχωφ

Το έργο του Άντον Τσέχωφ “Βυσσινόκηπος” σε σκηνοθεσία Ερρίκου Μηλιάρη παρουσιάζεται από την Ομάδα Ίριδα. Το έργο παρουσιάζει την κυρία Λιουμπώφ να χάνει τον βυσσινόκηπό της λόγω χρέους και να αναγκάζεται να συζήσει με όλη την οικογένειά της στο παιδικό δωμάτιό της, όπου, από τη στιγμή που εισέρχονται εκεί, όλα γίνονται μαγικά. Στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή). Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά. Στις 9 μ.μ.

Μαθήματα χορού στο Εμπρός

Μαθήματα χορού, ροκ εν ρολ και μπατσάτα, από το ελεύθερο και αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή) κάθε Τρίτη, από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. Η διεξαγωγή των μαθημάτων γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά.

“Το ρωσικό τσέλο”

O Γιάννης Τσιτσελίκης στο βιολοντσέλο και η Άι Μοτοχάσι στο πιάνο ερμηνεύουν δύο μεγάλες σονάτες της μουσικής δωματίου του 20ού αιώνα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 19 και από τις 14 Ρομάντσες, έργο 34: Vocalise, αρ. 14 και Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 40. Μια ερμηνεία που αναδεικνύει τον ήχο του βιολοντσέλου. Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μέγαρου Μουσικής. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

Στον Ιανό

Το νέο μυθιστόρημα της Αλκυόνης Παπαδάκη “Μια ατέλειωτη φυγή” (εκδ. Καλέντη) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κώστας Θεολόγου και η συντονίστρια της λέσχης ανάγνωσης των Εκδόσεων Καλέντη Βιβή Γεωργαντοπούλου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς, ενώ μουσικά θα πλαισιώσουν ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Μπαρδάνης και ο Αντώνης Μυτακίδης. Στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL