Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μια σπουδαία ευκαιρία, ένα μεγάλο στοίχημα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια σπουδαία ευκαιρία, ένα μεγάλο στοίχημα...

“Απροσδόκητες” και “δημιουργικά προκλητικές ” χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης τις παραγωγές της Κεντρικής και της Εναλλακτικής Σκηνής που θα παρουσιαστούν στο “νέο μας σπίτι”. Μια “κομβική στιγμή”, όπως είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος που περιλαμβάνει συνεργασίες με την ακμαία, δραστήρια και δημοφιλή καλλιτεχνική κοινότητα και για πρώτη φορά με ονόματα από τη Λένα Πλάτωνος σε μια νέα όπερα για παιδιά και νέους με μορφή animation σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη, έως τον Θόδωρο Τερζόπουλο και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Συστήνοντας τον Αλέξανδρο Ευκλείδη ως τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής, ο κ. Κουμεντάκης έκανε γνωστό πως η “Ηλέκτρα” του Στράους με την Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα είναι η εναρκτήρια παράσταση στις 15 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία και σκηνικά Γιάννη Κόκκου και μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου.

Επανέλαβε πως αρχές Μαρτίου αρχίζει η μεταστέγαση και ταυτόχρονα η δοκιμαστική περίοδος έως και τον Ιούλιο. Τα “Τοπία”, σε χορογραφία Φωνιαδάκη - Μιλπιέ και Λη, θα κάνουν πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για διορισμό οικονομικού και διοικητικού διευθυντή, σύνταξη νέου οργανογράμματος, καθώς το παλαιό παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις όπως είπε. Έκανε λόγο για διεθνές πρότυπο λειτουργίας, επέμεινε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και έδωσε το στίγμα του προγράμματος μιλώντας για κάλυψη των κενών του 20ού αιώνα, την τόνωση της ελληνικής δημιουργίας, τη γραφή νέων ελληνικών έργων όπερας, την ανάδειξη της ελληνικής όπερας και οπερέτας, αναθέσεις σε “εγχώριες υγιείς δυνάμεις” αλλά και “ανάγκη μετακλήσεων”.

Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για δράσεις προς την κοινωνία, εκπαίδευση και εργαστήρια, σκηνοθέτες αιχμής με νέα γλώσσα, υψηλού επιπέδου τέχνη χωρίς λαϊκισμούς, συμπαραγωγές και όχι μετακλήσεις από θέατρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σημειώνοντας πως το καλλιτεχνικό αποτύπωμα δεν χρειάζεται περισσότερες από δυο θητείες παραμονής του καλλιτεχνικού διευθυντή.

“Είναι αναγκαίο να έρθουμε και οι τρεις φορείς κοντά κρατώντας την αυτονομία μας είναι μια σπουδαία ευκαιρία για γόνιμη συνεργασία, με σταθερό βλέμμα στο μέλλον και τις επόμενες γενιές” σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κόστος λειτουργίας δήλωσε πως “η τακτική επιχορήγηση του ΥΠΠΟ ανέρχεται στα 12,5 εκατομμύρια, ποσό που καλύπτει σχεδόν μόνο τη μισθοδοσία . Όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, που ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια, η Λυρική βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού για την ανεύρεση του ποσού”.

Σε ένα εκατομμύριο ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Εναλλακτικής Σκηνής. “Η επιχορήγηση δεν αρκεί” δήλωσε ο κ. Κουμεντάκης. “Προσδοκούμε στα εισιτήρια καθώς οι εκδηλώσεις ξεπερνούν τις 320 τον χρόνο. Ελπίζουμε να βρεθούν χορηγοί” πρόσθεσε και υπογράμμισε, πως, “η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη”.

Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έλλειμμα που παρέλαβε, το οποίο, όπως είπε, ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια, με οφειλές και προς καλλιτέχνες, ενώ το πρώτο χρέος των 17 εκατομμυρίων έχει, όπως είπε, καλυφθεί πλήρως από έκτακτες επιχορηγήσεις.

“Η έλευση του οικονομικού διευθυντή θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και όλα τα στοιχεία θα ανακοινωθούν” κατέληξε.

Για “πειραματική διάθεση, έλλειψη αισθητικών προκαταλήψεων, διαφορετική προσέγγιση, την ελληνική λογοτεχνία και την ιστορία σε οπερατική μορφή, τη διεύρυνση ορίων και εποχών, σημασία στα παιδιά και τους νέους, ξαναζωντάνεμα ξεχασμένων έργων, μεγάλο και απαιτητικό στοίχημα σε μια δύσκολη συγκυρία” μίλησε ο Αλέξανδρος Ευκλείδης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής όπου συνυπάρχουν ο Μηνάς Μπουρμπουδάκης, με το “Ζ” του Βασιλικού, έως το μιούζικαλ “Ερωτόκριτος” του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι παραστάσεις όπερας και μπαλέτου που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δοκιμαστική περίοδο στην Κεντρική Σκηνή - Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αρχίζουν στις 31 Μαρτίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Ιουλίου, στο Ηρώδειο με τον Τροβατόρε του Τζουζέπε Βέρντι.

Η πρώτη παράσταση είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Τοπία, σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου και 5, 6, 10 Μαΐου 2017 στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

Η πρώτη παραγωγή όπερας είναι ο Μάκβεθ του Τζουζέπε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού - Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου και 3 Μαΐου 2017 στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος». Στους βασικούς ρόλους οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δήμητρα Θεοδοσίου.

Στις 19 Μαΐου η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Θέατρο Ολύμπια με την παρουσίαση του πρώτου έργου που ανέβασε το 1944 στον ιστορικό αυτόν χώρο της Οδού Ακαδημίας. Πρόκειται για τη Ρέα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή.

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή, εντός του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Ούγκο Ντε Άνα, και θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στις 31 Μαΐου και 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Τσέλια Κοστέα, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης κ.ά.

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών, είναι ο Τροβατόρε του Τζουζέπε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα και η οποία θα παρουσιαστεί στις 21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Πιέρο Πρέττι, Τσέλια Κοστέα, Γιελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός κ.ά.

Η Εναλλακτική Σκηνή

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός της Εναλλακτικής Σκηνής κινείται σε 3 ζώνες, 5 θεματικά πεδία και 28 άξονες και ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων.

Οι τρεις ζώνες του προγραμματισμού είναι: α) η πρωινή, αφιερωμένη στην εκπαίδευση, β) η μεσημεριανή, που εστιάζεται στην κοινωνία και γ) η βραδινή, που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία.

Οι παραγωγές ορόσημα είναι η νέα όπερα του Μηνά Μπουρμπουδάκη, βασισμένη στο Ζ του Βασίλη Βασιλικού, το Λυκόφως των χρεών, μια παράφραση του Λυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Δημήτρη Δημόπουλο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, το μιούζικαλ Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η animated όπερα της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα σε σκηνοθεσία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), η μπαρόκ όπερα του Πέρσελ, η Βασίλισσα των Ξωτικών σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant, η νέα όπερα για παιδιά του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, τα φεστιβάλ «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου», «Ρετρομανία» και οι συμπαραγωγές με το Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τις ομάδες μουσικού θεάτρου «Ραφή» και «Oper(Ο)». Παράλληλα οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εναλλακτικής θα απευθυνθούν σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στοχεύει να αποτελέσει έναν δημιουργικό πυρήνα, εντός του οποίου θα αναπτύξουν δημιουργικό διάλογο νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου. Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Λένα Πλάτωνος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Φαραντούρη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Βίκτωρ Αρδίττης, Ακύλλας Καραζήσης, Φίλλιπος Τσαλαχούρης, Βασίλης Νούλας, Ράνια Οικονομίδου, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ρένη Πιττακή, Άρης Μπινιάρης, Ειρήνη Βιαννέλη, Άρης Σερβετάλης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL