Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Η μαγεία της χαρακτικής τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Η μαγεία της χαρακτικής τέχνης

Η χαρακτική είναι μια τέχνη μαγική γι' αυτόν που τη δημιουργεί χαράζοντας το ξύλο ή τον χαλκό, γράφοντας πάνω στην τριμμένη ασβεστολιθική πέτρα ή στη γάζα αλλά και στην οθόνη του υπολογιστή. Φτιάχνοντας μήτρες που βυθίζει σε οξέα, επικαλύπτει με μελάνια ή άλλα υλικά και τελικά τυπώνει. Χωρίς ο ίδιος συχνά να γνωρίζει τι θα προκύψει. Μεταφέρθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από την Ασία στην Ευρώπη και διάνοιξε με το τυπωμένο κείμενο τον δρόμο της γνώσης, αυτονομήθηκε από τον Ντίρερ για να διαρρήξει στη στροφή του 19ου αιώνα και στον 20ό αιώνα τα στεγανά μεταξύ των διαφορετικών τεχνικών της και των ιδιωμάτων που εξέφρασαν καλλιτέχνες όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ, η Κέτε Κόλβιτς, ή ο Μαξ Μπέκμαν. Συνέπλεξε, μεταπολεμικά, με τους Αμερικανούς εκφραστές του κινήματος της ποπ αρτ, Λίχτενσταϊν και Ράουσενμπεργκ τη ψηφιακή τεχνολογία με την καλλιτεχνική πράξη.

Η χαρακτική είναι μια τέχνη μαγική όπως μας αποκαλύπτει η έκθεση του Β' Εργαστηρίου Χαρακτικής Τέχνης στο «Μελίνα», το οποίο διηύθυνε επί 16 χρόνια η καθηγήτρια Χαρακτικής Βίκυ Τσαλαματά μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Άκη Πειρουνίδη, που δίδαξε τη μεταξοτυπία. Τα έργα που δείχνουν οι απόφοιτοι και φοιτητές του δίνουν στον θεατή τους την αίσθηση ότι έχουν κυοφορηθεί σε μια μήτρα που κλείνει μέσα της όλες τις μορφές αλλά και όλα τα μέσα της εικαστικής έκφρασης. Ξεναγούν τον θεατή τους σε έναν κόσμο φτιαγμένο με ποικίλα υλικά, διαφορετικές τεχνικές και γραφές. Βλέπουμε αρχετυπικά ιδεογράμματα και πρόσωπα βαμμένα με αντιθετικά έντονα χρώματα που έχουν μεταφερθεί από φωτογραφίες αλλά και γραμμικά αποτυπωμένες σκηνές των κόμικς να έχουν τυπωθεί με την τεχνική της μεταξοτυπίας. Διάφανες εικόνες της μνήμης σε βαθυτυπικά τυπώματα συναντούν ανθρώπινες φόρμες γραμμένες με υδατοχρώματα. Αφαιρετικές φιγούρες αναδύονται ή χάνονται άλλοτε σε έναν συνδυασμό υψιτυπίας και βαθυτυπίας, εμφανίζονται σαν σκιές σε έναν συνδυασμό ξυλογραφίας και οξυγραφίας, χαράσσονται με μια χειρονομιακή γραφή πάνω σε πλεξιγκλάς.

Η πόλη αναδύεται ως ένα εξπρεσιονιστικό τοπίο όπου οι αλλεπάλληλες ανάγλυφες μήτρες από PVC και χαρτόνι σπάνε στη διάρκεια της εκτύπωσης μεταδίδοντας έτσι την εκρηκτική ταχύτητα των ρυθμών της. Ο εγκλωβισμός μας στα αλλεπάλληλα αδιέξοδα που δένουν τις κινήσεις μας σε αλλεπάλληλους κόμπους αποδίδεται με την τεχνική της φωτοχάραξης πάνω στον χαλκό που μετά οξειδώνεται και τυπώνεται παραδοσιακά. Απλά υλικά, όπως η άμμος ή το φύλλο μιας κερήθρας, χρησιμοποιούνται στις κλασικές μεθόδους οξυγραφίας για να δείξουν ανάγλυφα έναν αρχέγονο χορό. Τα έργα του Β' Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, που δειγματικά ανέφερα, προβάλλουν τον ανεξάντλητο πλούτο όχι μόνο των δυνατοτήτων των καλλιτεχνών που είχαν την τύχη να ιχνηλατήσουν και να εφαρμόσουν αλλά και των δυνατοτήτων της παρεξηγημένης μέχρι σήμερα στην Ελλάδα χαρακτικής τέχνης που καθρεφτίζει εν τέλει τον ανεξάντλητο πλούτο της ίδιας μας της ζωής.

ΑΣΚΤ, Β' ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ, ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ(1999-2015) Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, Θησείο. Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Σαβ. 10.00 - 20.00, Κυρ. 10.00 - 14.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL