Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Εικόνες απελευθέρωσης

Με μια σειρά κλασικών και νεότερων ταινιών για το Βερολίνο, τη Βαρσοβία, την Πράγα, την Αθήνα μετά τον πόλεμο, ξεκινά την Δευτέρα το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα "Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη". Οι προβολές αρχίζουν με τη Νύχτα του Σαν Λορέντζο των αδελφών Ταβιάνι (6.00 μ.μ.) και την παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Ζαχαρία Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943 (8.00 μ.μ.) και θα συνεχιστούν με το αριστούργημα του Ρομπέρτο Ροσελίνι Παϊζά (9.30 μ.μ.). Θα ακολουθήσουν την Τρίτη Το χρονικό της αντίστασης των Βογιάζου - Αναστασιάδη (6.00 μ.μ.), Μνήμες του Ν. Καβουκίδη (7.00 μ.μ.), Γερμανία ώρα μηδέν του Ροσελίνι (8.00 μ.μ.) και Το σιωπηλό οδόφραγμα του O. Vavra (9.30 μ.μ.). Τέλος, την Τετάρτη παρουσιάζονται Οι τέσσερις μέρες της Νάπολης του N. Loy (6.45 μ.μ.), Ο τελευταίος αιχμάλωτος του Α. Γεωργιάδη (8.00 μ.μ.) και το Κανάλ του Αντρέι Βάιντα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός), στις 9.45 μ.μ.

De Profundis

Το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ De Profundis, που γράφτηκε ως επιστολή προς τον εραστή του Άλφρεντ Ντάγκλας μέσα από τη Φυλακή του Ρέντινγκ το 1897, διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί η Αθανασία Καραγιαννοπούλου, στην παράσταση με τίτλο H αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της, που ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας και παρουσιάζεται από 26/10 και κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Β' Σκηνή), στις 9.00 μ.μ.

57: A Passion Play

Με μια προκλητική στη σύλληψή της παράσταση μουσικού θεάτρου, τη βασισμένη στο 57ο σονέτο του Σαίξπηρ 57: A Passion Play, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, ξεκινά το αφιέρωμα «Τα σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή». Το συγκεκριμένο σονέτο αποδίδει μια σχεδόν μαζοχιστική σχέση, όπου ο ομιλών (ο ίδιος ο βάρδος;) υποτάσσεται πλήρως στις επιθυμίες του απόντος εραστή του, δημιουργώντας μια αίσθηση απώλειας, αναμονής και βίαιης παθητικότητας. Η παράσταση, που ερμηνεύουν τέσσερις λυρικοί τραγουδιστές και τέσσερις ηθοποιοί (Νικήτας Γκρίτζαλης, Πάνος Κούγιας, Γιώργος Κουσάκης, Νέστωρ Κοψιδάς, Βασίλης Λιάκος, Σταμάτης Πακάκης, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας), παρουσιάζεται από τη Δευτέρα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 8/11) στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" (Κυκλάδων 11), στις 9.00 μ.μ.

Ποτέ δεν τελείωσε...

Το βιβλίο της Λίτσας Ραμπαούνη - Λιάκου Ποτέ δεν τελείωσε... Μικρό βιωματικό οδοιπορικό για την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη Χούντα, την Προσφυγιά (εκδ. Παρασκήνιο) παρουσιάζουν οι Δ. Παλαιολογόπουλος, Κ. Μανταίος, Φιφή Πρωτογερέλλη, με συντονιστή τον Π. Κουλουφάκο, ενώ αποσπάσματα διαβάζει ο Γ. Κανάκης, στον Σύλλογο Ιμβρίων (Ελ. Βενιζέλου 80, Ν. Σμύρνη), στις 12.00 μ.

Γ. Σ. Μπαχ

Η Μικτή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζουν τη Μεγάλη Λειτουργία του J. S. Bach, υπό την διεύθυνση του Σπύρου Κλάψη, στο Αμφιθέατρο των Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα (Ερεχθείου 6, Άλιμος), στις 7.00 μ.μ.

Πορτρέτο πατέρα

Τον έρωτα του καθηγητή Πέτρου Κουλμάση και της νεαρής φοιτήτριας Καλών Τεχνών Νέλλης Ανδρικοπούλου, με οδηγό τα γράμματα του πρώτου, αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Τίμωνα Κουλμάση Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου, που προβάλλεται σε πρώτη προβολή στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), στις 8.30 μ.μ.

Καλά και σήμερα

Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Σοφία Νικολαΐδου, με αφορμή το βιβλίο της Καλά και σήμερα (εκδ. Μεταίχμιο), συζητά με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού "Άλμα Ζωής" στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ (Βασ. Σοφίας 127), στις 7.00 μ.μ.

Αντάρτες και καπετάνιοι

Τη μελέτη του ιστορικού Τάσου Χατζηαναστασίου Αντάρτες και καπετάνιοι: Η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, 1942-1944 (Αφοί Κυριακίδη) παρουσιάζουν οι καθηγητές Πολυμέρης Βόγλης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37), στις 7.30 μ.μ.

Μπόρις Μπερεζόφσκι

Ο βραβευμένος δεξιοτέχνης του πιάνου Μπόρις Μπερεζόφσκι θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα, σε ένα ρεσιτάλ όπου θα ερμηνεύσει έργα Λιστ («Σπουδές υπερβατικής δεξιοτεχνίας»), Τσαϊκόφσκι («Σκηνές από ένα ρωσικό χωριό») και Ραχμάνινοφ («Σπουδές», οp. 39), στο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), στις 8.30 μ.μ.

Αθήνα ελεύθερη

Εκδήλωση με θέμα "Συνεισφορά των τραπεζοϋπαλλήλων στον αγώνα και την αντίσταση 1940-1944", με ομιλητές τους ιστορικούς Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Βασίλη Μανουσάκη, Ζήσιμο Συνποδινό και συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Καρατζά της ΕΤΕ (Αιόλου 82-84), στις 7.00 μ.μ.

Παραμύθια

Θεατρική αφήγηση κυπριακών παραμυθιών Μιαν βολάν τζι' έναν τζιαιρόν... από τους Άντρη Θεοδότου, Α. Κουτσόφτα, Ελένη Μολέσκη παρουσιάζει το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2α, Σύνταγμα), στις 8.00 μ.μ.

Τρεις αδερφές

Επιστρέφουν οι Τρεις αδερφές του Άντον Τσέχοφ, η επιτυχημένη παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου, με ερμηνεύτριες τις Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Παπαληγούρα και Ιωάννα Παππά, από σήμερα στο Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5), στις 9.00 μ.μ.

Chania Film Festival

Με την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Νύφες ξεκινούν οι 82 προβολές του 4ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που διαρκεί έως τις 4/11, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Α. Παπανδρέου 74), στις 7.00 μ.μ.

Παρέλαση

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Η παρέλαση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Δημητρόπουλου, με τους Ανθή Κάντα και Κωνσταντίνο Μακριδάκη, από σήμερα στον Πολυχώρο Underground (Κοραή 4), στις 9.30 μ.μ.

Swingin' Cats

Η κεφάτη μπάντα, με ανανεωμένη σύνθεση και πολύ κέφι, παίζει swing & rock n' roll μελωδίες και ερμηνεύει δημοφιλή ελληνικά και ξένα ρετρό τραγούδια, στο Gazarte (Roof Stage), στις 10.00 μ.μ.

Λαμπεντούζα

Το έργο του Βρετανού Άντερς Λουστγκάρτεν Λαμπεντούζα, το ιταλικό νησί τάφο ή σωτηρία για χιλιάδες μετανάστες, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τους Αργύρη Ξάφη και Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή), στις 9.15 μ.μ.

Πατριδογνωσία

Τη μικρή πολιτική επιθεώρηση για έναν ηθοποιό και τέσσερις μουσικούς, με τίτλο Πατριδογνωσία ή Τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, παρουσιάζει ο Γεράσιμος Γεννατάς, σατιρίζοντας τη σύγχρονη αρένα ανθρώπινης εξαθλίωσης που αποτελεί ο κόσμος ολόκληρος, από σήμερα στο Black Box (Βασ. Όλγας 65, Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL