Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Tigеr Lillies

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Εντίθ Πιάφ, το λονδρέζικο τρίο των Tigеr Lillies παρουσιάζει τη μουσική παράσταση “Madаme Piаf”, όπου τα τραγούδια της διάσημης Γαλλίδας ερμηνεύτριας, που σφράγισαν τον 20ό αιώνα, φωτίζονται λοξά από τον σκοτεινό, αισθησιακό ήχο των Tigеr Lilliеs, που σμίγει την αβάν-γκαρντ με το πανκ και το καμπαρέ. Το δημοφιλές βρετανικό τρίο θα εμφανιστεί την Τρίτη στο Κηποθέατρο Παπάγου (Αθήνα), την Τετάρτη στην Πάτρα και την Πέμπτη στο Θέατρο Δάσους (Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ.

Σεφέρης

Ένα όχι και τόσο γνωστό γράμμα του Σεφέρη, απάντηση στον κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ, με το οποίο αρνείται να αποδεχτεί έναν ετήσιο διορισμό ως καθηγητής της ποιήσεως, γίνεται αφορμή για την παράσταση για τέσσερις ηθοποιούς, έναν χορευτή και έναν μουσικό επί σκηνής που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γκόνης, με τίτλο “Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67”, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Οικόπεδο Κρέη (Καβάλα), στις 9.00 μ.μ.

Jello Biafra

Ένας ζωντανός θρύλος της πανκ σκηνής, ο πρωτοπόρος, αντισυμβατικός και ακτιβιστής Jello Biafra, από τους ιδρυτές του ιστορικού συγκροτήματος των Dead Kennedys, θα βρεθεί την Τετάρτη στην Αθήνα, παρουσιάζοντας μαζί με το συγκρότημά του The Guantanamo School of Medicine ένα καταιγιστικό punk rock live, με υλικό από την πορεία του ως μέλους των Dead Kennedys και ως σόλο καλλιτέχνη, στη σκηνή του Gagarin (Λιοσίων 205), στις 9.00 μ.μ.

Κατά μόνας

Ποιητές και πεζογράφοι εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία από το έργο και την προσωπικότητα του ποιητή στην εκδήλωση "Ο Σεφέρης κατά μόνας", που επιμελείται το ηλεκτρονικό περιοδικό “Ο Αναγνώστης” και συμμετέχουν οι Κ. Συφιλτζόγλου, Δ. Πέτρου, Κ. Χαρπαντίδης, Γ. Τριανταφυλλίδου, Α. Αραμπατζής, Σ. Γαλήνης, Θ. Γώγος, Γ. Κασαπίδης, με συντονιστή τον Γιάννη Μπασκόζο και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Δοξάκη, ενώ ο Αργύρης Μπακιρτζής με το συγκρότημά του παρουσιάζουν τον "Ερωτικό λόγο", στην Παλιά Μουσική (Καβάλα), στις 9.00 μ.μ.

Μερκούρεια

Με την “Όπερα του ζητιάνου” του John Gay, σε μετάφραση-διασκευή Γλυκερίας Καλαϊτζή και σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου, που παρουσιάζει η Κεντρική Σκηνή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ξεκινούν σήμερα τα Μερκούρεια 2016, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης" (Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ.

Άνδρος

Γκαλά μπαλέτου με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες των έργων Caspian Suite και Medianoche, σκηνοθετημένων από τους Εllina Akimova και Allister Madin, με τη συμμετοχή νέων χορευτών μπαλέτου και μουσικών από την Όπερα του Παρισιού, διοργανώνεται απόψε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, στο Aνοιχτό Θέατρο Άνδρου (Χώρα), στις 9.00 μ.μ.

De Profundis

Το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ “De Profundis” διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί η Αθανασία Καραγιαννοπούλου στην παράσταση με τίτλο "H αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της", που ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας και παρουσιάζεται σήμερα και στις 22-23/8 στο Μουσείο Τυπογραφίας (ΒΙΟΠΑ Χανίων), στις 9.30 μ.μ.

Δήλος

Με μελοποιημένα ποιήματα, από την Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, η Ελευθερία Αρβανιτάκη καλωσορίζει το ακόμα γεμάτο φεγγάρι του Αυγούστου στη Δήλο, με τη συναυλία με τίτλο “Δεύτερη ζωή”, μια πρωτοβουλία του Cine Manto Mykonos για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου εκεί. Αναχώρηση πλοίων από τη Μύκονο, στις 7.30 μ.μ.

Be One Concert

Με τη συναυλία “Be One Concert” που δίνουν οι Αλίκη Χρυσοχού και Όλγα Ξανθοπούλου, με ελληνικά τραγούδια διασκευασμένα για πιάνο από τον Γιάννη Χατζηλοΐζου, αλλά και άριες, μιούζικαλ, καμπαρέ, τάνγκο, ξεκινά απόψε το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ στη Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), στις 9.30 μ.μ.

Ψαραντώνης

Νέος και πανάρχαιος μαζί, ο Ψαραντώνης, με τη δύναμη του αυτοσχεδιασμού, δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Μαζί με τη Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, τον Γιάννη Παξιμαδάκη στο λαούτο και τον Λάμπη Ξυλούρη στο ούτι θα βρεθούν απόψε στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Παραλία Βλυχάδας), στις 9.30 μ.μ.

Επτά επί Θήβας

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ “Επτά επί Θήβας”, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τους Γιάννη Στάνκογλου και τον Χρίστο Στυλιανού στον ρόλο του Ετεοκλή και τους Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργο Καύκα (Άγγελος), Αλέξανδρο Τσακίρη (Κήρυκας), παρουσιάζεται σήμερα στο Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου (Ιωάννινα), στις 9.00 μ.μ.

Φεστιβάλ Παραμυθιού

Το Πρώτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού, με θέμα «Όταν οι νεράιδες κυβερνούσαν τον κόσμο», παρουσιάζουν στο κοινό οι καθηγητές Γιάννης Σχινάς και Ανδρέας Παπαστάμου, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπούρας και η ηθοποιός Αλμπέρτα Τσοπανάκη, στο Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27, Κεραμεικός), στις 9.00 μ.μ.

Jazz on Tinos

Με τη vocalist Αγγελική Τουμπανάκη και τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη στο Drums & Voice Jazztronica project και τους Los Tre των Άγγελου Αγγελίδη στην κιθάρα, Βασίλη Παπασταμόπουλου στο μπάσο και Λέανδρου Φράτνικ στα τύμπανα, ξεκινά απόψε το τριήμερο «Jazz on Tinos 2016: Mediterranean Waves», στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Χώρα Τήνου), στις 9.30 μ.μ.

Σαίξπηρ

Ο Λόρενς Ολίβιε, ο ηθοποιός που αποτέλεσε συνώνυμο της σαιξπηρικής αναπαράστασης σε θέατρο και σινεμά, αναλαμβάνει τον ρόλο του Ερρίκου του 5ου και ενορχηστρώνει ως σκηνοθέτης μερικές από τις πιο επικές σκηνές μάχης της 7ης τέχνης, στο “Henry V” (1944), που προβάλλεται στον Πεζόδρομο Δ. Αρεοπαγίτου (έναντι Μουσείου Ακρόπολης), στις 9.30 μ.μ.

Πλούτος

Τη δική του ματιά πάνω στην τελευταία κωμωδία του Αριστοφάνη καταθέτει ο Γιώργος Κιμούλης, ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στον “Πλούτο”, μαζί με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Τ. Γιαννόπουλο, Α. Φάις κ.ά., που παρουσιάζεται απόψε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θάλασσας, στο Κατράκειο Θέατρο (Νίκαια), στις 9.00 μ.μ.

Μάρπησσα

Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από σήμερα έως και την Κυριακή το τριήμερο βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», με εργαστήρια, εκθέσεις, συναυλίες και περιηγήσεις, που πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό Μάρπησσα (Πάρος), από τις 7.00 μ.μ.

Πάτμος

Με το βυζαντινό ορατόριο “Αποκάλυψη του Ιωάννου”, μελοποιημένο από τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο και με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τη Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», σύνολο λαϊκών οργάνων και την Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, στο Σπήλαιο Αποκαλύψεως (Πάτμος), στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL