Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πρόταση Κατρούγκαλου για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ηθοποιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση Κατρούγκαλου για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ηθοποιών

Τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει πάλι συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ηθοποιούς υπέδειξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Με δεδομένο ότι η Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρου Θεάτρου (ΠΕΕΘ), που είναι το εργοδοτικό σωματείο, έχει αυτοδιαλυθεί, ώστε να μην υπάρχει θεσμικός συνομιλητής για να υπογραφεί ΣΣΕ, ο υπουργός Εργασίας πρότεινε να κληθούν ταυτόχρονα το σωματείο των ηθοποιών και όλοι οι ιδιοκτήτες των θεάτρων ονομαστικά, ώστε "η ταυτόχρονη συνομιλία τους να μπορέσει να πάρει μετά χαρακτηριστικά κλαδικής σύμβασης, ενδεχομένως και με την παρέμβαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)".

Νικήτας Κακλαμάνης: Ολιγοπώλιο στα θέατρα

Με την πρόταση Κατρούγκαλου συνηγόρησε και ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης: "Φωνάξτε όλους τους υπεύθυνους των πολιτιστικών των κομμάτων μαζί και καθίστε να βρούμε μια λύση. Είναι δηλαδή εξευτελισμός. Και πείτε το με το όνομά του: Αν όχι μονοπώλιο, ολιγοπώλιο υπάρχει πια στον χώρο του θεάτρου. Υπάρχει επιχειρηματίας που έχει 15 θέατρα. Ολιγοπώλιο είναι". Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο συλλογικές συμβάσεις στον χώρο των ηθοποιών, στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, οι οποίες μπορούν "να αποτελέσουν έναν οδηγό".

Αμοιβή 7 ευρώ την παράσταση...

Ο Π. Σκουρολιάκος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους ηθοποιούς, με αποτέλεσμα η ανεργία να φτάνει το 95% και να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις με επιχειρηματίες - παραγωγούς ως ωρομίσθιοι με αμοιβές 7 ευρώ την παράσταση, δηλαδή 3,5 ευρώ την ώρα! "Εξεπλάγην που είπατε για τα 7 ευρώ την παράσταση. Εάν λάβετε υπόψη σας ότι το ανώτερο είναι επτά παραστάσεις τη βδομάδα, μιλάμε για ένα πενηντάρι την εβδομάδα. Άρα, μιλάμε για 200 ευρώ τον μήνα" σχολίασε ο Ν. Κακλαμάνης, που θυμήθηκε την αείμνηστη Άννα Συνοδινού και το ότι οι ηθοποιοί μετά τη Μεταπολίτευση δεν είχαν ασφάλιση.

Πρέπει να υπάρξει έλεγχος γιατί, "ενώ η ΠΕΕΘ υποτίθεται ότι έχει διαλυθεί, συνεχίζει ατύπως να λειτουργεί και να καρπώνεται όλα τα θετικά, για παράδειγμα τα εισιτήρια από τον ΟΓΑ" είπε ο Π. Σκουρολιάκος. "Δεν είχα ξανακούσει αυτό που είπατε, ότι αυτοδιαλύθηκαν και συνεχίζουν να εισπράττουν. Αυτό ενδεχομένως να είναι και ποινικό αδίκημα" απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος, ζητώντας "συγκεκριμένες καταγγελίες, ακόμα κι αν δεν είναι επώνυμες" προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL