Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Υπάρχει λόγος / Το παιχνίδι είναι άγριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Το παιχνίδι είναι άγριο

Από ό,τι φαίνεται, έχουν πολλά να δούνε τα μάτια μας ώσπου να τελειώσει η διαδικασία αδειοδότησης στα τηλεοπτικά κανάλια. Μια διαδικασία που για πρώτη φορά επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος της ανομίας, που καλά κρατεί εδώ και 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση. Από τότε που ο περίφημος «λαμπερός κόσμος» της καταύγασε τη χώρα κρύβοντας, βέβαια, τα δύσοσμα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένη η «λάμψη» και που σιγά σιγά αρχίζουν να βγαίνουν στο πραγματικό φως πανικοβάλλοντας (διότι περί πανικού των αρχιερέων της διαπλοκής πρόκειται, και όλα τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια του «απλού κόσμου», ο οποίος τάχα μου ποτέ δεν καταλαβαίνει και χρειάζονται οι αστέρες του λαμπερού κόσμου για να του το κάνουνε λιανά και εύπεπτα), πανικοβάλλοντας λοιπόν το σεπτό εκκλησίασμα των τρωκτικών πολυτελείας που - εκτός των πολλών άλλων - κατέτρωγε βουλιμικά, χωρίς καν μέθοδο κλοπής, κοινώς με άγριο πλιάτσικο, τα σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας. Το έργο που παρακολουθούμε είναι άγριο, όχι γιατί συμβαίνει κάποια βαριά ενέργεια εις βάρος της δημοκρατίας και της ελεύθερης πληροφόρησης (που είναι η «ψυχή της δικαιοσύνης»), αλλά γιατί ήταν άγριο, πολύ άγριο μέχρι σήμερα. Άγριο και «κρυμμένο σε κοινή θέα». Δηλαδή ένα έργο αισχρής ασυδοσίας από το γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής: συστημικά κόμματα - ΜΜΕ - τράπεζες (χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών ο κατευθυνόμενος και κρατικοδίαιτος μεγαλοσυνδικαλισμός) που έλυνε και έδενε μπροστά στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας (για να μην χρησιμοποιήσω την ανάλογη φράση στα... βαριά λαϊκά περί βινεύσεως και δαρμού), χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Έναν λογαριασμό που διαρκώς μεγάλωνε φτάνοντας σε ασύλληπτα μεγέθη, όπως αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα, καθώς, όσο σηκώνεται το χαλί τόσο φαίνεται η σκοτεινή, κατασκότεινη πλευρά του «λαμπερού κόσμου» που ευωχείτο βάναυσα εις βάρος ενός λαού, ολοένα και πιο καθημαγμένου. Όπου αυτός ο «λαμπερός κόσμος» γλεντούσε εις υγείαν του κορόιδου. Πώς λοιπόν να μην αγριέψει τώρα που αρχίζει να φαίνεται πως η λάμψη ήταν για κείνους ενώ για την υπόλοιπη κοινωνία απέμεινε μονάχα η βαριά σκιά της, η σκιά μιας χαλύβδινης καταπίεσης μέσα σε βελούδινο γάντι. Όπως και να το κάνουμε το παιχνίδι αγριεύει όταν το «κορόιδο» βλέπει (μόλις την περασμένη Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) ότι τα δάνεια των ΜΜΕ ανέρχονται στα 1,4 δισ. ευρώ. Δανεικά και αγύριστα κατά το μάλλον ή ήττον σε μια οικονομία ασφυκτικά ελλειμματικής ρευστότητας, σε μια οικονομία που αδυνατούσε ολοένα και πιο σκληρά να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Αν σ’ όλο αυτό το πανηγύρι των λυγμών βάλουμε και τα διάφορα κερδοσκοπικά παίγνια, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της καταστροφής. Σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο οικονομικό. Πώς λοιπόν σήμερα να μη φωνάζουν και να μην ωρύονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες όταν κινδυνεύει ακριβώς η ελευθερία Τους και η δημοκρατία Τους, που Τους επέτρεπε να αρπάζουν αφηνιασμένα το δημόσιο χρήμα, να διαμορφώνουν (προς ίδιον όφελος) υποταγμένες συνειδήσεις, να χειραγωγούν την πληροφόρηση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της χειραγώγησης (απόκρυψη, διαστρέβλωση, υπερμεγέθυνση, στρεψοδικία, ασύστολής ψευδολογία κ.λπ.) και μάλιστα με θαυμαστή όσμωση. Το παιχνίδι λοιπόν που παρακολουθούμε, το έργο, ή όπως αλλιώς το ονομάσουμε, είναι άγριο και θα γίνει ακόμα αγριότερο. Γι' αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Το σύστημα είναι με τις κατσαρόλες παραπόδα. Το σύστημα είναι στα κάγκελα, όχι μόνο για τα ΜΜΕ. Και πώς να μην είναι; Πώς να μην είναι στα κάγκελα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα λιμά του συστήματος; Εδώ 210 εκατομμύρια ευρώ χρωστάνε στις τράπεζες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δάνεια που έπαιρναν (και επίσης μέχρι στιγμής δανεικά και αγύριστα), βάζοντας ως εγγύηση, λέει, την κρατική χρηματοδότηση που Θα έπαιρναν, βέβαιοι, ότι θα αποτελούν το δίπολο της εξουσίας με θηριώδη εκλογικά ποσοστά, στον αιώνα τον άπαντα. Και οι τράπεζες τους τα έδιναν! Και τα ΜΜΕ πανηγύριζαν (και καταβρόχθιζαν) όσο το πανηγύρι του δικομματισμού καλά κρατούσε. Δεν επρόκειτο για αμέλεια, ούτε μόνο για μια διαδικασία αλληλοσυνενοχής. Μαζί ήταν και η βαριά βλακεία όπου ανεπαισθήτως αλλά απαρέγκλιτα σε οδηγεί η έπαρση της εξουσίας και η βαθμιαία αποκοπή από τον κόσμο και την πραγματικότητα.

Πώς λοιπόν να μην είναι στα κάγκελα αφού βλέπουν ότι αντιμετωπίζονται ως κοινοί θνητοί; Εδώ της περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο Φ. Καραβίας διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κατέθεσε ότι αυτή η τράπεζα έχει δώσει δάνειο 5,2 εκατ. ευρώ με απλή υποσχετική επιστολή (ακούς; Απλή υποσχετική επιστολή!), στο ΠΑΣΟΚ και 3,3 εκατ. ευρώ στη Ν.Δ., τα οποία (τι σύμπτωση!) έχουν καταγγελθεί από το 2014, καθώς δεν εξυπηρετούνται. Ε, πώς να μην είναι «ηχώ της διαπλοκής» η Ν.Δ. όπως προσφυώς ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας της, καθώς έσπευσε να υιοθετήσει δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τις άδειες, ουδεμία σχέση έχοντος με την πραγματικότητα. Και, βέβαια, όλοι αυτοί οι αριθμοί (και εδώ βρίσκεται η αγριότητα του παιχνιδιού), ωχριούν μπροστά στον τρελό χορό που στήθηκε εις βάρος όλων και για πολλά χρόνια από το περιώνυμο τρίγωνο.

Από τις εργολαβίες και τις μεγάλες μπίζνες μέχρι το αφορολόγητο χρήμα στους φορολογικούς παραδείσους και από τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών μέχρι τα δάνεια που άνοιγαν προσωπικές θυρίδες στις ελβετικές και «άλλες» τράπεζες, «ήταν μακρύς ο δρόμος ώς εδώ, πολύ μακρύς αδελφέ μου» (για να ιεροσυλήσουμε στον Γιάννη Ρίτσο), με το κάθε βήμα του πληρωμένο με χρυσάφι. Κάτι μαρτυρούν επ’ αυτού οι διάφορες λίστες και ο λυσσώδης αγώνας παρεμποδίσεως του έργου της Δικαιοσύνης (ήδη υπάρχει κίνδυνος μη ολοκλήρωσης της δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens). Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL