Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ο Καβάφης στα θρανία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Καβάφης στα θρανία!

φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Καβάφης πήγε σχολείο! Αυτή τη φορά έγινε κόμικ, ψηφιακό έργο, εικαστική εγκατάσταση και χιπ-χοπ τραγούδι από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων οι οποίοι παρουσίασαν χθες τα έργα που δημιούργησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου, που εξελίχθηκε σε μια πολύχρωμη σχολική γιορτή δημιουργίας και φαντασίας. Από λέξεις που απελευθερώθηκαν από τα στενά όρια του βιβλίου και έγιναν βίντεο, μέχρι ποιήματα που έγιναν κλασικά εικονογραφημένα σε μορφή κόμικ. Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη μπήκαν στη σχολική τάξη και, μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, έφεραν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.

Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες και λογοτέχνες, προσεγγίζονται τα “ιερά”, όπως χαρακτηρίστηκαν από τους υπεύθυνους του προγράμματος, και δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τα εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. “Η επαφή των παιδιών με τον Καβάφη, τα ωθεί να μπουν σε μια δημιουργική τροχιά, να απαντήσουν και να εμπλακούν με την ποίηση” είπε ο Θοδωρής Χιώτης, υπεύθυνος του προγράμματος. Η δημιουργική και πρωτότυπη αυτή ανάγνωση βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει θα αναδείξει τον σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης. Φέτος, το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει στην περιφέρεια και καταλήγει στην Άνδρο, φέρνοντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Και τα έξι σχολεία παρέθεσαν μια διαφορετική μορφή τέχνης. Το 52ο ΓΕΛ Αθηνών ψηφιοποίησε τα έργα, παρουσιάζοντάς τα σε στίχους με διαφορετικά περιβάλλοντα. Ξεχωριστοί ήταν και οι καβαφικοί στίχοι που ζωντάνεψαν μέσω των κόμικς από το 2ο ΓΕΛ Καισαριανής σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Τ.Λ. Κορθίου. Μια πιο ευχάριστη πνοή έδωσε το 15ο Γυμνάσιο Αθηνών με το Τ.Λ. Λαυρίου που μετέτρεψε τον Καβάφη σε κολάζ με πολλά χρώματα και σχέδια όπου δημιούργησε τον χώρο του σχολείου σε ένα απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια πιο εναλλακτική ανάγνωση των ποιημάτων του, αφού έγιναν στίχοι για χιπ-χοπ τραγούδι από το 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου. Τέλος, αποτυπώθηκε τον καβαφικό έργο μέσα από το φωτογραφικό φακό από το 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου και μια σπουδαία performance από το 1ο ΓΕΛ Φαλήρου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επιστρέψει και το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 με έξι νέα εργαστήρια σε σχολεία της Αττικής και έξι εργαστήρια σε σχολεία της περιφέρειας, δίνοντας συνέχεια σε έναν πρότυπο θεσμό που ενώνει τόσες διαφορετικές τέχνες με τον Καβάφη, αυτό δηλαδή που αποτελεί και το πιο γόνιμο κομμάτι του εγχειρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL