Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

«Παιχνίδια του Κόσμου»

Λίμνη των κύκνων στην Πέτρα

Η Λίμνη των Κύκνων του φημισμένου «Russian Ballet Theater», παρουσιάζεται απόψε στο Θέατρο Πέτρας, αύριο στο Κατράκειο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας και την Πέμπτη στο Αμαλίειο Θέατρο Αμαρουσίου.

150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Διάλεξη της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Μαρίας Λαγογιάννη στον Ιανό της οδού Σταδίου 24, με αφορμή την εικαστική έκθεση που διοργανώνει η ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ πραγματοποιείται στις 8.30 μ.μ.

Ημερίδα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία», διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στη Βεργίνα.

Την ημερίδα θα προλογίσουν με χαιρετισμούς και θα πλαισιώσουν με ομιλίες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, βουλευτές του Νομού Ημαθίας, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, εκπρόσωποι των διαχειριστικών αρχών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Σωματείου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του δικτύου του. Από τις 9.30 π.μ. έως τις 6.00 μ.μ. Στις 7 μ.μ., στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας θα γίνει η υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και θα τελεστεί Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός.

Βασίλης Αλεξάκης

Με αφορμή την επανέκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο των βιβλίων “Τάλγκο” και “Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα”, ο βραβευμένος σε Ελλάδα και Γαλλία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης συναντά τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή σε μια κουβέντα περί λογοτεχνίας, ζωής και άλλων δαιμονίων. Στην ταράτσα του Πολυχώρου Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), στις 8.30 μ.μ.

Η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών

Το ντοκιμαντέρ "Η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών, Θεσσαλονίκη (1885 - 1912)" σε σενάριο και παρουσίαση Βασίλη Κολώνα, σκηνοθεσία Γιάννη Σανιώτη και διεύθυνση παραγωγής Κώστα Μπλιάτκα θα προβληθεί στις 9 μ.μ., στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει ο Βασίλης Κολώνας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, αρχιτέκτων Αναστασία Λαδά και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Bios

Το Bios παρουσιάζει τα Αcoustic Sunsets, μια σειρά από ειδικά ακουστικά σετ στην ταράτσα, στο πλαίσιο των οποίων εμφανίζεται απόψε ο Φοίβος Δεληβοριάς (Πειραιώς 84, στις 8.00 μ.μ.). Μαζί του ο Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα και ο Χρήστος Λαϊνάς στις κιθάρες και στους ήχους. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συναυλίες της Σχολής των «Φίλων»

Απόψε και αύριο στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στις 7.30 μ.μ., οι μαθητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια της Σχολής των Φίλων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη μαζί με τους δασκάλους τους ολοκληρώνουν τον φετινό κύκλο σπουδών με δύο γιορταστικές συναυλίες: Η νεοσύστατη Ορχήστρα Δημοτικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης, με την επιμέλεια του μουσικολόγου Πέτρου Μουστάκα, θα παρουσιάσει τραγούδια και σκοπούς από την Πόλη και τη Μικρά Ασία. Αύριο θα γίνει ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, που συμπληρώνει φέτος 18 χρόνια διδασκαλίας και δημιουργικών δράσεων στο πλαίσιο των σεμιναρίων των Φίλων, με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακό γλέντι, με τους μαθητές της τάξης του Λαϊκού Κλαρίνου και την κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα. Είσοδος ελεύθερη

Ο Βέντερς στην Ταινιοθήκη

Οι ταινίες του Βιμ Βέντερς “Τα φτερά του έρωτα” (8.45 μ.μ.) και “Παρίσι - Τέξας” (11.00 μ.μ.) παρουσιάζονται στην Ταινιοθήκη.

Στην Αποβάθρα του Ρουφ

«Θάρρος και αλήθεια» είναι η παράσταση της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ. Σε ένα ασυνήθιστο καφέ, ενός σιδηροδρομικού σταθμού, δύο γυναίκες, η Τάνια και η Πένυ, βρίσκουν έναν τρόπο να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη γεμάτη πλήξη ζωή τους, παίζοντας ρόλους με αφορμή το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι «θάρρος ή αλήθεια;». Στο παιχνίδι τους συμμετέχουν και δύο καλλιτέχνες του δρόμου. Καθώς εξελίσσεται το παιχνίδι, οι ήρωες αποκαλύπτουν τις κρυφές πτυχές του εαυτού τους και όλα ανατρέπονται. Ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Ο μικρός πρίγκιπας

Με διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, η Σχολή Χορού Μάγια Δημοπούλου και οι σπουδαστές της, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν την παράσταση σύγχρονου χορού «Ο μικρός πρίγκιπας», απόψε και αύριο, στις 8.00 μ.μ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα, βιβλία, ρούχα και παιχνίδια. Στόχος η στήριξη του Φιλόπτωχου Ταμείου Ι.Ν. Εσταυρωμένου Ταύρου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου. Πειραιώς 206.

Και τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε

Το βιβλίο του Γρηγόρη Γρηγοριάδη “Και τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε” (εκδόσεις Παρισιάνου) παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλίου.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Ανδρέα Αντωνιάδη “Εκτός Έδρας” παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, στις 8.00 μ.μ.

«Η Παρέλαση»

Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται από την ομάδα Χρώμα και τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, στο Βijoux de Kant Hood, Αθηνάς 10, 3ος όροφος, Μοναστηράκι. Ώρα Έναρξης: 9.15 μ.μ. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Επιπλέον παράσταση

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και ζήτησης της παράστασης «Συρανό» στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, απόψε και αύριο, προστίθεται και ακόμη μία παράσταση την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

«Γκάζι, ακούς;»

Μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι σε μια έκθεση προφορικών μαρτυριών διοργανώνεται από σήμερα έως τις 8 Ιουλίου στη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;». Σκοπός της έκθεσης είναι να καταγράψει αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004. Εγκαίνια: 7.30 μ.μ. Ώρες: 10.00-6.00. Κτήριο Νέο Υδαταέριο, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Είσοδος ελεύθερη.

Σινεμά στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Με το αριστούργημα του Φρανσουά Τρυφώ “Το Τελευταίο Μετρό” αρχίζουν απόψε οι προβολές στον Σύλλογο Αρχαιολόγων, Ερμού 134, στις 8.30 μ.μ.

Στο Θέατρο κήπου

Η θεατρική παράσταση «Η ασπίς και το συμπόσιο» παρουσιάζεται στο Θέατρο του Κήπου στη Θεσσαλονίκη. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Πιατάς, ο Τάσος Παλατζίδης και ο Γιάννης Σαμσιάρης μαζί με έναν πολυπληθή θίασο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Χριστόφορος Χριστοφής (Μένανδρος) και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου (Λουκιανός).

Στο Βεάκειο

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη εμφανίζεται απόψε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στις 9.00 μ.μ.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Ανδρέα Αντωνιάδη “Εκτός Έδρας” παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Άννα Αφεντουλίδου, Γιάννης Μπασκόζος, Μαρία Στασινοπούλου. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης. Παρεμβαίνει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Ξενοφώντος 2Α, στις 8.00 μ.μ.

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Η ομάδα «Πήδα σαλταπήδα» του Θεάτρου Εφ παρουσιάζει για δύο τελευταίες παραστάσεις το έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα», απόψε και αύριο, στο θέατρο «Κλειώ» του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Σκηνοθεσία: Γιωργής Σφυρής, στις 10.00 μ.μ., Εγνατίας 122.

«Παιχνίδια του Κόσμου»

Τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και την ΑΡΣΙΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καλούν γονείς και παιδιά από τον προσφυγικό καταυλισμό στο Λιμάνι, καθώς και τον κόσμο της πόλης να παίξουν και να φτιάξουν «Παιχνίδια του Κόσμου». Τα παιχνίδια που θα κατασκευαστούν θα παραχωρηθούν στον προσφυγικό καταυλισμό.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται Τρίτη και Πέμπτη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, τις ώρες 10.30-12.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL