Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

ΚΕΝΤΡΙΚΟ 1

Άμλετ

Ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Οσκάρας Κορσουνόβας προσεγγίζει με τρόπο διαφορετικό τον σαιξπηρικό Άμλετ χρησιμοποιώντας τον ως βάση για να μιλήσει για την πιο πρόσφατη Ιστορία και να θέσει σύγχρονους προβληματισμούς. Με βασικό σκηνικό τους καθρέφτες των θεατρικών καμαρινιών, κάτω από το σκληρό λευκό φως και τις φωτοσκιάσεις που δημιουργούνται καθώς οι καθρέφτες μετακινούνται διαρκώς, το κλασικό έργο κατακερματίζεται. Προκαλώντας τα όρια της θεατρικότητας, οι ηθοποιοί μακιγιάρονται επί σκηνής, περιτριγυρισμένοι από ενοχλητικούς ήχους και απειλητικές φιγούρες, ενώ η ροή του κειμένου αλλάζει ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες να αντιδρούν απρόσμενα. Η παράσταση παρουσιάζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ), στις 9.00 μ.μ.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ 2

Λόλα Αρίας

Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις και περφόρμερ, παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φόκλαντ ή Μαλβίνες το 1982. Η σκηνή της παράστασης λειτουργεί σαν χρονομηχανή, μέσω της οποίας οι ήρωες μεταφέρονται 34 χρόνια πίσω, ανασύροντας τις προσωπικές τους μνήμες και εμπειρίες. Η Αρίας ερευνά τη σχέση μεταξύ εμπειρίας και αφήγησης, συνδυάζοντας το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις visual arts στην παράσταση Minefield, που παρουσιάζεται την Τρίτη και την Τετάρτη στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Χώρος Η), στις 9.00 μ.μ.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ 3

Γκάζι, ακούς;

Διαδραστική έκθεση προφορικών μαρτυριών με μνήμες και αφηγήσεις από το Γκάζι παρουσιάζεται από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, με τίτλο «Γκάζι, ακούς;», στην προσπάθεια να καταγράψει, αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 8/7, εγκαινιάζεται την Τρίτη στην Τεχνόπολη (Νέο Υδαταέριο), στις 7.30 μ.μ.

Ρεμπέτικες καντάδες

Κιθάρες, μαντολίνα και μπουζούκια δένουν αρμονικά με τις φωνές των μελών της χορωδίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ένα ταξίδι στους δρόμους των ρεμπέτικων καντάδων, σε μια συναυλία με ελεύθερη είσοδο, στον Κήπο του ΣΕΑ (Ερμού 136), στις 9.00 μ.μ.

Με χαλούμι και τσικουδιά

Μια εύγευστη περιπλάνηση σε λαϊκά παραμύθια της Κύπρου και της Κρήτης προσφέρει το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο», με την παράσταση Με χαλούμι και τσικουδιά, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Τυπογραφίας (Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων), στις 9.30 μ.μ.

Κοινωνικός Άτλας

Ο πρώτος διαδικτυακός Κοινωνικός Άτλας που δημιουργήθηκε για την Αθήνα (www.athenssocialatlas.gr), με στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και στόχο την καταγραφή της κοινωνικής γεωγραφίας της πρωτεύουσας, παρουσιάζεται από τους καθηγητές Θωμά Μαλούτα, Σταύρο Σπυρέλλη, Michel Sivignon και Ηλία Νικολακόπουλο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Μικρή Σκηνή), στις 6.00 μ.μ.

Το παράπονο της Βρισηίδας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Κυρτάτα Το παράπονο της Βρισηίδας: Έρωτας, επιθυμία και εγκράτεια στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), η Μαρία Στεφανοπούλου μιλά με θέμα «Από το παράπονο της Βρισηίδας στο παράπονο του Κεμάλ: Έχει το ευτυχές πάθος ιστορία;» και ο συγγραφέας με θέμα «Η σιωπή των γυναικών στην αρχαιότητα», στο Βιβλιοπωλείο Πλειάδες (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι), στις 8.00 μ.μ.

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Η παρέλαση παρουσιάζεται ξανά από την ομάδα Χρώμα και τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, με τους Σπύρο Γραμμένο και Μαρία Μαλλούχου, σήμερα και αύριο, στο Bijoux de Kant Hood (Αθηνάς 10, Μοναστηράκι), στις 9.15 μ.μ.

Του Κουτρούλη...

Η κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο γάμος, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Καλατζόπουλου, με τους Γιάννη Βούρο και Τάνια Τρύπη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ξεκινά την θερινή της περιοδεία σήμερα από το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (Βύρωνας), στις 9.00 μ.μ.

Για το νέο βιβλίο του Νίκου Σκορίνη Ακύμαντοι (εκδ. Λιβάνη) μιλούν ο υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης και οι καθηγητές Δημήτρης Σεβαστάκης και Φωτεινή Βάκη με συντονιστή τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22), στις 8.00 μ.μ.

UfA Film

To βιβλίο της Άννας Χατζησοφιά Η UfA Film και άλλες ιστορίες (εκδ. Εύμαρος) παρουσιάζουν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης, ο εκδότης Πέτρος Κακολύρης και η συγγραφέας, με συντονίστρια την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ αποσπάσματα διαβάζει ο Στέλιος Μάινας και συνοδεύουν στο πιάνο ο Γιάννης Κ. Ιωάννου και στο τραγούδι η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου, στο Black Duck Garden (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλ. Κλαυθμώνος), στις 8.00 μ.μ.

Θεατρικές συναντήσεις

Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο συνομιλεί για την τέχνη, την κοινωνία και τη ζωή ο Νίκος Θρασυβούλου, στις «Θεατρικές συναντήσεις» στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 8.30 μ.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Με αφορμή την ομαδική εικαστική έκθεση για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η διευθύντριά του Μαρία Λαγογιάννη δίνει διάλεξη για το μουσείο και την πορεία του στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός (Σταδίου 24), στις 8.30 μ.μ.

Βασίλης Αλεξάκης

Με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων του Τάλγκο και Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης συνομιλεί περί λογοτεχνίας και ζωής με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή στην ταράτσα του Πολυχώρου Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), στις 8.30 μ.μ.

Με το αριστούργημα του Φρανσουά Τρυφώ Το τελευταίο μετρό (1980) ξεκινούν σήμερα και συνεχίζονται κάθε Τρίτη του καλοκαιριού οι κινηματογραφικές προβολές στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136), στις 9.00 μ.μ.

Νικόλας Κάλας

Βραδιά αφιερωμένη στον υπερρεαλιστή ποιητή, θεωρητικό της λογοτεχνίας και τεχνοκριτικό Νικόλα Κάλας (1907-1988), για τον οποίο μιλά ο κριτικός Αλέξης Ζήρας, με συντονιστή τον Κώστα Κρεμμύδα, διοργανώνουν το περιοδικό Μανδραγόρας και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης, στην αυλή του Poems & Crimes (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), στις 8.30 μ.μ.

Ανεκπλήρωτες επιθυμίες

Το βιβλίο της Τζένης Κολλάρου-Καλλέργη Ανεκπλήρωτες επιθυμίες (εκδ. Ωκεανός) παρουσιάζουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τάσος Κουράκης και Αλεξάνδρα Καππάτου στο βιβλιοπωλείο Public (Σύνταγμα), στις 7.00 μ.μ.

Ιστορίες ζωής

Το βιβλίο με συνεντεύξεις που πήρε η Αιμιλία Σαλβάνου Από τα 3 σημεία του ορίζοντα: Ιστορίες ζωής προσφύγων και μεταναστών, που κυκλοφόρησε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη σειρά «άλφα» του fairead, παρουσιάζεται στο Κέντρο για το Παιδί (Δομοκού 2 και Φιλαδέλφειας, Σταθμός Λαρίσης), στις 7.00 μ.μ.

Φίλα με

Από την Κρήτη ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία η επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση Όλοι ένα! Φίλα με, που παρουσιάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης και οι συνεργάτες του, σήμερα στη Φορτέτζα (Ρέθυμνο), στις 9.00 μ.μ.

Με ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που παρουσιάζει, σε νέα μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, με τους Nικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρο Ζαλμά, Νίκο Αρβανίτη, Ελένη Ζαραφίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη, Κώστα Βελέτζα, Γιώργο Παπαπαύλου, Μάνο Καρατζογιάννη, Γιώργο Νούση, ξεκινούν οι "Νύχτες αλληλεγγύης" σήμερα και αύριο στο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι), στις 9.00 μ.μ.

Έργα του Μίκη Θεοδωράκη, της περιόδου 1980-2000, μεταγραμμένα για ένα πιάνο και μια φωνή, ερμηνεύουν ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη, με τη φιλική συμμετοχή της Μαριλίζας Παπαδούρη στο βιολοντσέλο, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 9.00 μ.μ.

Maroussi jazz Festival

Με τη συμμετοχή των τζαζ συγκροτημάτων Nikolas Anadolis Trio, Lab Band, Depy Sakellariou Quartet, Kontrafouris Baby Trio, Yiorgos Fakanas Group πραγματοποιείται σήμερα το 2ο Maroussi Jazz Festival, στο Αμαλίειο (Κηφισίας 219), από τις 6.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL