Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

Renzo Piano

Ο Renzo Piano, ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει στο κοινό, σε παγκόσμια πρώτη, τη νέα μονογραφία του αναφορικά με τον σχεδιασμό, την ιδέα και τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες και καινοτομίες του ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Metamorphosis, στο νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος), στις 6.30 μ.μ.

Παραδοσιακή μουσική

Εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν για την προσφορά τους στην παραδοσιακή μουσική οι Χρόνης Αηδονίδης, Χρήστος Ζώτος, Νίκος Καρατάσος, Γρηγόρης Καψάλης, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα και Πετρο-Λούκας Χαλκιάς οργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου (Προπύλαια), στις 7.00 μ.μ.

Ιστορίες του 20ού αιώνα

Η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφηγείται την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), στο πλαίσιο των ανοιχτών μαθημάτων Ιστορίας του 20ού αιώνα, με ελεύθερη είσοδο, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος), στις 5.30 μ.μ.

Γκονσάλο Ταβάρες

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 8ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» (ΛΕΑ), ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες συνομιλεί για το βιβλίο του Η γειτονιά: Δέκα φανταστικοί κύριοι (εκδ. Καστανιώτη) με τον κριτικό Νίκο Κουρμουλή, τον συγγραφέα Μιχάλη Μοδινό και τις μεταφράστριες Αθηνά Ψυλλιά και Παναγιώτα Μαυρίδου, στη Στοά του Βιβλίου, στις 8.30 μ.μ.

Ποιητική βραδιά

Με μια ποιητική βραδιά στην οποία συμμετέχουν οι ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας και Κάρμεν Καμάτσο (Ισπανία),Αντρές Νέουμαν (Ισπανία - Αργεντινή) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία), στην οποία θα παραβρεθούν και οι Έλληνες ποιητές Δήμητρα Χριστοδούλου και Δημήτρης Αγγελής, κορυφώνεται το Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Polis Art Cafe (Στοά Βιβλίου), στις 9.30 μ.μ.

Unseen Collections

Ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας μιλά με θέμα την εμπειρία της Eternal Internet Brother/Sisterhood και ο περφόρμερ Garrett Nelson θα παρουσιάσει μια performance βασισμένη στην έννοια της μυθοπλασίας, του αφηγήματος και των προσωπικών ιστοριών που εμπεριέχονται σε λιγότερο γνωστά αντικείμενα (No Cash Value), στο πλαίσιο της έκθεσης Chez Eux: Unseen Collections, στο Circuits and Currents (Νοταρά 13, Εξάρχεια), στις 6.30 μ.μ.

Γιάννης Γίγας

Ο Χρήστος Θηβαίος και το Σιδερένιο Νησί, όλως εκτάκτως, τραγουδούν απόψε φιλικά στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Γίγα, στην Γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3, Ψυρρή), στις 8.00 μ.μ.

Κεραμική

Οι μαθητές του Εργαστηρίου Κεραμικής της Βασιλικής Χαρολίδη εκθέτουν τα έργα τους, από σήμερα έως και την Κυριακή στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μ. Αντύπα 18, Ν. Ηράκλειο), στις 7.00 μ.μ.

Πλην όμως...

Τη συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ Πλην όμως..., μια παράσταση που διεκδικεί πίσω τα δικαιώματα που έγιναν πολυτέλειες, παρουσιάζει η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας "Υδραγωγείο", με ελεύθερη είσοδο, στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας (Π. Ιωακείμ 4), στις 9.30 μ.μ.

Γυναίκα της Ζάκυθος

Το έργο του Διονυσίου Σολωμού Η γυναίκα της Ζάκυθος ζωντανεύουν δύο γυναικείες φωνές, οι Φωτεινή Καπελλάκη και Κατερίνα Παπαγεωργίου, που διασκευάζουν για το θέατρο και σκηνοθετούν την παράσταση που παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο, στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα (Καλλιρρόης 10), στις 9.30 μ.μ.

Σαίξπηρ

Με την ταινία του Ρίτσαρντ Λονκρέιν Ριχάρδος o 3ος (1995) ξεκινά τις προβολές του το 6ο Athens Open Air Film Festival, στο Άλσος Μπαρουτάδικο (Ιερά Οδός 290, Αιγάλεω), στις 9.00 μ.μ.

Μαραβέγιας

Ο Κωστής Μαραβέγιας υποδέχεται αυτό το καλοκαίρι με τον δικό του «ταξιδιάρικο» τρόπο και το νέο του άλμπουμ με τίτλο Κατάστρωμα, που θα παρουσιάσει στις τρεις συναυλίες του, από σήμερα έως και την Κυριακή, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στις 9.00 μ.μ.

Μαρίζα Ρίζου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Σωματείου "Θησέας" και ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνουν συναυλία με τη Μαρίζα Ρίζου με τίτλο Μπελ Επόκ, με ελεύθερη είσοδο, στην Πλατεία Κύπρου (Καλλιθέα), στις 9.30 μ.μ.

Άντζελα Ορφανού

Η Άντζελα Ορφανού και ο συνθέτης Βασίλης Μιχάλης ενώνουν τις δυνάμεις τους και μαζί με τους συνεργάτες τους δημιουργούν μια παράσταση που περιλαμβάνει τα τραγούδια του δίσκου τους Γυναίκα Οδυσσέας, αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του συνθέτη στον Ιανό (Σταδίου 24), στις 9.30 μ.μ.

Καφέ-αμάν

Οι πενιές του Κώστα Δουμουλιάκα (μπουζούκι - φωνή), της Ιουλίας Καραπατάκη (κιθάρα - φωνή) και του Άγη Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο - φωνή), μας ταξιδεύουν σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, στο Πέραν, το καφέ-αμάν της πόλης (Δεκελείας 20, Ν. Χαλκηδόνα), στις 10.30 μ.μ.

Φεστιβάλ Ναυπλίου

«Αργυρή επέτειος» για ένα θεσμό της κλασικής μουσικής στη χώρα μας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη ξεκινά την 25η διοργάνωσή του σήμερα με τους Oystein Baadsvik (τούμπα) και Katarzyna Wieczorek (πιάνο) σε έργα Γκριγκ, Γκέρσουιν, Πιατσόλα κ.ά., στην Πλ. Αγ. Γεωργίου, στις 9.00 μ.μ.

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

Το λαϊκό και παραδοσιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας καθώς και η παραδοσιακή χορωδία παρουσιάζουν τραγούδια και δρώμενα γύρω από το θέμα της ξενιτιάς, στο Φουγάρο (Ασκληπιού 98, Ναύπλιο), στις 9.00 μ.μ.

Jazz Festival

Με την εμφάνιση δυο συγκροτημάτων της εγχώριας και διεθνούς σκηνής της τζαζ, των Bass 2 Bass (Παναγιώτης Ανδρέου, Αποστόλης Σιδέρης) και του Craig Bailey Quartet (C. Bailey, άλτο σαξόφωνο, Γρηγόρης Σημαδόπουλος, πιάνο, Αγαμέμνων Μάρδας, ακουστικό μπάσο, Αλέκος Σπανίδης, τύμπανα) ολοκληρώνεται το 2o Jazz Festival στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου (Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ., ενώ οι Σπύρος Ρασιάς, πιάνο, Olivier Gatto, ακουστικό μπάσο, Sylvain Ghio, τύμπανα, θα συναντηθούν σε ένα jam session στο Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις 11.00 μ.μ.

Γιαννιjazz

Τρεις μέρες γεμάτες ήχους, παιχνίδια και μουσικές, αναβίωση παιχνιδιών, παιχνίδι χαμένου θησαυρού για μεγάλους, παιδότοπος εικαστικών, κουκλοθέατρο, καραγκιόζης, τσίρκο δρόμου, παραστάσεις, παζάρι μεταχειρισμένων βιβλίων, αστροπαρατήρηση, live με τους Kazoo, The BalGuns, Banda Trite Pate, περιλαμβάνει το τριήμερο Open Air Party των γιαννιjazz, από σήμερα, στο Πάρκο Αγ. Γεωργίου (Γιαννιτσά), από τις 8.30 μ.μ.

Βενεζουέλα

Κονσέρτο βενεζουελάνικης μουσικής από τον διάσημο μουσικό Gustavo Colina πραγματοποιείται σήμερα, από την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας (Σικελιανού και Σβορώνου 1), στις 9.00 μ.μ.

Resistance Festival

Το Resistance Festival έρχεται για 9η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, από σήμερα έως και την Κυριακή, με ανανεωμένη την πολιτική και πολιτιστική του ταυτότητα και ένα πρόγραμμα στο οποίο σήμερα πρωταγωνιστούν οι 1000mods και The Big Nose Attack (Κεντρική Σκηνή, 9.30 μ.μ.), καθώς και οι Rebetien μαζί με τον Βασίλη Σκούτα και τον Δημήτρη Μηταράκη (Λαϊκή Σκηνή, 10.30 μ.μ.) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός), από τις 9.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL