Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Η Ελευσίνα της πολιτιστικής καινοτομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελευσίνα της πολιτιστικής καινοτομίας

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Μπορεί η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να λάβει χώρα το 2021, οι τρεις ελληνικές πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο όμως, η Ελευσίνα δηλαδή, η Καλαμάτα και η Ρόδος, εργάζονται πυρετωδώς.

Τρεις ταυτόχρονα θα είναι οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2021. Μία από την Ελλάδα, μία από τη Ρουμανία και μία από τις υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Αφού λοιπόν η δράση αυτή δεν γίνεται με ανάθεση από την Ε.Ε. όπως παλιά, οι υποψήφιες πόλεις κάνουν αγώνα δρόμου για τη συμπλήρωση του πιο ελκυστικού φακέλου.

Σε μία Ευρώπη διαρκώς μεταβαλλόμενη, όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά και εξ αιτίας των ταχύτατων εξελίξεων σε καλλιτεχνικό, επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, τα εργαλεία, σήμερα πια, είναι διαφορετικά. Έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος που εργάζεται κανείς για την επίτευξη του σκοπού του σε αυτό το νέο τοπίο.

Η υποψηφιότητα της Ελευσίνας ήδη προωθείται με έναν εξαιρετικά καινοτόμο τρόπο. Έχουμε και με άλλη ευκαιρία σημειώσει την ανάγκη της συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των δράσεων μιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μιας συμμετοχής που δεν περιορίζει τον πολίτη σε απλό θεατή των πολιτιστικών δρώμενων αλλά τον κάνει και συμπαραγωγό. Δημιουργήθηκε λοιπόν στην ιστορική πόλη της δυτικής Αττικής το Δίκτυο Δημιουργικών Πολιτών (ΔΔΠ), ως ένα εργαλείο για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προετοιμασία του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Αναζητά προς τούτο το Δίκτυο, από τους ίδιους τους πολίτες, πρωτότυπες ιδέες για καινοτόμες δράσεις που θα αποτελέσουν τον κορμό του προγράμματος με το οποίο η Ελευσίνα θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Συνδέει μάλιστα τα υλικά που θα οικοδομήσουν τις εκδηλώσεις με την προίκα που θα πρέπει να μείνει στην πόλη για τις επόμενες δεκαετίες. Πικρή είναι η εμπειρία μας από τις πανάκριβες υποδομές της Ολυμπιάδας του 2004 που κυριολεκτικά στη μεγάλη τους πλειονότητα ρημάζουν! Η Ελευσίνα δεν αντιμετωπίζει λοιπόν τον σημαντικό αυτόν πολιτιστικό θεσμό σαν ένα πανηγυράκι, αλλά θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του για να οικοδομήσει ένα άλλο, καλύτερο μέλλον.

Όπως σημειώνει το ΔΔΠ: «Η κεντρική ιδέα της Ελευσίνας 2021 στηρίζεται στη δημιουργία της elEUsis, ενός εργαστηρίου μετάβασης στο 'ευ', στην Ευφορία. Ενός εργαστηρίου που προκύπτει μέσα από τη συνένωση της Ελευσίνας και της Ευρώπης και επικεντρώνεται στις ομοιότητές τους. Σε πολιτισμικό επίπεδο και οι δύο κατοικούνται από διαφορετικούς μεταξύ τους πληθυσμούς, μοιράζονται το χαρακτηριστικό της πολυπολιτισμικότητας». Μικρές ομάδες πολιτών, δημιουργούν λοιπόν πρωτοβουλιακά, αυτοδιαχειριζόμενα «Εργαστήρια Ιδεών» που αποτελούν τμήματα του ευρύτερου Εργαστηρίου elEUsis21.

Συναντώνται ομάδες τουλάχιστον πέντε ατόμων, ορίζουν τη γενική θεματική του εργαστηρίου τους και τον συντονιστή τους και επεξεργάζονται ιδέες και προτάσεις, τεκμηριώνοντάς τις με υλικό όπως φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα κ.λπ. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η οργάνωση ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών για την κάλυψη των αναγκών της διοργάνωσης. Από τις ανάγκες σε κατασκευές μέχρι εκείνες που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και τη γραμματειακή υποστήριξη.

Στην Ελευσίνα η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι πρωτίστως υπόθεση των πολιτών. Μαζί με τους δημιουργούς και τους καθ' ύλην αρμόδιους για κάθε θέμα οραματίζονται μια πολιτιστική δράση σημαντική, σύγχρονη, πρωτότυπη, δημοκρατική, με συμμετοχή και συνδημιουργία.

Η Ελευσίνα της ιστορίας του πολιτισμού, της εργασίας και της προσφοράς στον κοινό μας βίο στο πέρασμα των αιώνων εργάζεται για μια σπουδαία πολιτιστική γιορτή. Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι. Μας περιμένει. Πληροφορίες θα βρείτε στο http://eleusis2021.eu/manual/.

Με την ευκαιρία της προετοιμασίας της ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021 μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για την Ελευσίνα της πολιτιστικής καινοτομίας, όπου αναζητείται εδώ το νέο και το καινοτόμο με εργαλεία νέα και καινοτόμα. Προϋπόθεση: η συμμετοχή!

Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL