Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
EVENTS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

EVENTS

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, WAYNE ESCOFERRY ΣΤΟ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

To τριήμερο γνωριμίας «Η Νύχτα Μέρα» με το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» από 21 έως 24 Ιουνίου περιελάμβανε ένα μουσικό διήμερο που ξεκίνησε με τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

Δεν θυμάμαι άλλη φορά που ο Νιόνιος να βγήκε με κουαρτέτο, τόσο λιτά, να παίξει σε μια μεγάλη συναυλία, όπως στα εγκαίνια του Πάρκου, μπροστά σε περίπου 5.000 κόσμο που καθόταν οκλαδόν στο γρασίδι σ' ένα χώρο που ήταν φίσκα! Όμως αυτό κράτησε μόνο στο πρώτο μέρος: στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Μαζί του έως τότε ήταν ο Ορέστης Πλακίδης στα πλήκτρα και οι Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Βαγγέλης Καρίπης (τύμπανα). Όλοι ανέβηκαν στη σκηνή φορώντας εργατικά κράνη, αλλά και κίτρινα γιλέκα! Με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού τραγούδησε και την «Παράγκα» για να θυμηθεί: «Όταν το έγραψα οι εφημερίδες έκαναν 1,5 δραχμή, τώρα κάνουν 1,5 ευρώ. Αλλά τώρα είναι χειρότερα τα πράγματα...» και άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού στο σήμερα λέγοντας «...ο μπαχαλάκιας κι ο χρυσαυγίτης που μας ακολουθεί...».

Το σετ περιλάμβανε επιλογές από τη δισκογραφία της χρυσής του περιόδου, ανάμεσά τους το πρώτο τραγούδι που έγραψε το 1965: «Μη μιλάς άλλο γι' αγάπη» και στο encore: «Σημαία από νάιλον», «Καλοκαίρι», «Μια θάλασσα μικρή».

Βάζω στοίχημα ότι τα τρία τραγούδια που ακούστηκαν από τα μεγάφωνα πριν αρχίσει η συναυλία τα διάλεξε ο ίδιος ο Σαββόπουλος. Πρώτα ο Zappa και το «Dancin' Fool» –αληθινή έκπληξη να το ακούς σε τόσο οικογενειακό περιβάλλον στο πάρκο–, το «Girl From The North Country» του Dylan και το «With a little help from my friends» των Beatles.

Η επόμενη μέρα του τριημέρου «Η Νύχτα Μέρα» ήταν αφιερωμένη στην jazz, με τον πιανίστα και συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή με το κουιντέτο του (Τσάκας αντί Πατερέλη, Πολυζογώπουλος, Γεωργιάδης, Κτιστάκης) να ανοίγει με την jazz προσέγγιση του Μάνου Χατζιδάκι. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε μετά, καθώς ο προαναγγελθείς Λονδρέζος, με καριέρα στη Νέα Υόρκη, τενόρο σαξοφωνίστας Wayne Escoffery, που έχει κάνει ήδη δύο εμφανίσεις στο Half Note, εμφανίστηκε με άλλους μουσικούς από αυτούς που αναφέρονταν στο πρόγραμμα. Και ήταν... ένας κι ένας! Από τον πολύπειρο ντράμερ Ralph Peterson έως τον απίστευτο πιανίατα David Kikoski και τον βιρτουόζο πια Γιαπωνέζο κοντραμπασίστα Yasushi Nakamura... Για το τέλος ανέβηκε στη σκηνή η εκφραστική afro τραγουδίστρια Sunny Wayne που ερμήνευσε τα standards «Blue Moon» και «Every Day I Have The Blues».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

EJEKT FESTIVAL, TAE KWON DO 15/7

Η δυσοίωνη οικονομική συγκυρία δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή για μία ακόμη χρονιά του Ejekt Festival , έστω κι αν χρειάστηκε να μετακομίσει σε κλειστό χώρο... αποδυναμώνοντας έτσι την καλοκαιρινή αίσθηση με την οποία το έχουμε συνδέσει. Όλα εντούτοις κύλησαν άψογα και ο κόσμος απόλαυσε μια σειρά από συγκροτήματα που κάλυπταν ευρύ φάσμα ήχων. Το ξεκίνημα έγινε με τους νεογνούς Έλληνες Night Knight, που παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Moon Duo. Μπροστά σε λιγοστό κόσμο, έπαιξαν δυνατά τη φαζαριστή νεοψυχεδέλειά τους χωρίς να μπορούν να βρουν (και λογικά, κρίνοντας από τη σύνθεση του ακροατηρίου) ανταπόκριση στη βαριά και μακρόσυρτη μουσική που παίζουν. Κάπως καλύτερα κρίθηκαν τα πράγματα για τους Βρετανούς Glasvegas, που παίζουν κιθαριστική ποπ χαρακτηριστική του τόπου προέλευσής τους. Παρ' ότι έπαιξαν ψυχωμένα και εκφραστικά, κούρασαν κάπως προς το τέλος αν και άφησαν θετικές εντυπώσεις. Οι Kadebostany που ακολούθησαν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι στη χώρα μας –όπως έμαθα– αλλά προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω το κεκαλυμμένο βαλκανικό τους κιτς, ενώ, παρεμπιπτόντως, έρχονται από την... Ελβετία. Ρυθμοί που θα ήθελαν να ξεσηκώσουν το κοινό μέσα σ' ένα τσίρκο, ένας μπροστάρης που τιθασεύει τους προηχογραφημένους ήχους του με υπερβολικό ζήλο, και μένει μόνο μια βοκαλίστρια με καλή φωνή και πνευστά που το έσκασαν από την αυλή του Goran Bregovic. O Αυστριακός Parov Stellar με την μπάντα του τράβηξε τον περισσότερο κόσμο απ' όλο το φεστιβάλ, μιας που το electro swing του κάνει πάταγο στη χώρα μας με το ευφρόσυνο τέμπο του που καλεί μόνιμα σε χορό. Καλός είναι για λίγο μα δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω ότι όλα του τα κομμάτια είναι πάνω κάτω τα ίδια, γεγονός που δεν πτόησε ασφαλώς τον νεαρό κατά βάση κόσμο που τον αποθέωνε. Τέλος, κι αφού παρεμβλήθηκαν οι επίσης Έλληνες Ace 2 Ace μ' ένα dj set με γνωστά ξένα και δικά τους κομμάτια, ο Steve Aoki (φωτό) αποδείχθηκε ο άτυπος σταρ της βραδιάς, με ένα εξαντλητικά δουλεμένο σετ που κράτησε δύο ώρες! Ανταμείφθηκε με πολύ χορό από τους θεατές του που κράτησε περίπου μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

ΜΑΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL