Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΕΙΔΑ / Η εξουσία και τα δεκανίκια (μας)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΙΔΑ / Η εξουσία και τα δεκανίκια (μας)

Ένα πιάνο με ουρά, άγνωστο με πόσους κόπους και κόστος μεταφέρθηκε στον δεύτερο όροφο του παλιού βιομηχανικού κτηρίου που στεγάζει το Baumstrasse, βρίσκεται τοποθετημένο στην άκρη της σκηνής. Μόλις σβήσουν τα φώτα και ο πιανίστας Γιάννης Σελέκος απελευθερώσει τις πρώτες νότες μιας ραγκτάιμ μελωδίας, στο βάθος προβάλλεται μια επιγραφή που μας πληροφορεί πως τα διαδραματιζόμενα συμβαίνουν στην πλατεία της πόλης... Ακριβώς όπως στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, με τις οποίες όλο και λιγότεροι θεατές είναι εξοικειωμένοι.

Από εκείνη τη στιγμή και για τα επόμενα 80 λεπτά, έξι ηθοποιοί, οι Τάσος Δημητρόπουλος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Χρήστος Παληογιάννης, Φοίβος Συμεωνίδης και Μαρία Ψαρολόγου, θα αφηγηθούν, με ρυθμούς φρενιτιώδεις, ένα παλιό ινδικό παραμύθι, με τίτλο Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ.

Τα δρώμενα στη μικρή πλατεία είναι όλα βγαλμένα από τις σλάπστικ κωμωδίες των αρχών του 20ού αιώνα: δυο άνδρες μεταφέρουν ένα βαρύ αντικείμενο χτυπώντας επανειλημμένα μια γριά, ένας επίδοξος εραστής κυνηγιέται από τον πατέρα της καλής του, ακόμη κι ένας παπάς παίζει... τον παπά, ποντάροντας στο φύλλο της επιλογής του τον χρυσό σταυρό του.

Μετά το παραμύθι αρχινά: Ένας βασιλιάς μένει παράλυτος και αναγκάζεται να περπατά με δεκανίκια. Για να μην αισθάνεται μειονεκτικά, όμως, διατάζει όλους τους υπηκόους του, στο εξής, να περπατούν με δεκανίκια. Όποιος παραβεί τη διαταγή, θα εκτελείται. Οι κάτοικοι του βασιλείου, θέλοντας και μη, υπακούν. Υπάρχει όμως και κάποιος που όλο αυτόν τον καιρό τον πέρασε στο δάσος. Όταν θα πάει στην πόλη περπατώντας, πολλοί θα τον ακολουθήσουν, ζητώντας του να τους μάθει να περπατούν χωρίς δεκανίκια -κάτι που δεν θα αποδειχτεί εύκολο. Όταν το μάθουν κι ο βασιλιάς πεθάνει, η νέα εξουσία θα τους καταδικάσει και πάλι σε θάνατο. Γιατί είναι ίδιον της εξουσίας να θέλει τους υπηκόους της με δεκανίκια...

Η νεανική Ομάδα Art Vouveau, με αυτήν την "αναρχική" στη μορφή και το περιεχόμενο παράσταση, που σκηνοθέτησε η Δανάη Τίκου και επιμελήθηκε κινησιολογικό ο Camilo Bentancor, έδωσε ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα σκηνικής γραφής. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο...

Σπύρος Κακουριώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL