Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Περί βιβλιοθηκών... και φιλοσοφίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και φιλοσοφίας

«Εργαστήρι Φιλοσοφικών Συναντήσεων στις βιβλιοθήκες Χαριλάου και Κάτω Τούμπας (έναρξη 14 & 15.1.2015). Αρχίζει ο νέος κύκλος των δωρεάν 'Διαδραστικών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας' που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις περιφερειακές βιβλιοθήκες Κάτω Τούμπας 'Γιώργος Ιωάννου' και Χαριλάου σε συνεργασία με τον Κυριάκο Χαλκόπουλο. Τα μαθήματα, που απευθύνονται σε ενήλικες, θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και θα έχουν διάρκεια δώδεκα εβδομάδες.

Στόχος των συναντήσεων είναι η ανάδειξη των φιλοσοφικών σκέψεων ως μέσο αυτογνωσίας, ενώ μέσα από τα βιβλία των αρχαίων αλλά και μεταγενέστερων διανοητών (Νίτσε, Καρτέσιος) και λογοτεχνών (Κάφκα, Μπόρχες) θα αναλυθούν έννοιες όπως η συνείδηση, η αυτογνωσία, η υποκειμενικότητα και η αντικειμενικότητα της αντίληψης, καθώς και η δημιουργικότητα στη σκέψη.
Επιπλέον ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην αρχαία φιλοσοφία η οποία αποτέλεσε ένα στέρεο υπόβαθρο για τη μελέτη και έρευνα της βυζαντινής, η οποία με τη σειρά της έγινε το υπόστρωμα για τη νεότερη φιλοσοφία. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη».

Στη δεκαδική ταξινόμηση του Dewey που χρησιμοποιούν οι βιβλιοθήκες μας για την ταξινόμηση του υλικού τους, η φιλοσοφία καταλαμβάνει την πρώτη τάξη των επιστημών. Μετά τις γενικές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, η συλλογή της βιβλιοθήκης ξετυλίγεται στον χώρο και στη γνώση καταλαμβάνοντας ράφια γεμάτα βιβλία, σελίδες, λέξεις. Και ξεκινά με τη φιλοσοφία. Μητέρα επιστήμη, εισάγει τον αναγνώστη στα άδυτα της ανθρώπινης διάνοιας. Στη βιβλιοθήκη η φιλοσοφία είναι η αρχή. Τα βήματα συνεχίζουν στις άλλες επιστήμες και εκφράσεις του ανθρώπου, για να τελειώσουν στην Ιστορία.

Περιδιαβαίνοντας λοιπόν τους διαδρόμους μιας βιβλιοθήκης, χαζεύοντας τίτλους στις ράχες των βιβλίων, πότε-πότε τραβώντας κάποιο από αυτά για να το ξεφυλλίσεις, περνά μπροστά από τα μάτια σου η διαδρομή του ανθρώπου στον χώρο και τον χρόνο. Και, κυρίως, η διαδρομή του ανθρώπου στις ιδέες. Η βιβλιοθήκη δεν συγκροτείται από το σύνολο των βιβλίων της, αλλά από το σύνολο των λέξεων που είναι γραμμένες σε αυτά. Η βιβλιοθήκη δεν είναι η ύλη. Γι' αυτό άλλωστε δεν έχει σημασία και σε τι υλικό είναι γραμμένες οι ιδέες αυτές. Τα τελευταία 500 χρόνια καταγράφονται σε έντυπα βιβλία και η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος με τα ράφια. Ταξινομημένα και στη θέση τους να περιμένουν τον αναγνώστη. Να περιμένουν το μυαλό του αναγνώστη για να εισχωρήσουν μέσα του. Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλία είναι όπως τα μυαλά των ανθρώπων. Μόνο ανοιχτά δουλεύουν...

Μη χάνετε τον χρόνο σας λοιπόν. Επισκεφτείτε την πλησιέστερη βιβλιοθήκη σας. Κι αν δεν έχει εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως οι βιβλιοθήκες Χαριλάου και Κάτω Τούμπας, έχει βιβλία που μπορείτε να ανοίξετε, βιβλιοθηκονόμους που μπορείτε να ρωτήσετε και άλλους συμπολίτες σας να κάνουν βόλτες στον χώρο των ιδεών. Με ευχές για τη νέα χρονιά και ραντεβού εκεί.

Καλλίμαχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL