Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ / Λος Άντζελες ηλεκτρικον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ / Λος Άντζελες ηλεκτρικον

Δυο Έλληνες στην Πόλη των Αγγέλων. Βρισκόμαστε στο Los Angeles με τον Κ'Νoup Tomopoulos των φολκ μέταλ Viza και τον Kοσμά Λιβανό των εναλλακτικών Livan. Η ηλεκτρική «βοήθεια» έρχεται από το εξωτερικό, αλλά και από πολύ πιο μέσα μας από όσο δηλώνουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις.

Livan, Koσμάς Λιβανός.

«Μάχη ανάμεσα σε Σωστό και Λάθος»

Οι Livan έχουν δανειστεί το όνομά τους από τον μεσολογγίτη Κοσμά Λιβανό, γιο του ευρωβουλευτή και υπ. Τουρισμού Διονύση Λιβανού που πέθανε το 2005.Θεωρούνται από τις ανερχόμενες λονδρέζικες μπάντες κάνοντας καριέρα στις ΗΠΑ. Κυκλοφορούν το 4ο άλμπουμ τους «Beggars and believers».

* Είσαι Έλληνας. Περνάει αυτό στο κοινό σας στο εξωτερικό;

Όχι ιδιαίτερα. Θεωρούμαστε λονδρέζικη μπάντα.Οι Αμερικάνοι είναι ιδιαίτερα θετικοί σε οτιδήποτε τους θυμίζει Λονδίνο.

* Ακούω επιρροές από New Model Army, Stooges, Bauhaus αλλά και Marilyn Manson.

Δεν θα μπορούσα να την περιγράψω καλύτερα. Θα πρόσθετα και λίγο Devo ή Κraftwerk στον τελευταίο δίσκο.

* Με την όσο γίνεται αντικειμενική ματιά του Έλληνα του εξωτερικού, τι νομίζεις ότι μας φταίει και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Μαζί τα φάγαμε; Είμαστε τεμπέληδες; Κακό DNA;

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της ασθένειας. Η ασθένεια είναι ο άκρατος καπιταλισμός.. Μαστίζει πλέον τον πλανήτη από άκρη σε άκρη. Έχει διεισδύσει ακόμη και στις συνειδήσεις. Οδήγησε σε πνευματική και ηθική παρακμή. Με το θάρρος της γνώμης μου, φρονώ ότι η μάχη δεν θα έπρεπε να είναι, παραδοσιακά, Αριστερά ή Δεξιά. Είναι ανάμεσα σε Σωστό ή Λάθος. Ο καθένας καταλαβαίνει πού στέκεται το σωστό και που το λάθος.

* Οι Livan είναι μια πολιτική μπάντα στα χνάρια των New Model Army, με τους οποίους έχετε ιδιαίτερες σχέσεις και είναι πολύ αγαπητοί στην Ελλάδα;

Στην κεντρική ιδέα συμφωνούμε απόλυτα και θα ήθελα να πιστεύω ότι βαδίζουμε στα χνάρια των NMA. Από την άλλη πλευρά, οι καιροί έχουν αλλάξει. Δεν ξέρω αν ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον οποιονδήποτε. Ούτε ίσως τους καλλιτέχνες. Και στην περίπτωσή μας δίκαια. Κάποτε χρησιμοποιούσαμε το βήμα μας σωστά. Δεν συμβαίνει πια αυτό.

* To αγαπημένο μου τραγούδι από ΝΜΑ είναι πλέον το "Master Race", όπου σχολιάζεται ο ρατσισμός. Πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ ως Έλληνας του εξωτερικού την άνοδο του νεοναζισμού στην χώρα σου;

Ωμός φόβος ή κακοπαιγμένη κωμωδία. Στην αρχή το θεωρούσα αστείο. Ναζί στην Ελλάδα και μάλιστα ισχυροί; Τωρα πια πιστεύω ότι η κατάσταση είναι πολύ οργανωμένη. Μετά, βλέπω τον άλλο να παριστάνει τον Καραϊσκάκη και με πιάνουν πάλι τα γέλια. Όμως δεν υπάρχει κάτι αστείο τελικά. Είναι απλώς επικίνδυνο να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που υποστηρίζουν το Μίσος. Το Μίσος είναι αρνητική ενέργεια. Γυρίζει μέσα μας και μας καταστρέφει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πάθαινε και τίποτα η Δημοκρατία αν ήταν εκτός νόμου τέτοιοι σχηματισμοί.

* Μελοποίησες το περίφημο "She Walks In Beauty» του λόρδου Βύρωνα.

Η καταγωγή μου είναι από το Μεσολόγγι και η κληρονομιά του Βύρωνα είναι ισχυρή στα μέρη μας. Θα τολμήσω να πω ότι αν δεν υπήρχε ο Alice Cooper, δεν θα υπήρχε ο Marilyn Manson. Αν δεν υπήρχαν οι Bauhaus δεν θα υπήρχε gothic σκηνή. Kaι οι Bauhaus δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν οι Ρομαντικοί και ο λόρδος Βύρων. Είναι αλληλένδετα αυτά.

* Έχετε συνεργαστεί με θρύλους της ροκ και gothic μουσικής. Εντυπώσεις;

Aerosmith, Alice Cooper, Peter Murphy (Bauhaus), Social Distortion, Adam Ant. Μιλάμε για θρύλους. Προσωπική σχέση διατηρώ μόνο με τον Peter Murphy, τον Justin Sullivan και την Sinead O'Connor. Είναι κορυφαίοι στο είδος τους. Προβληματισμένοι και συχνά σκοτεινοί άνθρωποι. Θα τολμήσω να πω ότι για μενα η Sinead είναι η κορυφαία ερμηνεύτρια στην ιστορία της ροκ μουσικής, ξεπερνώντας ακόμη και την Janis Joplin!

* Και η τελευταία ερώτηση ανήκει σε εσένα.

Nα επιστρέψω άραγε στην Ελλάδα γιατί το θέλω πολύ; Θα έχουμε μέλλον;

* Οι Livan είναι οι Κοσμάς Λιβανός, Will Crewdson, David Ryder Prangley ,Damon Wilson ( http://livan.co.uk)

Viza, K'noup Tomopoulos

«Να μείνουμε αληθινοί και υπερήφανοι»

Οι νότιοι System Of A Down. Μια αρμενοαμερικάνικη μπάντα (όπως είναι οι SOAD) με Έλληνα τραγουδιστή και ηγέτη. Ο Παντελής Θωμόπουλος, έγινε K'noup (από το...κουνούπι), συνεργάστηκε με τον επιδραστικό Serj Tankian και οι Viza είναι σήμερα το πιο χαρακτηριστικό σχήμα της δυνατής φολκ - ροκ μουσικής

* Πρόσφατα συμμετείχατε στην Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Προφανής η σχέση σου και με την Αρμενία;

Γεννήθηκα στην Καστοριά και αυτό με κάνει να αγαπώ πολύ την πατρίδα μου. Η Ελλάδα θα είναι πάντα στην καρδιά μου και πάντα θα σέβομαι όσους πάλεψαν γι' αυτήν. Η Αρμενία, όπως και η Κύπρος, είναι οι αδελφοί και οι αδελφές μας, οπότε δεν μπορώ παρά να αγαπώ αυτούς που μας αγαπούν.

* Serj Tankian. Πόσο σημαντική είναι για σας η επιρροή του, και των SOAD;

Ο Serj είναι τεράστια έμπνευση για όλους μας. Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς ένας ροκ σταρ πρέπει να κινείται πάνω και εκτός σκηνής. Η μουσική και ο ακτιβισμός των SOAD έχουν διαρκώς θετικότατη επιρροή ατομικά στον καθένα μας και στην μπάντα συνολικά..

* Έχετε πολλούς οπαδούς εδώ. Σχεδιάζετε να μας έρθετε πάλι σύντομα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Μερικές από τις καλύτερες συναυλίες μας τις έχουμε δώσει εκεί, όπως στο Terra Vibe το 2010.

* Στα εξώφυλλά σας μεταφέρετε πάντα πολιτικά μηνύματα. Έχετε σκοπό να επαναφέρετε στην επικαιρότητα της Αμερικής το revolution rock;

H αποστολή μας είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο πάνω σε συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Αυτό τον καιρό οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται περισσότερο να επιπλεύσουν παρά να επαναστατήσουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι ψάχνουν οποιαδήποτε επανάσταση. Όπως και να είναι, εμείς θα συνεχίσουμε με τα σπαθιά μας σε θέση μάχης.

* Γνωρίζεις για τη βαθιά κρίση στην Ελλάδα. Η τέχνη και η μουσική είναι στοιχεία μιας λύσης;

Όσο έμεινα στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι ο Νότος έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της πίστης του. Boρειότερα δεν το διαπίστωσα αυτό. Από την άλλη η Ελλάδα έχει οικοδομηθεί πάνω σε καλλιτεχνικές φιλοσοφικές απόψεις, οπότε δεν ανησυχώ για το μέλλον μας, εφόσον μένουμε αληθινοί στον εαυτό μας και δεν χάνουμε την υπερηφάνειά μας.

* Συζητάμε με νωπή ακόμα την εσωτερική τρομοκρατική επίθεση στην Βοστώνη...

Είναι θλιβερό που ο τρόμος ξαναχτύπησε τόσο κοντά μας, αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτό που συνέβη στη Βοστώνη διαφέρει ελάχιστα από ό,τι συνέβη στη Νορβηγία και από ο,τι συμβαίνει σε 24ωρη βάση στη Μέση Ανατολή. Το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι πλέον ο αληθινός ορισμός του πολέμου.

* Έχεις γνώση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα;

Kαι βέβαια έχω. Πιστεύω ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μάγειροι σε μια μικρή κουζίνα. Υπάρχει μια σκληρή κόντρα μεταξύ παραδοσιακών απόψεων και ενός νέου τρόπου σκέψης. Αν βρίσκαμε ένα τρόπο που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, ίσως να πηγαίναμε μπροστά με νεωτερισμούς και υπερηφάνεια.

* Έχεις σκεφτεί ερμηνείες στα ελληνικά ή στα αρμένικα για τους Viza;

Έχω ήδη τραγουδήσει ελληνικά μια - δυο φορές και είμαι πάντα ανοιχτός σε τέτοιες προτάσεις. Όσο για τα αρμένικα, ε, εκεί τα πράγματα θα μου είναι πολύ πιο δύσκολα.

* Μιας και το όνομά σου βγαίνει από το «κουνούπι», κάνε τη χάρη στους αναγνώστες μας και αποκάλυψέ τους πώς προέκυψε...

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ας πω μόνο ότι πριν από πολλά πολλά χρόνια δυο Έλληνες οπαδοί μας στη Νέα Υόρκη με έβγαλαν Κ'Νοup εξαιτίας της καταγωγής μου από τα βόρεια βουνά της Ελλάδας. Α, και προφανώς επειδή είμαι μεταδοτικός όταν τραγουδάω.

* Άλλαξες το όνομα του συγκροτήματος από Visa σε Viza... Κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

Eξέλιξη.

* Oι Viza είναι οι K'noup Tomopoulos, Orbel Babayan, Shant Bismejian,Andrew (Antranig) Kzirian, Alexan Khatcherian, Hiram Antonio Rosario (http://experienceviza.com)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL