Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ / Βιβλία για το φετινό καλοκαίρι (2)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ / Βιβλία για το φετινό καλοκαίρι (2)

Ο θάνατος μιας μεγάλης συγγραφέως και μιας μεγάλης αγωνίστριας ρίχνει τη σκιά του σε αυτή τη δεύτερη συνέχεια των βιβλίων που η στήλη προτείνει για το φετινό καλοκαίρι. Ο θάνατος αυτός όμως δεν είναι για θρήνους. Η Ναντίν Γκόρντιμερ έζησε μια γεμάτη ζωή και πρόσφερε στη λογοτεχνία όλου του κόσμου ένα έργο που δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Όποιος δεν έχει διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της, ευκαιρία να το κάνει τώρα. Σπάνια η λογοτεχνία μπόρεσε να βρει τόσο θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη της γραφής και την τέχνη της ζωής.

Ινδικό μυθιστόρημα Μια σκούνα ταξιδεύει από την Καλκούτα στα νησιά του Αγίου Μαυρικίου. Μεταφέρει όπιο και κούληδες, και μια σειρά από ετερόκλητους επιβάτες που γρήγορα θα έρθουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Σε αυτήν τη χορταστική «Θάλασσα από παπαρούνες» του Αμιτάβ Γκος (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Καστανιώτης) τα πανιά της σκούνας φουσκώνει ένας άνεμος που έχει «κάτι από Δουμά, από Τολστόι και από Ντίκενς» (Οbserver). Αν λοιπόν πεθυμήσατε ένα γνήσιο μυθιστόρημα περιπέτειας με ολοζώντανους χαρακτήρες, αυτό είναι ένα μυθιστόρημα για εσάς.

Κολομβιανό μυθιστόρημα Ένα έγκλημα θα οδηγήσει το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος) να επιστρέψει στη δεκαετία του '60. Αυτό που ενδιαφέρει τον συγγραφέα Χουάν Γκάμπριελ Βάσκεθ είναι η ανατομία ενός άλλου εγκλήματος, αυτού των ναρκωτικών που κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά.

Γαλλικό μυθιστόρημα Ο δωσιλογισμός και ο τυφλός φανατισμός είναι τα θέματα που κυριαρχούν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον επιστολικό μυθιστόρημα του Ρομέν Σλοκόμπ «Κύριε διοικητά» (μτφρ. Έφη Κορομηλά, εκδ. Πόλις). Το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας φιλοναζί, αντισημίτης που ερωτεύεται τη νύφη του, την αφήνει έγκυο και παρόλα αυτά την καταδίδει στην Κομαντατούρ. Από τα καλά βιβλία της χρονιάς.

Αμερικάνικο αφήγημα Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Πραντ γράφει για τον επί 40 χρόνια Έλληνα εραστή του σε ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα που άρεσε ιδιαίτερα στον Φίλιπ Ροθ. Αυτός «Ο αγνός εραστής» (μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. Εστία) ξεπερνά όμως γρήγορα το προσωπικό βίωμα και αποκτά ένα γενικότερο ενδιαφέρον.

Αγγλικό νουάρ Ο Φίλιπ Κερ συνεχίζει να περιφέρει τον ήρωά του ντεντέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας. Στο νέο του μυθιστόρημα «Άνθρωπος χωρίς ανάσα» (μτφρ. Αντρέας Αποστολίδης, εκδ. Κέδρος) η πλοκή έχει στο κέντρο της τις φήμες για έναν ομαδικό τάφο στο δάσος του Κατίν (σήμερα οι φήμες είναι, δυστυχώς, ιστορική πραγματικότητα). Άψογος συνταιριασμός αστυνομικού σασπένς και ιστορικής καταγραφής.

Ιταλικό νουάρ Όταν ο Αντρέα Καμιλέρι δεν γράφει για τον κομισάριο Μονταλμπάνο, μοιάζει να έχει ακόμα περισσότερα κέφια. Όπως σε αυτό το σύντομο, αλλά απολαυστικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το νόμισμα του Ακράγαντα» (μτφρ. Μαρία Φραγκούλη, εκδ. Καστανιώτης). Στο κέντρο της ιστορίας ένα αρχαίο νόμισμα και μια σειρά από γοητευτικούς θρύλους της περιοχής.

Γαλλικό νουάρ Ένας μαύρος που είναι... λευκός είναι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Μπορίς Βιάν «Όλοι οι νεκροί έχουν το ίδιο χρώμα» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Νεφέλη). Ο ρατσισμός και η κοινωνική υποκρισία είναι το θέμα του Βιάν, ο οποίος αυτήν τη φορά ντύνει το μυθιστόρημά του με ένα νουάρ κλίμα. Επανακυκλοφορεί μετά από χρόνια σε νέα μετάφραση.

Αμερικάνικο νουάρ Ο Ντόναλντ Γουεστλέικ υπήρξε από τους γνωστότερους Αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών. Τον χαρακτήριζε πάντα μια λεπτή ειρωνεία, πράγμα που θα βρείτε και σε αυτό το σύντομο μυθιστόρημα με τίτλο «Όρντο» (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Άγρα), που είναι και το όνομα του διχασμένου ανάμεσα σε δύο γυναίκες ήρωά του.

Ελληνικός κινηματογράφος Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος σκύβει με αγάπη πάνω στο έργο του Νίκου Κούνδουρου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ου εν τω πολλώ το ευ. Στις 150 σελίδες μικρού σχήματος του βιβλίου του «Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου» (εκδ. Γαβριηλίδης), χωρίς να καταφεύγει σε δοξολογίες, δίνει μια επαρκή, καλοχωνεμένη και αρκούντως ποιητική ανάλυση της φιλμογραφίας ενός σκηνοθέτη που έδωσε πολλά στο ελληνικό σινεμά. Ιδεολογία, αισθητική, θέματα, εμμονές του Ν. Κούνδουρου γίνονται στο χέρι του Ξανθόπουλου ένα γοητευτικό αφήγημα.

Τα βιβλία της Γκόρντιμερ

Τα μυθιστορήματα Γνωστότερο μυθιστόρημά της θεωρείται το βραβευμένο με Μπούκερ «Ο συντηρητής» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο). Από τους πρώτους συγγραφείς που συνέλαβε την έννοια της οικολογίας στη λογοτεχνία, η Γκόρντιμερ παραδίδει ένα πραγματικά θαυμαστό μυθιστόρημα που εξακολουθεί, παρά τα σαράντα χρόνια ζωής του, να παραμένει αρυτίδωτο. Οι προτιμήσεις όμως της στήλης πηγαίνουν στο υπέροχο «Το όπλο του σπιτιού» (μτφρ. Θοδωρής Τσαπακίδης), ένα μυθιστόρημα που αναλύει με θαυμαστή διαύγεια θέματα όπως ο ρατσισμός, ο θεσμός της οικογένειας, η δικαιοσύνη, η ομοφυλοφιλία, το έγκλημα, η συνέπεια λόγων και πράξεων. Ο ρατσισμός ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα της Γκόρντιμερ τόσο στα έργα που έγραψε κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ -όπως τα μυθιστορήματα «Ιστορία του γιου μου» (μτφρ. Μπελίκα Κουμπαρέλη) και «Μια ιδιοτροπία της φύσης» (μτφρ. Γιάννα Μυράτ)- όσο και στα έργα που έγραψε μετά, όπως το μυθιστόρημα «Ένας ιδανικός εραστής» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο) στο οποίο διηγείται τη σεξουαλική ιστορία μεταξύ μιας λευκής και ενός μαύρου. Τέλος, στο μυθιστόρημά της «Ξύπνα!» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο) το θέμα της ασθένειας αντιμετωπίζεται ως καταλύτης που ανατρέπει ισορροπίες, αλλά μπορεί και να είναι ευκαιρία για ανασύνταξη και προβληματισμό.

Οι συλλογές διηγημάτων Θεωρώ ότι η πιο ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων της είναι αυτή με τον ευφάνταστο τίτλο «Ο Μπετόβεν ήταν κατά το 1/16 μαύρος», αλλά εξίσου έξοχη είναι και η συλλογή «Λεηλασία και άλλες ιστορίες» (και τα δύο μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο). Τα διηγήματα της Γκόρντιμερ είναι πάντα καίρια, καθόλου φλύαρα και μοιάζουν με συμπυκνωμένα μυθιστορήματα. Θα ήταν όμως παράληψη να μην αναφέρουμε και τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λέγοντας ιστορίες», την οποία επιμελήθηκε η νομπελίστρια συγγραφέας και της οποίας τα έσοδα από τις πωλήσεις πήγαν για τη θεραπεία των ασθενών από AIDS στην Αφρική. Στη συλλογή αυτή προσφέρουν διηγήματά τους συγγραφείς όπως ο Σαραμάγκου, ο Γκρας, ο Μίλερ, ο Οζ και άλλοι.

Δοκίμια Η Γκόρντιμερ έγραψε κατά τη διάρκεια της ζωής της άφθονα άρθρα και δοκίμια για πολλά προβλήματα της εποχής της. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί η συλλογή «Ζώντας με την ελπίδα και την Ιστορία» (μτφρ. Τάσος Αθανασόπουλος), μια σειρά άρθρων στα οποία η Γκόρντιμερ ξεδιπλώνει τον αντιδογματικό και αντικομφορμιστικό της τρόπο να βλέπει τα πράγματα κάτω από ένα προοδευτικό αλλά και ρεαλιστικό στίγμα.

Όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL