Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Διαδρομές της νεωτερικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδρομές της νεωτερικότητας

«H ύλη ως αφήγηση». Ομαδική έκθεση στον χώρο τέχνης CAMP!, στην πλατεία Κοτζιά

Η ιστορία του μοντέρνου ξεκινά με την αυτονόμηση του χρώματος, ως μέσου της αφήγησης, απέναντι στις παραδοσιακές, ιλουζιονιστικές αναπαραστάσεις θρησκευτικών μυθολογικών, ιστορικών αλλά και καθημερινών σκηνών και προσώπων. Η καθοριστική τομή επιτυγχάνεται με τις άγριες και παχιές πινελιές των κινημάτων του φωβισμού και του εξπρεσιονισμού. Συνεχίζεται με τις ασύμμετρες κηλίδες των ψυχογραφημάτων του ταχισμού, τις εκρηκτικές πιτσίλες της χειρονομιακής γραφής, τις «άχρωμες» ή μονόχρωμες και απτές ζωγραφικές επιφάνειες της αναλυτικής τέχνης αλλά και με τους «έτοιμους» για μια νέα ερμηνεία ανεστραμμένους ουρητήρες του Ντυσάν, τις εγκαταστάσεις με τα ευτελή και φθαρτά υλικά της άρτε πόβερα, τα υποκείμενα στη φυσιολογική φθορά καθημερινά υλικά του Μπόις και του Αρνάν.

Μορφή και περιεχόμενο ταυτίζονται. Ο καλλιτέχνης μιλά μέσα από την υφή της ζωγραφικής ή της γλυπτικής του επιφάνειας, την παρουσία του ίδιου του αντικειμένου, για τα συναισθήματά και τις ιδέες του στο θεατή. Ένας νέος χώρος συνάντησης δημιουργείται ανάμεσα στην ύλη στο υλικό και την υλικότητα της τέχνης. Αυτόν ακριβώς το χώρο συγκροτεί και η παρούσα έκθεση που φέρει τον τίτλο «Η ύλη ως αφήγηση».

Τα έργα που εκτίθενται ακολουθούν διαφορετικές τεχνοτροπίες και τεχνικές και αποκλίνουν στο χρόνο δημιουργίας τους. Συγκλίνουν όμως σε έναν τόπο κοινό, όπου συντελείται η πραγματική αναζήτηση μιας σύγχρονης ταυτότητας των ελλήνων εικαστικών που πόρρω απέχει τόσο από τον αρχαιόπληκτο ακαδημαϊσμό όσο και από τον στείρο μιμητισμό του μοντέρνου. Γι' αυτό και οι δημιουργοί τους, παλαιότεροι, νεότεροι, και νέοι συμβαδίζουν με στις πρωτοπορίες που διαμορφώνονται κάθε φορά στον καιρό τους, χωρίς όμως να χάνουν ή να αποσβήνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Βλέπουμε ανάγλυφα πλασμένους τοίχους με χρώματα, λαμαρίνες και επιδέξια πλεγμένες μεταλλικές κουρτίνες, έργα φτιαγμένα με γύψο, τσιμέντο και υφάσματα, «έτοιμα» αντικείμενα, βιντεο- εγκαταστάσεις, αιωρούμενα ξύλινα κουτιά, φωτισμένες «κυψέλες».

Η έκθεση, στο κέντρο της Αθήνας, που διαρκεί μέχρι τις 10 Απριλίου, βασίζεται σε μια ιδέα των εικαστικών καλλιτεχνών Γιώργου Διβάρη και Κώστα Χριστόπουλου, που υλοποίησε με γνώση και ευαισθησία η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα. Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαίνουσες εκθέσεις που έχω δει στο CAMP!. Η Τσίκουτα θέτει, όχι τυχαία πιστεύω, ως αφετηρία τη ρηξικέλευθη, για τα πολιτιστικά δρώμενα της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνον, δεκαετία του ‘60 και τους κινούμενους στο διεθνές προσκήνιο Έλληνες εκφραστές της. Μας ξεναγεί, με ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της, από γενιά σε γενιά στις νεωτερικές διαδρομές της τέχνης μέχρι τις μέρες μας. Προβάλλει τον πλαστικό κόσμο ως έναν απτό κόσμο συνομιλίας με την ιστορία, την προσωπική και τη συλλογική, έναν κόσμο αυτογνωσίας με τα μέσα της καλλιτεχνική έκφρασης.

Λ. Κ.

Συμμετέχουν οι:

Ανδρέας Βούσουρας, Γιώργος Γυπαράκης, Δανιήλ, Βαγγέλης Δημητρέας, Γιώργος Διβάρης, Διοχάντη, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Στέφανος Καμάρης, Βλάσης Κανιάρης, Άντζυ Καρατζά, Μιχάλης Κατζουράκης, Νίκος Κεσσανλής, Πέγκυ Κλιάφα, Νίκος Μακαρούνας, Σταύρος Μπονάτσος, Γιάννης Μπουτέας, Κρίτων Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Ευτύχης Πατσουράκης, Ανδρέας Σάββα, Χριστίνα Σγουρομύτη, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Άσπα Στασινοπούλου, Γιώργος Τσακίρης, Παντελής Χανδρής, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Έρση Χατζηαργυρού, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

-Την Παρασκευή 5 Απριλίου, ώρα 19.30, η επιμελήτρια της έκθεσης Λίνα Τσίκουτα και οι καλλιτέχνες θα συζητήσουν, στο χώρο της έκθεσης με αφορμή το θέμα, «Η Ύλη ως Αφήγηση», την εξελικτική πορεία, της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από τη γενιά του 1960 ως τη γενιά του 2010

-Την Τετάρτη 10 Απριλίου με το κλείσιμο της έκθεσης

μετά τις 21.00 θα ακολουθήσει πάρτυ

CAMP! Ευπόλιδος 4 και Απελλού 2, 1ος όροφος, Πλατεία Κοτζιά, τηλ. 210 3247679

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL