Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Μέρες κινηματογράφου στη Σύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρες κινηματογράφου στη Σύρο

Αναδεικνύοντας σημεία και τοπόσημα της Σύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του νησιού επιστρέφει φέτος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας, από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου, να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής».

Το φεστιβάλ θα αναπτυχθεί εκτός από το θερινό «Παλλάς» στην Ερμούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη, και στο ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά, όπου το κοινό θα μπορεί να απολαύσει εντυπωσιακές περφόρμανς.

Η θεματική, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο κορωνοϊός, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα.

Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο, με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Σύρου.

Η έναρξη θα περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και τις επιλεγμένες ταινίες, με βαρύτητα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Οπτικοακουστικές περφόρμανς

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν οπτικοακουστικές περφόρμανς στα ναυπηγεία του νησιού με την ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία, όπου παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το φεστιβάλ προσκαλεί δύο σύγχρονους  Έλληνες καλλιτέχνες που δουλεύουν με φιλμ οκτώ χιλιοστών, το κατεξοχήν κινηματογραφικό μέσο καταγραφής της εμπειρίας των διακοπών, το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες «home movies». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα παρουσιάσει μια περφόρμανς με την κινηματογραφική μηχανή ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης, θέτοντας σε κίνηση σειρά από εικόνες που μοιάζουν με ανάγλυφους πίνακες.

Στη συνέχεια η Νατάσα Γιανναράκη θα μοιραστεί τα προσωπικά της «travelogues» από τα ταξίδια της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη δική της, πρωτότυπη μουσική επένδυση, χτίζοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα περιπλάνησης και ελευθερίας. Ακόμη η Ελληνοαμερικανίδα μουσικός Χριστίνα Βάντζου θα αναλάβει τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας «Hotel Monterey» (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman.

Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια

Οι δυο βραδιές το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένες στο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια. Καλεσμένος σκηνοθέτης ο Fern Silva, που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το φεστιβάλ για να παρουσιάσει μερικές από τις μικρού μήκους ταινίες του, γυρισμένες με φιλμ 16 χιλιοστών.

Από κοινού με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το SIFF επιμελείται επίσης έναν κύκλο προβολών με σπάνιες ταινίες από τα αρχεία της, οι οποίες θα αναφέρονται στον τουρισμό και θα συνδέονται νοηματικά με την θεματική του φετινού Φεστιβάλ.

Την ίδια ώρα τα εργαστήρια «Εναλλακτικά μονοπάτια» προτείνουν πεζοπορίες με οδηγούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές της Σύρου, με σκοπό οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το παρελθόν και το παρόν του νησιού με πιο σύνθετο, βιωματικό τρόπο, οργανώνοντας περιπάτους σε τοποθεσίες και προορισμούς που συνήθως δεν σχετίζονται με αυτούς της κυρίαρχης τάσης του τουρισμού, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις εμπειρίες τους σε ψηφιακά μέσα. Φέτος το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εικαστική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL