Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Επιστολή μουσικών προς Μητσοτάκη, Μενδώνη και Βρούτση: Μας εξαναγκάσατε σε παύση εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή μουσικών προς Μητσοτάκη, Μενδώνη και Βρούτση: Μας εξαναγκάσατε σε παύση εργασίας

Σε ανοιχτή επιστολή τους με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση τονίζουν μεταξύ άλλων «Πρόκειται για μια κίνηση που στην πραγματικότητα καταργεί το επάγγελμα του μουσικού!

Έχετε άραγε αναλογιστεί μέχρι στιγμής πόσοι άνθρωποι χάνουν τα ελάχιστα μεροκάματα που με δυσκολία κατάφεραν να κλείσουν για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου;»

Αναλυτικά η επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή

Προς τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη,

την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη,

τον Υπουργό Εργασίας κύριο Γιάννη Βρούτση

Έπειτα από την ακύρωση όλων των πανηγυριών και μετά από την ουσιαστική μη πραγματοποίηση των συναυλιών (λόγω της ανάληψης αστικής ευθύνης η οποία αποθαρρύνει τους διοργανωτές ή τις τοπικές αρχές), πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι σχεδόν στη μισή επικράτεια τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν στις 12 το βράδυ. Πρόκειται για μια κίνηση που στην πραγματικότητα καταργεί το επάγγελμα του μουσικού!

Έχετε άραγε αναλογιστεί μέχρι στιγμής πόσοι άνθρωποι χάνουν τα ελάχιστα μεροκάματα που με δυσκολία κατάφεραν να κλείσουν για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου; Ακόμα και οι ελάχιστες επιχειρήσεις που τόλμησαν να προσλάβουν μουσικούς παρ'όλη τη μειωμένη χωρητικότητα και παρόλο το διπλό ένσημο του Αυγούστου, τώρα με το μειωμένο ωράριο δεν αντέχουν οικονομικά να μας απασχολήσουν.

Στην πραγματικότητα μας έχετε εξαναγκάσει σε παύση εργασίας, χωρίς όμως ούτε για μια στιγμή να αναλαμβάνετε την ευθύνη, ούτε για τους μουσικούς ούτε για τα καταστήματα ή τους φορείς που εργαζόμαστε.

Προσπαθήσαμε να σας εξηγήσουμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι έχουμε πληγεί πολύ νωρίτερα από την 1η Μαρτίου. Δεν είχατε συμπεριλάβει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ευτυχώς καταφέραμε να σας πείσουμε ότι αποτελούν το 65% του συνόλου των συμβάσεων και τις συμπεριλάβατε, και πάλι όμως με ελλιπή κριτήρια που άφησαν πολλούς μουσικούς χωρίς επιδότηση.

Όσο για τους υπόλοιπους, επιδοτηθήκαμε με 800€ για δύο μήνες. Αναρωτηθήκατε άραγε πως ζούμε από τον Μάιο μέχρι σήμερα;

Από το Υπουργείο Εργασίας ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν αδιάθετα 800άρια. Γιατί άραγε; Εάν το Εργάνη εμφανίζει εργαζόμενους ως δικαιούχους, γιατί δεν αντλούνται τα στοιχεία τους ώστε να ενημερωθούν μέσω των οκίων σωματείων ότι τα δικαιούνται.

Ακόμα όμως κι αν οι δικαιούχοι βρεθούν, τα 800€ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Πότε επιτέλους θα γίνει λόγος για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο;

Πως είναι δυνατόν εν μέσω αυτής της κρίσης να διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης συναυλία με τίτλο “secret consert” με κοινό τον Δήμαρχο και 3 θεατές και να πληρώνει σχεδόν 24000€, εκ των οποίων τα 6000 είναι για ηχητική κάλυψη; (Με 6000€ καλύπτεται το Ηρώδειο με ήχο)!

Με 24000€ θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 5 συναυλίες! Αυτοί είναι άραγε οι τρόποι διανομής των 20.000.000€ που χορήγησε το Υπουργείο Πολιτισμού;

1. Την ένταξη του κλάδου στα πληττόμενα επαγγέλματα και την άμεση επιδότηση όλων των μουσικών για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα.

2. Άμεσα μια συνάντηση με τους αρμοδίους Γ. Γραμματείς των Υπουργείων Πολιτισμού και Εργασίας, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε ότι αφορά το εργασιακό – ασφαλιστικό και τις προϋποθέσεις της επιδότησης για όλους τους μήνες της αναγκαστικής παύσης εργασίας, καθώς και των κινήτρων που πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις για να απασχολήσουν μουσικούς με βάση τις μειωμένες χωρητικότητες.

3. Άμεση υλοποίηση και ενεργοποίηση του καλλιτεχνικού μητρώου σε συνεργασία και την γνωμοδότηση των πρωτοβάθμιων οργάνων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία επ' αυτών.

Με ειλικρινή εκτίμηση!

Ο Πρόεδρος: Πέτρος Καράλης

Η Γ. Γραμματέας: Μαίρη Δούτση

Τα μέλη του Δ.Σ: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος, Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Σφίγγος

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL