Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
H Αντιγόνη ως αντίσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Αντιγόνη ως αντίσταση

«Η ‘Αντιγόνη’ είναι η αγαπημένη τραγωδία των Ελλήνων γιατί εμπεριέχει τη γενετήσια έννοια της αντίστασης» λέει ο Θέμης Μουμουλίδης. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της, ο γνωστός σκηνοθέτης επιστρέφει με νέα επεξεργασία στη σοφόκλεια τραγωδία, που ανοίγει απόψε, στις 9.30 μ.μ., την αυλαία της περιοδείας της από το Bεάκειο Θέατρο του Πειραιά. Η «Αντιγόνη» γίνεται αφορμή να ξανασυναντηθεί ο σκηνοθέτης με τη χαρισματική Ιωάννα Παππά, μετά και την προ πανδημίας συνεργασία τους στην «Έντα Γκάμπλερ», και να «συνομιλήσει» με ακόμα πέντε ηθοποιούς «που ο καθένας τους αποτελεί μεγάλη αξία για το ελληνικό θέατρο», τον Γιώργο Χρυσοστόμου ως Κρέοντα, τη Λουκία Μιχαλοπούλου ως Τειρεσία, τον Μάνο Καρατζογιάννη ως φύλακα, τον Δημήτρη Σαμόλη ως Αίμονα, τη Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη ως Ισμήνη.

Πρόκληση και διαρκής σπουδή η τραγική ηρωίδα, που από τη Θήβα των Λαβδακιδών διατρέχει τον ανθρώπινο πολιτισμό διαδίδοντας ανυποταγή. «Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να αντιστέκεται, για να αμφισβητεί και όχι για να υποτάσσεται, επομένως, σε μια εποχή που το παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων φαίνεται να επιθυμούν την ολοένα και μεγαλύτερη υποταγή των πολιτών σε νόμους και διατάγματα, η ‘Αντιγόνη’ φαντάζει επίκαιρη όσο ποτέ» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης, για να υπενθυμίσει ότι «πρόκειται για τη σύγκρουση δύο κόσμων, του κόσμου του νόμιμου και του κόσμου του ηθικού - άγραφου νόμου. Έτσι λοιπόν και στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, είναι κυρίαρχο το ερώτημα σε ποιους νόμους οφείλει να υπακούει η παγκόσμια κοινωνία».

Ο έμπειρος σκηνοθέτης, και στην προκειμένη περίπτωση και σκηνογράφος της παράστασης, εξηγεί πως αποκωδικοποιεί την τραγωδία του Σοφοκλή σε μια περίοδο που η συνθήκη της πανδημίας του SARS-CoV-2 εξακολουθεί να υφίσταται και τα προβλήματα που δημιούργησε διεθνώς, ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού, παραμένουν ανοιχτά. «Όφειλα να προσεγγίσω την ‘Αντιγόνη’ μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα του θεάτρου. Το θέατρο και πριν από την πανδημία είχε σοβαρά προβλήματα, αλλά φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως και μετά την πανδημία, θα βιώσει πρωτόγνωρες πραγματικότητες» λέει και εξηγεί ότι «η παράσταση γίνεται σε έναν μινιμαλιστικό σκηνικό χώρο που παραπέμπει σε μια ερημιά, αξιοποιώντας την αγάπη και το ταλέντο έξι σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών της νεότερης γενιάς, που όλοι μαζί επιχειρούμε μέσα από συλλογική λειτουργία να αντιμετωπίσουμε ένα κορυφαίο κείμενο σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη στο θέατρο και στις ζωές μας».

Ακολουθώντας τις λεπτές γραμμές που ενώνουν τον λόγο του Σοφοκλή με τη σημερινή πραγματικότητα και διαθέτοντας την ξεχωριστή δυναμική που εμπεριέχει η συνάντηση ηθοποιών - ερμηνευτών με την έμπειρη ματιά του Θέμη Μουμουλίδη, η «Αντιγόνη» έρχεται σήμερα, που ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους τα ανοιχτά θέατρα μετά το locdown, να παροτρύνει σε σκέψη και αναστοχασμό γύρω από τον άνθρωπο και τους αξιακούς κώδικές του.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή, κοστούμια Παναγιώτας Κοκκόρου, μουσική Σταύρου Γασπαράτου, φωτισμούς Νίκου Σιδηρόπουλου, κινησιολογική επεξεργασία Βρισηίδας Σολωμού.

Μετά το Βεάκειο ακολουθούν παραστάσεις σε Κηποθέατρο Παπάγου (19.7), Δημοτικό Θέατρο «Ορέστης Μακρής» στη Χαλκίδα (20.7), Αίγιο (21.7), Γιάννενα (22.7), Ανοιχτό Θέατρο Συκεών Θεσσαλονίκης (23 και 24.7), Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (25.7), Χανιά (28.7), Ρέθυμνο (29.7), Ηράκλειο (30 και 31.7) και έπεται συνέχεια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL