Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
"Restart - Κόσμος" και "Κόλλα - Ψαλίδι - Χαρτί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Restart - Κόσμος" και "Κόλλα - Ψαλίδι - Χαρτί"

Οι καλλιτέχνες δίνουν το έναυσμα. Για την αναγέννηση της ζωής σε εποχές όπου κυριαρχεί ο ζόφος του θανάτου, του βιολογικού και του πνευματικού. Όπως συνέβη στον ύστερο Μεσαίωνα, στον Μεσοπόλεμο, πριν ή και μέσα στην ελληνική Χούντα των συνταγματαρχών.

Τολμούν να κατέβουν στους δρόμους την εποχή της πανδημίας. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όχι μόνο ως «εργάτες της τέχνης» αλλά και ως δάσκαλοι δημιουργοί που απαξιώνονται με τη δρομολογούμενη κατάργηση της καλλιτεχνικής παιδείας στα γυμνάσια και τα λύκεια από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως. Και ψεκάζονται, τραυματίζονται μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στον χουντικής πνοής Νόμο Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις των αντιφρονούντων στην οικονομική εξαθλίωση και στον πνευματικό μαρασμό όπου εξωθούνται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η έκθεση που φιλοξενεί η Art Appel Gallery, στο Κολωνάκι, με τον αισιόδοξο τίτλο «Restart - Κόσμος», εμπεριέχει έργα καλλιτεχνών που αντικαθιστώνται στη διάρκειά της από νέα, καθώς και την εμβόλιμη ατομική έκθεση «Κόλλα - Ψαλίδι - Χαρτί", των κολάζ της τετράχρονης Βασιλικής, τα οποία έφτιαξε την περίοδο του κοινωνικού αποκλεισμού μας.

Δείχνει με εγκαταστάσεις από αποκόμματα χαρτιού που συνδέονται με απλές κλωστές και μικρά δημιουργήματα της Ευδοκίας Κύρκου, όπου γράφεται πάνω στο χαρτί με αμυδρές σκιές ανθρώπων, αποτυπώνεται ως αυστηρές τελίτσες και διακοπτόμενες γραμμές «το κάλεσμα σε ανασύσταση της κοινωνικής πραγματικότητας».

Μιλά με την επιβλητική αφαιρετικότητα των γλυπτών της Νάτας Μελά για τη χαμένη λιτότητα του βίου μας.

Εξιστορεί με τα πολύπλευρα κολάζ του τετράχρονου κοριτσιού, της Βασιλικής, που δένει την αφελή ή προϊστορική τέχνη με τα προβεβλημένα από τα ΜΜΕ ή από την κοινωνία πρότυπα, ανατρέποντάς τα με τη δική της υποδόρια δύναμη της τέχνης. Που υπάρχει και εξελίσσεται και μπορεί να γίνει σπόρος της ελεύθερης έκφρασης. Όταν θα διδάσκεται στα σχολεία, ανεξάρτητα από τους κανόνες της αγοράς. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν κάποιοι μικρονοϊκοί υπουργοί, νοσταλγοί νόμων της γερμανικής Κατοχής, έρμαια κάποιων χορηγών, μπακάληδων της Παιδείας, για να την ανακάμψουν. Και τα παιδιά θα μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους να διαρρήξει το σκοτάδι του επερχόμενου φασισμού.

«Restart - Κόσμος», «Κόλλα - Ψαλίδι - Χαρτί»,

Art Appel Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 1η Αυγούστου 2020

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 14.00-20.30, Σαβ.: 11.00-15.00

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL