Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Λ. Μενδώνη: Καμία γραπτή καταγγελία για λογοκλοπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Μενδώνη: Καμία γραπτή καταγγελία για λογοκλοπή

«Έως σήμερα δεν έχει κατατεθεί ή διαβιβαστεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καμία γραπτή καταγγελία» τόνισε η Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις καταγγελίες ότι η βραβευμένη με το κρατικό βραβείο ποίησης 2019 «Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού» του Χάρη Βλαβιανού είναι προϊόν λογοκλοπής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη, η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι η ποιητική συλλογή του Χ. Βλαβιανού έχει λάβει το 2019 τρία ακόμα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, κάτι που «ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για το σημαντικότερο ποιητικό βιβλίο του 2018».

Πάντως, η Λ. Μενδώνη παραδέχτηκε ότι «οι σχετικοί ψίθυροι για τον συγκεκριμένο ποιητή χρονολογούνται από το 2007, χωρίς όμως κατάθεση αποδείξεων ενοχής», ενώ υποστήριξε ότι «το τι αναφέρεται στα ΜΜΕ σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αποδεικτικό υλικό». Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο στελέχωσης των επιτροπών των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων και στη διαφανή διαδικασία που έχει στόχο «τη διασφάλιση της ύπαρξης διαφάνειας και αξιοκρατίας κατά την απονομή των βραβείων».

«Ο ποιητής είναι ο μεγάλος λογοκλόπος»

Παράλληλα, η Λ. Μενδώνη σημείωσε τη δυσκολία απόδειξης της λογοκλοπής, ιδιαίτερα στην ποίηση, και διάβασε αποσπάσματα από το άρθρο «Οδυσσεύς» του Κωστή Παλαμά, όπου ο σημαντικός ποιητής ασχολείται με την καλλιτεχνική δημιουργία. Μεταξύ άλλων, ο Κ. Παλαμάς αναφέρει ότι «ο ποιητής είναι ο μεγάλος λογοκλόπος», σημειώνοντας ότι «ο ποιητής πολύ περισσότερο ξαναβρίσκει παρά που εφευρίσκει. Το πρώτο υλικό για το πλάσμα του από κάπου αλλού θα το δεχθεί. Οι απρόσεκτοι το λένε επίδραση, οι ανόητοι κλεψιά, οι συνετοί εύρεση. Η τέχνη τρέφεται με δανείσματα, καθώς αυτή εννοεί το δανεικό».

Β. Διγαλάκης: Η Επιτροπή Πανελλήνιων Εξετάσεων δεν έχει την ευθύνη ελέγχου για λογοκλοπή

Στο ζήτημα της λογοκλοπής αναφέρθηκε κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, με αφορμή τη χρήση στις Πανελλαδικές εξετάσεις άρθρου του Αλέξη Σταμάτη που καταγγέλλεται ότι αποτελεί προϊόν λογοκλοπής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα, ο Β. Διγαλάκης υποστήριξε ότι η Επιτροπή Εξετάσεων «επέλεξε ένα θέμα από έγκριτη πηγή, μια κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας», και «δεν έχει την ευθύνη ελέγχου για λογοκλοπή».

Ο Β. Διγαλάκης παρατήρησε ότι τα κείμενα που αξιοποιούνται στις Πανελλαδικές «επιλέγονται λίγες ώρες πριν από τις εξετάσεις, για τη διαφύλαξη του αδιάβλητου χαρακτήρα, υπό ασφυκτική χρονική πίεση», και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για το θέμα αυτό της λογοκλοπής» και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες καταπολέμησης της λογοκλοπής στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Εταιρεία Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων διαμηνύει ότι "δεν είναι στρατοδικείο της λογοτεχνίας" και εκφράζει τη λύπη της για τις "αδικαιολόγητες επιθέσεις που δέχεται, επειδή ακολουθεί διαδικασίες που ισχύουν από την ίδρυσή της" και "μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με απόφαση Γενικής Συνέλευσης". Η Εταιρεία Συγγραφέων "δεν υποκαθιστά την ελληνική Δικαιοσύνη, που έχει αρμοδιότητα να κρίνει αν αποδεδειγμένα έχει διαπραχθεί λογοκλοπή. Σε περιπτώσεις όπου τίθεται θέμα για μέλος της Εταιρείας, η Γενική Συνέλευση αποφαίνεται αν δικαστικά έχει αποδειχθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία, και στο πλαίσιο αυτό ακολουθούν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου" σημειώνει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL