Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πάτε να ξεπουλήσετε τα σύμβολα της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάτε να ξεπουλήσετε τα σύμβολα της χώρας

Οι εκπρόσωποι των φορέων του Πολιτισμού «ζήτησαν τη δημιουργία στο 'Ακροπόλ' ενός χώρου δημιουργίας και όχι ενός χώρου λογιστικής διαχείρισης ή κατάρτισης στη διοίκηση επιχειρήσεων» επισήμανε ο Πάνος Σκουρολιάκος κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του ιστορικού ξενοδοχείου σε Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας. Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων «φωτογράφισαν» και αποδέχθηκαν ένα άλλο "Ακροπόλ", ένα "Ακροπόλ" που είναι κοντά στο νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Π. Σκουρολιάκος επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τους καλλιτέχνες σε μάνατζερ, τη στιγμή που γι' αυτή τη δουλειά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όσοι έχουν σπουδάσει πολιτιστικό μάνατζμεντ. Ο Π. Σκουρολιάκος στηλίτευσε επίσης τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και ιδιαίτερα για τις χρηματοδοτήσεις και τις υποτροφίες στο Δ.Σ. του νέου οργανισμού, αλλά και τον διορισμό, αντί εκλογής, του διευθυντή και τη δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Ο Π. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παραχώρησης σε ιδιώτες του προνομίου του Δημοσίου στην κατασκευή και πώληση αντιγράφων των αρχαιοτήτων. Ο Π. Σκουρολιάκος θύμισε την επιμονή της Ν.Δ. να μην κληθούν οι αρμόδιοι γι' αυτή τη διάταξη φορείς. «Δεν θέλατε να είναι εδώ κανένας από τους φορείς που μπορούσε να μιλήσει γι’ αυτό το άρθρο. Ούτε οι αρχαιολόγοι ούτε οι συντηρητές ούτε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου» σχολίασε ο Π. Σκουρολιάκος.

Ν. Φίλης: Εμπορευματοποίηση, με τρόπο χυδαίο και στυγνό, των πολιτιστικών συμβόλων της ελληνικής πολιτείας

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και αυτός στην παραχώρηση του προνομίου κατασκευής και πώλησης αντιγράφων αρχαιοτήτων μιλώντας για καταστρατήγηση του δημόσιου συμφέροντος και παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου. Ο Ν. Φίλης επισήμανε την απώλεια πόρων για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τόνισε όμως ότι «το σημαντικότερο πέρα από τα χρήματα είναι η εμπορευματοποίηση, με τρόπο που έχουμε δει στο παρελθόν, χυδαίο και στυγνό, πολιτιστικών συμβόλων της ελληνικής πολιτείας, από διάφορους φορείς, διάφορες επιχειρήσεις».

Ρ. Χρηστίδου: Το νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιό σας μετατρέπει το "Ακροπόλ" σε κόμβο εμπορίας της τέχνης

«Εμείς οραματιστήκαμε το 'Ακροπόλ' ως κόμβο τέχνης και το νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο σας το μετατρέπει σε κόμβο εμπορίας της τέχνης» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου. Όσον αφορά την αναπαραγωγή αντιγράφων αρχαιοτήτων, η Ρ. Χρηστίδου έκανε λόγο για «πολλαπλή ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο» από τον περιορισμό στην υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών. «Πρόκειται για περιουσία του ελληνικού λαού και όχι για δική σας περιουσία, ώστε να τη διαχειρίζεστε κατά το δοκούν, με προσωπικές ερμηνείες και στοχεύσεις, μετατρέποντας τα μνημεία σε αγοραία προϊόντα» σχολίασε η Καλλιόπη Βέττα.

Λ. Μενδώνη: Η «χαλάρωση» της αδειοδότησης δεν αφορά την εμπορική χρήση αλλά την απλή φωτογράφιση και την... καλλιτεχνική έμπνευση

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις για τη «χαλάρωση» της αδειοδότησης για την αντιγραφή αρχαιοτήτων δεν αφορούν την εμπορική χρήση των αντιγράφων. Η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι επιχειρείται να διευκρινιστεί πως δεν απαιτείται αδειοδότηση για την απλή φωτογράφιση των αρχαιοτήτων από μαθητές ή άλλους επισκέπτες, καθώς και για τη χρήση των μνημείων ως... πηγής έμπνευσης των καλλιτεχνών, όπως οι ζωγράφοι.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του "Ακροπόλ" και τις νεοφιλελεύθερες λογικές που τον διαπνέουν, η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους καλλιτέχνες «να εξαρτώνται από επιδόματα, γιατί είναι πιο εύκολα χειραγωγούμενοι και στρατεύονται καλύτερα».

Κριτική στη νεοφιλελεύθερη λογική εμπορευματοποίησης της τέχνης από εκπροσώπους φορέων

Κατά την ακρόαση των φορέων, καταγράφηκε γενική υποστήριξη στη λειτουργία του "Ακροπόλ" ως Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας, υπήρξαν όμως κριτικές για τη νεοφιλελεύθερη λογική του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο «προσπερνά εντελώς τον καλλιτέχνη και τη διαδικασία παραγωγής του έργου τέχνης και ενδιαφέρεται μόνο για το πώς αυτό θα διοχετευθεί στην αγορά ως προϊόν» σημείωσε η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, επικρίνοντας τη «νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γιάννης Λεοντάρης, από την πρωτοβουλία Support Art Workers, που μίλησε για αναπαραγωγή του αγγλοσαξωνικού μοντέλου, που «θεωρεί την τέχνη όχι ως τέχνη, αλλά ως πολιτιστικό προϊόν, το οποίο πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα». Αρκετοί από τους εκπροσώπους των φορέων, όπως η καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival Χριστιάνα Γαλανοπούλου, επέκριναν την υποβάθμιση του ρόλου όσων έχουν ειδίκευση στην πολιτισμική διαχείριση στη λειτουργία του "Ακροπόλ".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL