Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Θάνος Μικρούτσικος: Αθησαύριστα θεατρικά τραγούδια στο Ηρώδειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Μικρούτσικος: Αθησαύριστα θεατρικά τραγούδια στο Ηρώδειο

Τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που γράφτηκαν για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις και μουσικές του που έντυσαν στίχους αγαπημένων ποιητών τραγουδήθηκαν από μεγάλους ερμηνευτές και αγαπήθηκαν βαθιά από το κοινό θα ακουστούν για δύο βραδιές στο Ηρώδειο, στις 15 και 16 Ιουλίου, όπου γίνεται η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών.

«...είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μία άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της» έλεγε ο συνθέτης, στον οποίο το Φεστιβάλ αφιερώνει την εναρκτήρια συναυλία του, σημειώνοντας πως η απώλεια του συνθέτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξε πλήγμα για τον καλλιτεχνικό κόσμο, για το κοινό, αλλά και για το ίδιο το Φεστιβάλ, με το οποίο είχε μια ειδική σχέση, καθώς υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού την περίοδο 1998-1999. Γι' αυτό και η συναυλία είναι ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας, αλλά κι ένα κομμάτι της ατομικής και συλλογικής μας Ιστορίας.

Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και έντυσε με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις - από παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά. Πολλά από τα τραγούδια του αυτά έγιναν μεγάλες επιτυχίες και κατέκτησαν το κοινό, όπως η «Ελένη», το «Άννα, μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε», το «Μηδέν» και πολλά άλλα.

Στη διήμερη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια που γράφτηκαν για θεατρικές παραστάσεις, όπως «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, «Αρχοντοχωριάτης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη κ.ά.

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος και θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ κείμενα θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

"Απροσδόκητο δώρο"

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Φοίβος Δεληβοριάς χαρακτηρίζει «απροσδόκητο δώρο» τη συμμετοχή του στη συναυλία και καλεί τον κόσμο να παραστεί. «Κάτσαμε ένα απόγευμα -που δεν θα το ξεχάσω- με τη Μαρία Παπαγιάννη και βουτήξαμε στο σεντούκι του θησαυρού. Ερωτεύτηκα αμέσως τον 'Αρχοντοχωριάτη', τον 'Δον Κιχώτη', τις πρώτες του νεανικές θεατρικές απόπειρες, τα επιθεωρησιακά του.

Τι ωραία ιδέα να πέσει ο προβολέας πάνω σ' αυτή του την πλευρά. Έχουμε ακόμη να ανακαλύψουμε πολλά από έναν άνθρωπο που δεν σταμάτησε ποτέ κάτι να φτιάχνει.

Στο Ηρώδειο, έστω αυτό των αποστάσεων, εκεί θα είναι ο Θάνος Μικρούτσικος στις 15 και στις 16 Ιουλίου. Εφευρέτης και θαλασσινός, πολιτικός και αναγνώστης, Έλληνας κι Ευρωπαίος, προορισμένος να αφήσει ζωή. Να είστε εκεί».

Φωτογραφίες της Πηνελόπη Γερασίμου βρέθηκε χθες σε μία από αυτές και μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL