Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Προβληματισμένος ο Δημήτρης Μυλωνάς: / Προβληματισμένος ο Δημήτρης Μυλωνάς: Το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί τους καλλιτέχνες επαίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμένος ο Δημήτρης Μυλωνάς: / Προβληματισμένος ο Δημήτρης Μυλωνάς: Το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί τους καλλιτέχνες επαίτες

Βαθιά προβληματισμένος για το παρόν και το μέλλον του θεάτρου και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού «σε μια χώρα με τον μικρότερο κρατικό προϋπολογισμό για τις τέχνες από όλη την Ευρώπη», ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Δημήτρης Μυλωνάς χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δύο νέες παραστάσεις όπου συμμετέχει ως σκηνοθέτης και ηθοποιός και κάνουν πρεμιέρα στις 13 και στις 15 Ιουλίου αντίστοιχα, στον θερινό κήπο του θεάτρου "Χυτήριο".

Πλαισιωμένος από τους συντελεστές, μίλησε για "Το δάνειο" του Τζόρντι Γκαλθεράν, που θα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία δική του και πρωταγωνιστές τον Σωτήρη Χατζάκη και τον ίδιο κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 13 Ιουλίου, και "Το υπέροχό μου διαζύγιο" σε σκηνοθεσία επίσης δική του και πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 15 Ιουλίου.

Σε ερώτηση της "Αυγής" για το πώς σχολιάζει τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα μεταξύ εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού και αρμόδιου υπουργείου, δεν δίστασε να επισημάνει πως «όλες οι κινήσεις γίνονται χωρίς ένα ουσιαστικό σχέδιο και όραμα, είναι αποσπασματικές και τους λείπει μια μακρόπνοη συνολική πολιτική. Πρόκειται για ένα υπουργείο αιφνιδιασμένο, που θεωρεί τους καλλιτέχνες επαίτες» τόνισε και δεν παρέλειψε να υποστηρίξει την ανάγκη μιας συνολικής αντιμετώπισης που «να αφορά την εκπαίδευση, τον αμέτρητο αριθμό σχολών, τις επιχορηγήσεις ενός συνολικού ρεπερτορίου κι όχι μεμονωμένων παραστάσεων». Χαρακτήρισε το εργασιακό τοπίο «διαλυμένο, χωρίς συλλογική σύμβαση, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θεσμικό και εργασιακό πλαίσιο, που συνεχίζει μια χρόνια παθογένεια».

Δύο κωμωδίες

Αναφερόμενος στο έργο του Γκαλθεράν "Το δάνειο", το χαρακτήρισε μια «εξαιρετική κωμωδία, που έχει να κάνει με τη χρηματοπιστωτική κρίση, που δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Αυτή η καπιταλιστική κρίση δεν σταματάει, είναι αδυσώπητη και συμπιέζει τον κόσμο καθώς λειτουργεί μόνο τεχνοκρατικά και χωρίς καμία πνευματικότητα και ενσυναίσθηση. Το έργο αναφέρεται σε όλο αυτό, με έναν άνθρωπο που πηγαίνει να ζητήσει ένα δάνειο 3.000 ευρώ, ένα δάνειο επιβίωσης για τα βασικά, αντιμετωπίζει όλη την αναλγησία των τραπεζών και όταν, απευθυνόμενος στον διευθυντή της τράπεζας, του λέει ότι αν δεν του το δώσει, θα αποπλανήσει τη γυναίκα του, ξεκινάει ένα γαϊτανάκι φαρσικών παρεξηγήσεων, μια μπουρλέσκ κωμωδία, που είναι τραγελαφική και κωμικοτραγική όπως όλα τα καλά έργα».

Αναφερόμενος στο έργο της Τζεραλντίν Άρον «Το υπέροχό μου διαζύγιο», που θα περιοδεύσει και σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας, ο Δ. Μυλωνάς μίλησε για «μια κωμωδία με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που στα 50 της χωρίζει μετά από είκοσι χρόνια γάμου, μένει μόνη και πρέπει να διαχειριστεί τη μοναξιά της, την επαγγελματική, την προσωπική, την κοινωνική, τη συναισθηματική και την υπαρξιακή. Και πώς σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον προσπαθεί να ξαναβρεί τα βήματά της».

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο έργο της Τζεραλντίν Άρον "Το υπέροχό μου διαζύγιο"

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο έργο της Τζεραλντίν Άρον "Το υπέροχό μου διαζύγιο"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL