Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Υπάρχει λόγος / Συλλήβδην εφιαλτικό παιχνίδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Συλλήβδην εφιαλτικό παιχνίδι

«Παίζωμεν παιδιάν; Το πρώτο ζωντανό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, είναι γεγονός».

Αυτό ήταν το κατάπτυστο διαφημιστικό ντελάλισμα της «Ελληνικής Αγωγής» του κυρίου αντιπροέδρου και υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ενώ σοβούσε ο κορωνοϊός και η καραντίνα. Ένα ντελάλισμα αντάξιο των κηραλοιφών του Βελόπουλου, αντάξιο ενός χυδαίου εμποράκου που πάει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Ο ίδιος μάλιστα είχε σπεύσει να υποστηρίξει το «πρόγραμμα» διαδικτυακώς ως εξής: «Το πρώτο ζωντανό διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στα Αρχαία Ελληνικά από την @Elliniki Agogi, ευκαιρία τώρα που είμαστε όλοι στο σπίτι να το παρακολουθήσετε με τα παιδιά σας (κόστος μόνο 5 ευρώ)».

Με άλλα λόγια: Εδώ τα καλά Αρχαία Ελληνικά, ό,τι πάρετε ένα τάλιρο!! Εδώ τα Αρχαία Ελληνικά της φωτιάς, εδώ της πυρκαγιάς, τρελάθηκε τ’ αφεντικό και τα ‘βαλε τζάμπα.

Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία κατάπτυστη ενέργεια του Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν ήταν επίσης ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που -πέρα από τον θόρυβο στο Διαδίκτυο και τις συνήθεις αντιδράσεις από τους συνήθεις υπόπτους- ουδείς από την επίσημη Ν.Δ. ή την αδέσμευτη δημοσιογραφία φάνηκε να ενοχλείται. Δεν έγινε και τίποτα. Παίζωμεν παιδιάν...

Ο ίδιος έμπορος Αρχαίων Ελληνικών της πυρκαγιάς, νανογιλέκων και άλλων πλευρικών εμεσμάτων χτυπιότανε προχθές από το βήμα της Βουλής εναντίον του παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα μου αποκαλύφθηκε από την παράνομη υποκλοπή συνομιλίας του Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά, ότι περίπου ήρθε η συντέλεια του πολιτεύματος. «Αυτά που αναδύονται τις τελευταίες μέρες προκαλούν εμετό. Δεν είναι εικόνα χώρας αυτή». Είπε κι άλλα: «Είναι απολύτως προφανές ότι λειτουργούσε ένα παρακράτος. Ούτε στις ταινίες τα βλέπεις αυτά. Και στις ταινίες να τα δεις, δεν τα πιστεύεις».

Παντού πρώτη μούρη, με το συμπάθιο, ο... εμπορευάμενος υπουργός. Διότι πράγματι «παίζωμεν παιδιάν». Και μάλιστα ένα άγριο παιχνίδι εις βάρος της Δημοκρατίας, χωρίς κανένα φραγμό. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ρημάζει τα πάντα, χωρίς να ορρωδεί προ ουδενός και χωρίς την ελάχιστη έστω ηθική αναστολή, τον ελάχιστο έστω ηθικό δισταγμό. Το είπε ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας πως αυτή η κυβέρνηση «ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων, όμως, σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό μεγάλο σκάνδαλο, ότι παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική».

Αυτό όμως που χρειάζεται να τονιστεί είναι πως η εφιαλτική προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημη με την εφιαλτική προοπτική της ελληνικής δημοκρατίας. Κάθε σεντ που υφαρπάζεται, που διαμοιράζεται με αδιαφάνεια, κάθε σεντ που χαρίζεται σε ημέτερους, είτε για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους είτε για να δημιουργήσουν ηθικό πανικό και πάσης μορφής κοινωνικούς αυτοματισμούς, κάθε σεντ που φεύγει από την Υγεία, την Παιδεία, την προστασία της εργασίας και μέσα από πολύπλοκες διαδρομές καταλήγει στα ερμάρια των σκοτεινών εμπόρων, κάθε σεντ που εξανεμίζεται από την πραγματική οικονομία, είναι ταυτοχρόνως και μια σταγόνα αίμα που ρέει από τις πληγές και τα έλκη μιας τραυματισμένης δημοκρατίας. Αυτό είναι το άγριο παιχνίδι που παίζεται μπροστά στα μάτια μας. Μπροστά στα μάτια της κοινωνίας. Συλλήβδην. Και ελπίζω να μην θεωρηθεί αυτό τσουβάλιασμα της κοινωνίας.

«Παιδιάν» παίζουν ο Μητσοτάκης, ο Γεωργιάδης και ολόκληρο το σύστημα της αρπαγής. Και μάλλον το ευχαριστιούνται, όταν μπορούν να παίζουν όπως θέλουν. Όταν μπορούν να επιβάλλουν την οπτική τους σ’ αυτή την «παιδιά» εις βάρος της δημοκρατίας. Όταν, ας πούμε, καταφέρνουν να ταυτίζουν το εμπόριο και τη διαχείριση της πληροφορίας -συλλήβδην- με τη δημοσιογραφία. Το παράδειγμα του «σκανδάλου» Μιωνή - Παππά είναι χαρακτηριστικό.

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε, σου λένε, δεν είναι προϊόν συναλλαγής και εμπορίου (στη μορφή που κυριάρχησε σαρωτικά) με κέντρο το επιτελικό κράτος που εξακτινώθηκε σε όλο το σύστημα πληροφόρησης, όχι βέβαια. Είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης, επαγγελματικής εμπειρίας και οξυδέρκειας, δημοσιογραφία που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, από διευθυντές, αρχισυντάκτες, συντάκτες και δεν συμμαζεύεται. Ένα θαύμα της σύμπτωσης που δεν αξιολόγησε ότι είναι (η συνομιλία) προϊόν εγκλήματος και έγκλημα καθοσιώσεως της Βουλής που το έκανε δεκτό. Ότι δεν βγαίνει νόημα από τη συνομιλία. Ότι κραυγάζει η συρραφή. Ότι δεν πήγε στον εισαγγελέα. Τίποτα. Ο θρίαμβος της ελεύθερης βούλησης συλλήβδην.

Όπως δεν αξιολογήθηκαν, πάντοτε ελεύθερα και κατά μόνας, ως είδηση, το 1,7 εκατομμύρια του συζύγου της κ. Ράικου. Ή τα 2,6 εκατομμύρια στη Ν.Δ. Σαμαρά. Όπως δεν αξιολογήθηκε συλλήβδην λίγο πιο πριν η παρουσίαση του πρώτου προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόσα και τόσα. Αλλά είπαμε: «Παίζωμεν παιδιάν». Και (μη μας κακοφανεί) «παίζωμεν» συλλήβδην εκόντες άκοντες. Με τις ευγενέστερες των προθέσεων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL