Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Στίβι Γουόντερ: / Στίβι Γουόντερ: Ο ρατσισμός και η αστυνομική βία πρέπει να εξαφανιστούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στίβι Γουόντερ: / Στίβι Γουόντερ: Ο ρατσισμός και η αστυνομική βία πρέπει να εξαφανιστούν

Την αγανάκτηση, τη θλίψη και την οργή του, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, εξέφρασε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο γνωστός τραγουδοποιός, μουσικός, συνθέτης και ακτιβιστής Στίβι Γουόντερ, υπογραμμίζοντας πως «οι ζωές των μαύρων μετράνε. Και αυτό δεν είναι άλλη μια τάση στο Διαδίκτυο. Είναι η ζωή μας».

Μίλησε για τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ και σχολίασε τις αποτυχίες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Την περασμένη Παρασκευή, πολλοί από εμάς γιορτάσαμε την 19η Ιουνίου, που σηματοδοτεί το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ. Ωστόσο υπήρξαν και πολλοί που δεν το έκαναν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρεις πολιτείες που ακόμη δεν αναγνωρίζουν την 19η Ιουνίου, όπως η Βόρεια και Νότια Ντακότα και η Χαβάη. Φαίνεται πως γι' αυτήν την ελευθερία αγωνιζόμαστε ακόμα» πρόσθεσε, θυμίζοντας πως χρειάστηκαν 18 χρόνια για να κηρυχθεί αργία η ημέρα γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην καμπάνια για την καθιέρωση της οποίας είχε πρωτοστατήσει.

Ο δημοφιλής μουσικός δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως, στις ειρηνικές πορείες και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλωτές χαρακτηρίστηκαν «κακοποιοί» και μετανάστες «βιαστές».

«Εάν η ζωή μπορεί να έχει ένα τέλος, όλα τα πράγματα μπορούν να έχουν ένα τέλος. Ο ρατσισμός και η αστυνομική βία και βαρβαρότητα μπορούν να έχουν ένα τέλος. Και να εξαφανιστούν» υποστήριξε, προσθέτοντας πως «η οικονομική καταπίεση των μαύρων μπορεί να έχει τέλος. Αλλά ένα κίνημα χωρίς δράση είναι ένα κίνημα στάσιμο». Κι ενθάρρυνε τους θαυμαστές του να «πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν» στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Τυφλός σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκε, στις 13 Μαΐου του 1950, ο Γουόντερ ήταν μόλις 11 χρόνων όταν υπέγραψε συμβόλαιο με τη θυγατρική της εταιρείας Μόταουν, για την οποία συνεχίζει να ερμηνεύει και να ηχογραφεί έως σήμερα. Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα τραγούδια που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου των μεγαλύτερων αμερικανικών χιτς, ενώ έχει βραβευτεί με είκοσι δύο Βραβεία Γκράμι, τα περισσότερα που έχουν ποτέ απονεμηθεί σε άνδρα καλλιτέχνη.

Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια του είναι τα «Superstition», «Sir Duke», «I Wish» και «I Just Called to Say I Love You», ενώ δίσκοι του όπως οι «Talking Book», «Innervisions» και «Songs in the Key of Life» έχουν σημειώσει τεράστιες πωλήσεις.

Το 2008, το περιοδικό “Billboard” τον ενέταξε στην πέμπτη θέση των εκατό μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών.

Γνωστός για την ακτιβιστική του δράση, ο αγαπημένος δημιουργός ανακηρύχθηκε, το 2009, Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL