Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Περισσότερο Ντίλαν δεν γίνεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περισσότερο Ντίλαν δεν γίνεται...

Σήμερα κυκλοφορεί στην Αμερική και διεθνώς το «Rough and Rowdy Ways», ο πρώτος δίσκος του Μπομπ Ντίλαν με νέο υλικό μετά το «Tempest» του 2012. Ενδιάμεσα βέβαια κυκλοφόρησαν όχι ένας, αλλά τρεις (ο ένας μάλιστα διπλός!) δίσκοι του με διασκευές περισσότερο ή λιγότερο κλασικών jazz και άλλων τραγουδιών από το παρελθόν της αμερικανικής μουσικής παράδοσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια που μας δίνει ξανά νέα δικά του τραγούδια.

Της κυκλοφορίας του «Rough and Rowdy Ways» προηγήθηκε τον Απρίλιο, κυριολεκτικά εν τω μέσω όχι μόνον πανδημίας αλλά και καραντίνας, εκείνη ενός από τα τραγούδια που περιλαμβάνει σε single. To «Murder Most Foul» είναι ένα από κάθε πλευρά επικό τραγούδι, από τη διάρκειά του (δεκαεπτά λεπτά!) μέχρι το ότι πηγή έμπνευσής του είναι κατά κύριο λόγο η δολοφονία του Κένεντι αλλά και συνολικά η ταραγμένη δεκαετία του ’60. Αυτό δεν το εμπόδισε όμως να είναι το πρώτο στην Ιστορία τραγούδι τόσο μεγάλης διάρκειας που πήγε στο Νο 1 των πωλήσεων των singles στην Αμερική, ακόμα μια ισχυρότατη απόδειξη της δύναμης όχι του ονόματος ή ακόμα και της προσωπικότητας αλλά της ίδιας της τραγουδοποιίας του Μπομπ Ντίλαν.

Ο ποιητής (ο μοναδικός που μπορεί να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο και όχι απλά του στιχουργού, όπως κατέδειξε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 2016) και μουσικός ο οποίος συνόψισε καλύτερα και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το πνεύμα της πολιτικής και συνολικής διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’60 συνεχίζει στην κυριολεξία ακάθεκτος, αν και τον Μάιο συμπλήρωσε αισίως τα 79 χρόνια του. Ακμαιότατος όμως σωματικά και, περισσότερο ίσως από ποτέ, πνευματικά, μας παραδίδει έναν δίσκο που ασχολείται με το παρελθόν της χώρας του, αλλά για να αναλύσει και να κατανοήσει το παρόν της, καθώς όμως και με τα μεγάλα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δηλώνει εμβληματικά «δεν με ενδιαφέρει ο δικός μου θάνατος, αλλά αυτός του ανθρώπινου είδους». Κι αν φάνηκε ότι άργησε να ανταποκριθεί στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόντ, η οποία μάλιστα έγινε στον τόπο όπου γεννήθηκε, τη Μινεσότα (γενέθλια πόλη του είναι το Ντάλαθ), είχε τοποθετηθεί απολύτως ξεκάθαρα την επομένη της ήδη, στη μία και μοναδική συνέντευξη που έδωσε για τον νέο δίσκο του στους «New York Times», η οποία όμως δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες: «Ο θάνατος του Τζορτζ ήταν περισσότερο κι από φρικτός. Ελπίζω να αποδοθεί το ταχύτερο δικαιοσύνη, για το καλό της οικογένειάς του αλλά και αυτού του έθνους».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL