Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η δημιουργικότητα ως επίφαση της ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημιουργικότητα ως επίφαση της ζωής

Κάποιοι αντιστάθηκαν στην κυριαρχία του φόβου του θανάτου που προσπάθησαν να επιβάλουν οι κυβερνώντες ανακοινώνοντας μέσω των εκπροσώπων τους, «με θρησκευτική ευλάβεια», καθημερινά, στις 6 μ.μ., τον αριθμό «των πεσόντων» στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Αποκρύπτοντας έτσι συστηματικά τα πολλά κενά που «με ατομική ή συλλογική τους ευθύνη», δεν θέλησαν εξαρχής να καλύψουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας ταχέως μεταδιδόμενης ασθένειας. Παραβλέποντας συνειδητά τις παράπλευρες απώλειες, όπως την ψυχοσωματική αποδιοργάνωση της «στείρας μοναξιάς» καθώς την αποκαλεί η ψυχαναλύτρια Φρανσουάζ Ντολτό, που προκάλεσαν σε πολλούς από τους κοινούς πολίτες και κυρίως σ’ αυτούς που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες -ηλικιωμένους, πάσχοντες από κάποια χρόνια ασθένεια, φυλακισμένους...- που δεν ήταν ικανοί, γιατί δεν το είχαν μάθει ποτέ, να βιώσουν αυτή την «παρατεταμένη απουσία» των συνεργατών, των γειτόνων, των φίλων και προπάντων των προσώπων που νιώθουν δικά τους. Για να μην μιλήσουμε για τους «παρίες» πρόσφυγες, που τους άφησαν να ζουν στο έλεος της μοίρας τους, στοιβαγμένους σε δομές καθ’ όλα ανάρμοστες για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, απάνθρωπες και αρμοστές στη ρατσιστική ιδεολογία που συνέχει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτούς που κινδυνεύουν τώρα να χάσουν ακόμα κι αυτές τις στοιχειώδεις συνθήκες στέγασης και σιτισμού χωρίς ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, casch card. Και να βρεθούν στους δρόμους και στις πλατείες αναζωπυρώνοντας τη ρατσιστική φλόγα που σιγοκαίει.

Με μοναδικό στόχο να μετατρέψουν την κοινωνία σε μια τυφλά εξαρτημένη και κατευθυνόμενη από τον «λόγο» τού «ηγέτη» μάζα.

Οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι εικαστικοί, ξεχώριζαν ανέκαθεν με την αυτονομία της σκέψης και της πράξης τους.

Η μοναξιά ως αναγκαία συνθήκη της εργασίας τους τους έδινε φτερά για να διαφύγουν από την αναγκαστική αποστασιοποίηση.

Στην ομαδική έκθεση που διοργανώνει η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στην πλατεία Κολωνακίου, με τον ενδεικτικό τίτλο «Νέα από το Ατελιέ. Επιβεβαιώνοντας τη ζωή», μας μεταφέρουν στις συνθήκες του εγκλεισμού. Νιώθουμε την ασφυκτική, αντιφατική κατάσταση που όλοι μας βιώσαμε στις συνθέσεις, τις γραμμένες με τις πηχτές, εξπρεσιονιστικές πινελιές του Γιάννη Αδαμάκη, τους ανίερους εκρηκτικούς σουρεαλιστικούς συνειρμούς του σούσι με τα αντισηπτικά του Στέφανου Ρόκου και της διείσδυσης των τρομακτικών πλασμάτων της φύσης της Μυρτώς Σταμπούλου, τα απεικονισμένα με τον τρόπο της ποπ αρτ μέσα στη φθορά του χρόνου σώματά μας του Νίκου Μόσχου. Διαισθανόμαστε τη μοναξιά που πνέει την αφαιρετικά αποτυπωμένη μέσα σε ένα έντονο πορτοκαλί φόντο πάνω σε ένα μοβ πάτωμα καρέκλα του Κυριάκου Μορταράκου και τη ρεαλιστικά αποτυπωμένη ανάμεσα στους ουρανοξύστες -χτισμένους ως ψηφιακές βιβλιοθήκες;- μοναχική φιγούρα του άντρα - πλάνητα του Γιώργου Αυγέρου, τη σχηματοποιημένη ως εξωγήινη μορφή του καλλιτέχνη με το πρόσωπό του το κλεισμένο σε μια γυάλα του Διαμαντή Αϊδίνη.

Βρισκόμαστε εντέλει αντιμέτωποι μ’ αυτό που σήμερα μας κατέχει. Τον φόβο του κυνηγημένου από τους ήχους που εκπέμπονται από ένα ορθογώνιο κτήριο ζώου που καταγράφει με ρεαλιστική ακρίβεια ο Ζάφος Ξαγοράρης. «Επιμένουν», σύμφωνα με την Ντoλτό, «να αναλαμβάνουν την προσωπική ευθύνη των ενεργειών τους (...) να σκέφτονται, να αγαπούν και να εργάζονται για έναν σκοπό που η μάζα περιφρονεί...».

«Νέα από το Ατελιέ. Επιβεβαιώνοντας τη ζωή»

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουνίου - 31 Ιουλίου

Ώρες λειτουργίας:

Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.,

Tετ. και Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL