Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Άρχισε η λειτουργία της ΕΔΕΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρχισε η λειτουργία της ΕΔΕΜ

Ένα όνειρο και επιδίωξη δεκαετιών για τους έλληνες δημιουργούς και μουσικούς έγινε πραγματικότητα την περασμένη Τρίτη 9 Ιουνίου, με την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ. Ο νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων των Ελλήνων και ξένων πνευματικών δημιουργών, δικαιούχων και εκδοτών ιδρύθηκε και διοικείται από τους ίδιους τους δημιουργούς «με σκοπό να προστατεύει και να διαχειρίζεται συλλογικά τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής κοινότητας καθώς και να διασφαλίζει την αξία της μουσικής των πνευματικών δημιουργών που εκπροσωπεί, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, τεχνογνωσία και εμπειρία» όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΜ.

Τη διεύθυνσή της, όπως είναι γνωστό, ανέλαβε η Λούκα Κατσέλη και σύμφωνα με τους δημιουργούς «αποτελεί πλέον το «σπίτι» και τον κοινό τόπο συνύπαρξης ήδη καταξιωμένων αλλά και νέων πνευματικών δημιουργών, προδιαγράφεται ως ένας σύγχρονος, δυναμικός και εξωστρεφής Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, που στηρίζει και προστατεύει τους δημιουργούς εξασφαλίζοντας άρτια και αποτελεσματική διαχείριση, διαφάνεια και ισοτιμία».

Η ΕΔΕΜ άνοιξε πλέον τα φτερά της, δικαιώνοντας τους πολυετείς αγώνες και τις μάχες που έδωσαν οι Έλληνες δημιουργοί από την εποχή της ληστρικής ΑΕΠΙ μέχρι σήμερα.

Δύσκολοι οι καιροί της πανδημίας

Σε μια σκληρή για όλη την καλλιτεχνική κοινότητα περίοδο ξεκινάει τη διαδρομή της η ΕΔΕΜ. Με ανοιχτό και ανικανοποίητο από την Πολιτεία το αίτημα των μελών της για άμεση και αποτελεσματική στήριξη τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα, ακόμα και την επιβίωσή τους, από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Χωρίς τη δυνατότητα να παρουσιάζουν ζωντανά το έργο τους και χωρίς να μπορούν να εισπράττουν τα πνευματικά τους δικαιώματα από δημόσια εκτέλεση καθώς τα μαγαζιά σ’ αυτό το πεδίο παραμένουν κλειστά, οφείλει η κυβέρνηση να στηρίξει την ΕΔΕΜ, όπως κάνει με τις πληγείσες λόγω πανδημίας επιχειρήσεις, και να φροντίσει όλους τους δικαιούχους παρέχοντάς τους ισόποση επιδότηση με βάση τις εισπράξεις των δικαιωμάτων τους από τη δημόσια εκτέλεση της περσινής χρονιάς.

Επείγει επίσης η μεταβίβαση στην ΕΔΕΜ του ποσού από την επιχορήγηση που έμεινε στα ταμεία της ΕΥΕΔ, αλλά και η επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ, ώστε να καλύπτει την πραγματική χρονική διάρκεια απώλειας της εργασίας τους όσο και την πλειονότητα των δημιουργών. Είναι απαραίτητη επίσης η άμεση οικονομική στήριξη των διοργανωτών συναυλιών και όχι οι αδιαφανείς αναθέσεις, πριν οι πληγές που άνοιξε ο κορωνοϊός γίνουν ανίατες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL